HomeHL-GreeceΔένδιας: H Toυρκία τείνει χείρα συνεννόησης, δεν πρέπει να την αρνηθούμε

Δένδιας: H Toυρκία τείνει χείρα συνεννόησης, δεν πρέπει να την αρνηθούμε

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι έχει αλλάξει η συμπεριφορά της γείτονος χώρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο», λέει ξεκάθαρα ο Νίκος Δένδιας αποκαλύπτοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα». Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η Τουρκία δεν είναι αφελής» και κάνει λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις δύο χώρες στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τους σεισμούς στη γειτονική χώρα.

«Η Ελλάδα έχει απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ’ την πόρτα που η Τουρκία άνοιξε», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου και «νέες προοπτικές για ευοίωνη πορεία» των ελληνοτουρκικών σχέσεων «στο εγγύς μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι με την επιλογή στήριξης της τουρκικής υποψηφιότητας για τη γενική γραμματεία του IMO η Ελλάδα χάνει και αποκωδικοποιεί τη σημασία της τουρκικής στήριξης στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Βαρύνουσα σημασία έχει η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, αφού είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός των Εξωτερικών μιλάει για την τραγωδία που «προκαλεί συντριβή σε όλους μας» και την «οργή της κοινωνίας». Στις αιτιάσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου ότι ο κ. Δένδιας -αν και μακράν ο δημοφιλέστερος υπουργός- δεν βοήθησε… να βγουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά, απαντά ότι ο ρόλος του δεν είναι «να τσακώνομαι στα τηλεοπτικά παράθυρα απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ» και εξαπολύει δηλητηριώδη βέλη εναντίον των «εχθρών» του σημειώνοντας: «Προφανώς στηρίζω την κυβέρνηση από την πρώτη μέρα, η παράταξη αυτή είναι το σπίτι μου, την υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια». Συζήτηση θα προκαλέσει και η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στο ενδεχόμενο μη επίτευξης αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ. και τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Δείτε εδώ αναλυτικά την συνέντευξή του

Διαφήμιση
Διαφήμιση