HomeHL-SportsΟΦΗ: Ο Νταμπράουσκας μετέτρεψε τον Πασαλίδη από αναπληρωματικό σε αναντικατάστατο μέλος της άμυνας

ΟΦΗ: Ο Νταμπράουσκας μετέτρεψε τον Πασαλίδη από αναπληρωματικό σε αναντικατάστατο μέλος της άμυνας

Η έλευση του Βάλντας Νταμπράουσκας και η αλλαγή του συστήματος με τριάδα στην άμυνα, μετέτρεψε τον Τριαντάφυλλο Πασαλίδη από φευγάτο σε βασική μονάδα του ΟΦΗ και το Gazzetta, με τη βοήθεια του wyscout σας μεταφέρει στην εξέλιξη του έμπειρου στόπερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ΟΦΗ είναι αναμφίβολα από τις βελτιωμένες ομάδες της Stoiximan Superleague μετά τη διακοπή λόγω του Μουντιάλ.

Η δουλειά του Βάλντας Νταμπράουσκας έχει φανεί και με το… παραπάνω στο χορτάρι και η ομάδα κατάφερε να μπει στα play-out έχοντας χτίσει μία αρκετά καλή διαφορά από την επικίνδυνη ζώνη.

Μία από τις κύριες αλλαγές του Λιθουανού προπονητή ήταν το σύστημα, με τον ίδιο να επιλέγει τριάδα στην άμυνα ώστε να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τους πλάγιους μπακ του, οι οποίοι έπαιρναν όλη την πλευρά.
Ωστόσο αυτή η μετατροπή, έφερε στο προσκήνιο έναν ποδοσφαιριστή που μέχρι τότε, ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας ενώ το καλοκαίρι είχε… σειρήνες από την Κύπρο.
Ο Τριαντάφυλλος Πασαλίδης όχι μόνο κατάφερε να καθιερωθεί στο βασικό σχήμα αλλά έγινε από τους κύριους πρωταγωνιστές στην αναγέννηση του ΟΦΗ.

Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout σας αναλύει τι έχει προσφέρει ο έμπειρος αμυντικός και πώς κατάφερε να είναι ο δεύτερος καλύτερος στόπερ για τις ομάδες των play-out.

Η εμπιστοσύνη του Νιόπλια, οι… σειρήνες από Κύπρο και ο λιγοστός χρόνος συμμετοχής!

Ο Τριαντάφυλλος Πασαλίδης βρίσκεται στον ΟΦΗ από το καλοκαίρι του 2021 και στην πρώτη του σεζόν στην Κρήτη είχε μία γεμάτη σεζόν υπό τις οδηγίες του Νίκου Νιόπλια.

Συνολικά αγωνίστηκε σε 27 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις όμως προς το τέλος της χρονιάς, φάνηκε αυτή η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του να… ξεθωριάζει σε συνδυασμό με τα αρνητικά αποτελέσματα στα play-out.

Εν τέλει με την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς, ο Διαμαντής με τον Βούρο παρέμειναν στη δυάδα των στόπερ.

Ο 26χρονος αμυντικός έμεινε σε δεύτερο ρόλο και σε αυτόν παρέμεινε στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος, παίζοντας σε μόλις τρία παιχνίδια αλλά και ένα στο Κύπελλο Ελλάδας όπου επήλθε και ο αποκλεισμός-σοκ από την Κηφισιά.

Την ίδια στιγμή, το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Έλληνας αμυντικός φαίνεται πώς είχε κρούση από την Κύπρο και συγκεκριμένα τον Ολυμπιακό Λευκωσίας όπου βρισκόταν ο Γιάννης Πετράκης. Εν τέλει παρέμεινε στην Κρήτη και περίμενε τη δική του ευκαιρία.

Η ομαλή αλλαγή στην τριάδα και ο ρόλος του… κρυφού άσου!

Στα τέλη του Οκτώβρη, η απομάκρυνση του Νίκου Νιόπλια και η έλευση του Βάλντας Νταμπράουσκας δεν άλλαξε πολλά ως προς την χρήση του 26χρονου αμυντικού αλλά ο Λιθουανός προπονητής δεν ήθελε να βιαστεί με κανέναν ποδοσφαιριστή.

Διατήρησε το σύστημα και τη φιλοσοφία ίδια μέχρι τη διακοπή λόγω του Μουντιάλ όπου θα δοκίμαζε τις δικές του ιδέες. Η νίκη κόντρα στον Λεβαδειακό στο τελευταίο ματς ήταν αρκετή για να χαρίσει ηρεμία στον κρητικό σύλλογο.

Ο έμπειρος κόουτς άλλαξε το σύστημα τελείως και από 4-4-2 ή 4-2-3-1, το γύρισε σε 3-5-2, έχοντας τριάδα στην άμυνα και δίνοντας την ευκαιρία στον Πασαλίδη να χωρέσει στην εντεκάδα με Διαμαντή και Βούρο.

