HomeHL1-World«Αίμα και φωτιά» στη Γαλλία: Μάχες στους δρόμους στη χθεσινή απεργία

«Αίμα και φωτιά» στη Γαλλία: Μάχες στους δρόμους στη χθεσινή απεργία

Γέμισε αστυνομικούς το Παρίσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες της Τρίτης στη Γαλλία, κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν και η αστυνομία προχώρησε σε τεράστια κινητοποίηση δυνάμεων.

Σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Νάντ ξέσπασαν βίαια επεισόδια με διαδηλωτές και κουκουλοφόρους να εμπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία. «Ριζοσπαστικά στοιχεία από την Αριστερά και την Υπερ-αριστερά θέλουν να κυριαρχήσουν στις συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις», δήλωσε ο Ζεράλντ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

13.000 αστυνομικούς κινητοποίησαν οι αρχές

«Στόχος τους είναι να φέρουν φωτιά και αίμα στη Γαλλία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι κινητοποιήθηκαν 13.000 αστυνομικοί και σώματα ασφαλείας, εκ των οποίων 5.500 μόνο στο Παρίσι, σε μια πρωτόγνωρη συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υποστηρίχθηκαν από θωρακισμένα αυτοκίνητα και κανόνια νερού, καθώς δεκάδες φωτιές άναψαν γύρω από την πλατεία του Έθνους στο Παρίσι, μετά το πέρας των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με τη χρήση δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν μια τεράστια ομάδα που επιδίωκε να προκαλέσει επεισόδια.

Η πιο επίφοβη ομάδα ήταν το Μαύρο Μπλοκ – μια συμμαχία αναρχικών από όλη την Ευρώπη, που δίνουν το παρών αυτές τις μέρες στη Γαλλία, εν μέσω των μεγάλων κινητοποιήσεων.

Οι χιλιάδες αστυνομικοί κατέκλυσαν τους δρόμους σε διάφορες πόλεις της χώρας για να εμποδίσουν και το ξέσπασμα βίας και τα επεισόδια.

Kάρολος και Καμίλα δεν μπορούσαν να έρθουν στη Γαλλία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα, η βασίλισσα σύζυγος, επρόκειτο να βρεθούν σήμερα στο Μπορντό, στο πλαίσιο τετραήμερης επίσησης επίσκεψης στη Γαλλία, αλλά αυτή ανεστάλη με δραματικό τρόπο την Παρασκευή, καθώς η κοινωνική ένταση δεν επέτρεπε την άφιξη του βασιλικού ζεύγους με όρους ασφάλειας.

Μάλιστα στις επιθέσεις της περασμένης βδομάδας περιλαμβάνονταν μια απόπειρα να πυρποληθεί το δημαρχείο της νοτιοδυτικής πόλης, όπου συνδικάτα είχαν δεσμευτεί ότι θα στρατοπεδεύσουν εν μέσω της επίσκεψης του Βασιλιά Καρόλου.

Το κίνημα διαμαρτυρίας είναι η μεγαλύτερη εγχώρια κρίση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, με τις απεργίες της Τρίτης να επηρεάζουν επίσης τα διυλιστήρια, τη συλλογή απορριμμάτων, τις μεταφορές, τα αεροπορικά και τη λειτουργία των σχολείων.

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι αποκλείστηκε από απεργούς, ενώ συνεχίστηκαν οι απεργιακές περιφρουρήσεις σε αποθήκες καυσίμων και αποτεφρωτήρια απορριμμάτων, ιδίως γύρω από την πρωτεύουσα, όπου εξακολουθούν να συσσωρεύονται 10.000 τόνοι σκουπιδιών.

Η κρίση έχει ενταθεί καθώς οι δικηγόροι καταγγέλλουν υπερβολική βία και αυθαίρετες συλλήψεις από δυνάμεις της ασφάλειας.

Ένας 30χρονος άνδρας πάλευε για τη ζωή του σε κώμα την Τρίτη, αφού χτυπήθηκε επανειλημμένα στο κεφάλι με αστυνομικό γκλομπ κατά τη διάρκεια ταραχών το Σαββατοκύριακο, ενώ «πολλοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, επισημαίνει ο Νταρμανέν.

Εμμένει στο «σωστό δρόμο» η κυβέρνηση

Παρά την παρατεταμένη ταραχή που έχει ξεσπάσει, ο Μακρόν και η πρωθυπουργός του, Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υποχωρήσουν στην μεταρρύθμιση των συντάξεων.

«Πρέπει να βρούμε τον σωστό δρόμο», δήλωσε η Μπορν. «Πρέπει να ηρεμήσουμε».

Ωστόσο, ο Λοράν Μπερζερ, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει στροφή από την κυβέρνηση

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν, σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά, και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Μακρόν να αναγκάσει τους περισσότερους από αυτούς να εργαστούν επιπλέον δύο χρόνια έως τα 64, όπως αναφέρουν διαδηλωτές.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση