HomeΚΡΗΤΗΜνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και ΚΕΘΕΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και ΚΕΘΕΑ

Υπεγράφη χθες το πρωί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες το πρωί στο Ηράκλειο, μεταξύ της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και του ΚΕΘΕΑ.

Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε ο Διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, παρουσία του Υποδιοικητή, Δημήτρη Αγαπίου, του Υπεύθυνου Κρήτης και Δωδεκανήσου ΚΕΘΕΑ Μιχάλη Σκουλά, του Συντονιστή Λειτουργίας του Κ.Υ. Ηρακλείου, κ. Δημήτρη Κλάδου, της Κας Κουτεντάκη Ειρήνης, ως εκπροσώπου της Δ/ντριας Ψυχιατρικής ΠαΓΝΗ, κας Μπάστα Μαρίας και στελεχών του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης.

Πρόκειται για μία συνεργασία που ξεκινά πιλοτικά και συντονισμένα από το Ηράκλειο, με πρόθεση να επεκταθεί και στην Π.Ε. Χανίων.

Στην αρχική αυτή φάση οι δομές του ΚΕΘΕΑ που περιλαμβάνονται  στο μνημόνιο είναι:

  1. Θεραπευτική Κοινότητα Ηρακλείου
  2. Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης Ηρακλείου
  3. Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου
  4. Ανοιχτή Δομή Υποστήριξης Ηρακλείου
  5. Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα Ηρακλείου
  6. Κινητή Μονάδα Ηρακλείου
  7. Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων Ηρακλείου

Σκοπός της συνεργασίας είναι:

o          Η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών της 7ης ΥΠΕ, μέσα από το συντονισμό και τη διασύνδεση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και εξαρτήσεων, στο πλαίσιο μιας ολιστικής και διεπιστημονικής προσέγγισης της δημόσιας υγείας.

o          Η ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, μέσω της διασφάλισης της άμεσης και ισότιμης πρόσβασης ευάλωτων και ευπαθών ομάδων με πρόβλημα εξαρτήσεων στις υπηρεσίες υγείας.

o          Η προώθηση της ενημέρωσης πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις στην ευρύτερη κοινότητα.

o          Η ενημέρωση/συμμετοχή των ωφελούμενων των δομών ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ για ζητήματα δημόσιας υγείας, πρόληψης και προαγωγής, όπως αυτά υλοποιούνται από την 7η ΥΠΕ Κρήτης.

o          Η ενίσχυση της εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, καθώς και της έρευνας σε θέματα εξαρτήσεων, με επικέντρωση στις ανάγκες της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει τρείς άξονες συνεργασίας.

o          Α΄. Ενίσχυση της άμεσης και ισότιμης πρόσβασης ευάλωτων ατόμων με πρόβλημα εξάρτησης στις υπηρεσίες υγείας από το  Κέντρο Υγείας Ηρακλείου και συγκεκριμένα:

o          Γενικού ιατρικού ελέγχου.

o          Ηπατικού ελέγχου κατά προτεραιότητα, λόγω της στενής σύνδεσης του ιστορικού χρήσης ουσιών με ηπατικά προβλήματα.

o          Οδοντιατρικού ελέγχου και περίθαλψης (εξαγωγές, σφραγίσματα, κ.α.).

o          Γυναικολογικού ελέγχου (test ΠΑΠ, κολπικές καλλιέργειες, μαστογραφία κ.ά.).

o          Καρδιολογικού ελέγχου.

o          Δερματολογικού ελέγχου και χειρουργικής παρακολούθησης.

o          Τακτικής οφθαλμολογικής παρακολούθησης.

Β΄. Ενίσχυση της ολιστικής θεραπευτικής αντιμετώπισης ατόμων με διπλή διάγνωση, μέσω της θεσμοθέτησης της συνεργασίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ με την Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.

Τα άτομα με διπλή διάγνωση αποτελούν μία από τις πιο επιβαρυμένες, σωματικά και ψυχικά, ομάδες του πληθυσμού. Η αποτελεσματική υποστήριξή τους θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις για το σύστημα υγείας και κοινωνικής φροντίδας και προϋποθέτει στενή διεπιστημονική συνεργασία.

Γ΄. Υλοποίηση Προγραμμάτων ενημέρωσης/ πρόληψης/προαγωγής υγείας, όπως.

o          Ενημέρωση ωφελούμενων ΚΕΘΕΑ σε θέματα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας τους.

o          Υλοποίηση Εμβολιαστικού Προγράμματος, κ.α.

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου, ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: Η παροχή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας και ενημέρωσης των Ομάδων αυτών σε συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας είναι υποχρέωσή μας. Παράλληλα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική προστασία και μείωση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μεμονωμένη και αποσπασματική παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ο Υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Υπεύθυνο Συντονιστή Κλάδο Δημήτρη και τους επαγγελματίες υγείας του Κ.Υ. Ηρακλείου, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ευάλωτη πληθυσμιακή αυτή ομάδα των συνανθρώπων μας, σεβόμενοι την ανάγκη μείωσης της ταλαιπωρίας των ίδιων των ωφελούμενων του ΚΕΘΕΑ, της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων, με παροχή οργανωμένης φροντίδας.

O Υπεύθυνος Κρήτης και Δωδεκανήσου του ΚΕΘΕΑ, Μιχάλης Σκουλάς, δήλωσε ότι: «Η θεσμοθέτηση της συνεργασίας αυτής με την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, την ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ, και το Κ.Υ. Ηρακλείου, με συγκεκριμένους όρους και στόχους, επιλύει ένα σωρό διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα για τον τακτικό έλεγχο και παρακολούθηση της υγείας των ωφελουμένων μας. Ενισχύει τη συνεργασία και συνέργια των φορέων προς όφελος των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας για τον εντοπισμό και διαχείριση παρόμοιων ζητημάτων. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας, τον Συντονιστή του Κ.Υ. Ηρακλείου, τη Διοίκηση του ΠαΓΝΗ και τη Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής για την πρωτοπόρα αυτή συνεργασία».

Η υπογραφή του μνημονίου, όπως επισημάνθηκε από όλους τους παραβρισκόμενους, αποτελεί την αρχή για την έναρξη μιας ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας, με την διοργάνωση και υλοποίηση κοινών δράσεων στην κοινότητα, τη συζήτηση, ενίσχυση και σχεδιασμό νέων υποδομών, όπως της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης (De TOX) κ.α.

Διαφήμιση
Διαφήμιση