Από τη στιγμή που ο Νταμπράουσκας εφάρμοσε το συγκεκριμένο σύστημα, ο Έλληνας στόπερ έμεινε εκτός σε μόλις ένα ματς και αυτό λόγω τιμωρίας.

Ήδη μετράει 13 συμμετοχές και 1030 λεπτά σχεδόν αγωνιστικής δράσης, έχοντας ενεργό ρόλο στην βελτίωση του ΟΦΗ στον δεύτερο γύρο της κανονικής διάρκειας της Stoiximan Superleague.

Μάλιστα, με τη βοήθεια του Wyscout, ο Τριαντάφυλλος Πασαλίδης είναι ο δεύτερος καλύτερος στόπερ στις ομάδες του play-out με βάση της εικόνας στην κανονική διάρκεια, με τον συμπαίκτη του, Απόστολο Διαμαντή να είναι πρώτος.

 Σταθερός, κομβικός και… πονοκέφαλος για κάθε επιθετικό!Πάμε στην… γλώσσα των αριθμών. Ο Πασαλίδης είναι ένας από τους πιο σταθερούς ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ, με τις συνολικές ενέργειες του σε κάθε παιχνίδι να βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, αφού μ.ο. ανά αγώνα έχει 72,5% σωστές αποφάσεις σε ότι επιλέξει να κάνει.

Αποκορύφωμα είναι το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης όπου είχε 66/80 ενέργειες, δηλαδή το 83%. Αξιοσημείωτο όμως είναι το ποσοστό των μονομαχιών που έχει.

Σε εκείνον τον τομέα, έχει φτάσει το 66,7% με 12 κερδισμένες μονομαχίες ανά ματς. Όμως ας ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στα τελευταία 12 ματς στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

  • Ατρόμητος: 11/17 (65%)
  • Παναθηναϊκός: 6/9 (67%)
  • Βόλος: 7/13 (54%)
  • Παναιτωλικός: 10/12 (83%)
  • ΠΑΟΚ: 3/3 (100%)
  • Αστέρας Τρίπολης: 11/16 (69%)
  • Ολυμπιακός: 11/15 (73%)
  • ΠΑΣ Γιάννινα: 7/13 (54%)
  • Λαμία: 9/11 (82%)
  • Ιωνικός: 7/11 (64%)
  • ΑΕΚ: 8/17 (47%)
  • Λεβαδειακός: 6/11 (55%)

Όσον αφορά την πρεμιέρα των play-out κόντρα στον Λεβαδειακό στο Γεντί Κουλέ, ο 26χρονος στόπερ είχε συνολικά 73/90 σωστές ενέργειες, με το δυνατό του σημείο να είναι η ακρίβεια στις πάσες, όπου μέτρησε 70/76 (92%).

Παράλληλα είχε 4/7 μακρινές μπαλιές αλλά και 3/5 μονομαχίες στον αέρα.

Ο κατάλληλος στόπερ στο build up…

Η τελευταία αναφορά στις πάσες δεν ήταν τυχαία. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο στόπερ έχει μεγάλο ρόλο στο «χτίσιμο» της επίθεσης για μία ομάδα και ο Βάλντας Νταμπράουσκας δεν έχει ξεχωρίσει τυχαία τον Πασαλίδη για αυτόν τον λόγο.

Ο 26χρονος στόπερ έχει αρκετά μεγάλα ποσοστά στις πάσες του αλλά και τις μακρινές μπαλιές που έχει κατά τη διάρκεια του ματς, ακόμα και με αντιπάλους που ανήκουν στα play-offs αυτή τη στιγμή.

Το 88,2% μ.ο. στις πάσες τα λέει σχεδόν όλα, ειδικά όταν ο ποδοσφαιριστής έχει πάνω από 30 πάσες στα περισσότερα ματς.

Όμως μία πιο προσεκτική ματιά θα μας κάνει αν αντιληφθούμε τι πραγματικά προσφέρει ο Έλληνας αμυντικός, με αφετηρία να είναι και πάλι το ματς με τον Ατρόμητο και για το υπόλοιπο της κανονικής διάρκειας…

    • Ατρόμητος: 42/43 (98%)
    • Παναθηναϊκός: 5/6 (83%)
    • Βόλος: 26/30 (87%)
    • Παναιτωλικός: 35/43 (81%)
    • ΠΑΟΚ: 11/17 (65%)
    • Αστέρας Τρίπολης: 55/59 (93%)
    • Ολυμπιακός: 26/35 (74%)
    • ΠΑΣ Γιάννινα: 48/52 (92%)
    • Λαμία: 36/42 (86%)
    • Ιωνικός: 17/19 (89%)
    • ΑΕΚ: 17/21 (81%)
    • Λεβαδειακός: 57/62 (92%]

gazzetta.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση