HomeHL-9Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε να ανακοινώσει τώρα ημερομηνία εκλογών

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε να ανακοινώσει τώρα ημερομηνία εκλογών

Ενημέρωσε σχετικά και την Κ. Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός. Πώς επελέγη η 21η Μαΐου για τις εθνικές κάλπες. Το επικρατέστερο σενάριο για τις δεύτερες εκλογές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κύβος ερρίφθη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μέσω του υπουργικού συμβουλίου, την 21η Μαΐου ως την ημερομηνία των εκλογών.

Ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί εδώ και μέρες, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό για τις 9 Απριλίου. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον άφηναν ένα μικρό περιθώριο και για την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, όμως τελικά αυτή δεν προχώρησε.

Ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι δεν έπρεπε να παρατείνει άλλο την αβεβαιότητα και συμφώνησε με τις εισηγήσεις που δεχόταν το τελευταίο διάστημα να κάνει τις ανακοινώσεις. Επέλεξε δε να προχωρήσει σε αυτές θεσμικά, μέσω της συνεδρίασης του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου και όχι με κάποιον άλλο τρόπο.

Πάντως, ο Μάιος είχε προσδιοριστεί από τον πρωθυπουργό στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη την περασμένη εβδομάδα.

Ο χρόνος διεξαγωγής των Πανελλήνιων εξετάσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού, όπως επίσης και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, π.χ. το γεγονός ότι στις 11 και 12 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Κ. Μητσοτάκης νωρίτερα επικοινώνησε και ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.

Σημειώνεται ότι η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, ενώ η επανέναρξη των εργασιών της έχει προγραμματιστεί για την επομένη του Θωμά, δηλαδή για τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Το πιθανότερο είναι να επαναλειτουργήσει μία-δύο ημέρες ή καθόλου, αφού η επίσημη προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου σημαίνει διάλυση της Βουλής.

Αναφορικά με τις δεύτερες εκλογές, στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική, το ισχυρότερο σενάριο παραμένει η 2α Ιουλίου.

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια, οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», τόνισε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του.

Πρόκειται, όπως είπε, «για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες, που ταυτόχρονα, όμως, συνυπολογίζει και μία σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι Πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Επανέλαβε δε ότι «η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει». Υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας του τόπου και ύπαρξης σταθερής ηγεσίας, «γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό», σχολιάζοντας και πάλι την πρόσφατη τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση