HomeHL-9Κρήτη: Χιλιάδες τα κενά σε εργαζόμενους στα ξενοδοχεία – Η περυσινή εικόνα και οι φετινές κινήσεις

Κρήτη: Χιλιάδες τα κενά σε εργαζόμενους στα ξενοδοχεία – Η περυσινή εικόνα και οι φετινές κινήσεις

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η φετινή κλαδική σύμβαση και οι εργαζόμενοι από τις τρίτες χώρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία δύσκολη τουριστική χρονιά για τους ξενοδόχους ήταν το 2022 καθώς ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν ήταν η έλλειψη εργαζομένων.

Τα κενά που δεν μπορούσαν να καλυφθούν ήταν χιλιάδες στην Κρήτη με τους αρμόδιους φορείς να έχουν ξεκινήσει την ανεύρεση λύσεων για να μην επαναληφθούν οι περυσινές εικόνες στην φετινή σεζόν που ήδη έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά.

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ

Η μελέτη που εκπόνησε το ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κάνει λόγο για κοντά 11.000 κενά σε θέσεις εργασίες στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία της Κρήτης κατά την περυσινή σεζόν είχαν 10.808 κενά σε θέσεις εργασίας (κυρίως καμαριέρες, σερβιτόρους και ρεσεψιονίστ). Μάλιστα τα περισσότερα κενά καταγράφηκαν σε 4στερα και 3στερα ξενοδοχεία.

Η εικόνα που έχουν οι Ξενοδόχοι της Κρήτης

Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι της Κρήτης αναφέρουν πως τα κενά δεν ήταν τόσα αλλά περίπου 5.000.

«Αν ήταν κοντά στα 11.000 τα κενά τότε δεν θα μπορούσαμε καθόλου να δουλέψουμε. Η εικόνα που έχουμε εμείς ήταν πως πέρυσι υπήρχαν περίπου 4.000 με 5.000 κενά. Τα ίδια κενά παραμένουν και φέτος ωστόσο έχουν γίνει κινήσεις για να βρεθούν λύσεις», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Η κλαδική σύμβαση δίνει κίνητρα για να επιστρέψουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Μέχρι και πριν μερικές ημέρες η κάλυψη των κενών θέσεων ήταν σχεδόν αδύνατη καθώς ακόμα και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονταν είχαν έντονο προβληματισμό στο να επιστρέψουν στην δουλειά τους εξαιτίας τη μη υπογραφής της κλαδικής σύμβασης.

Τελικά μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων η κλαδική σύμβαση και με τις δύο πλευρές να δηλώνουν την ικανοποίησή τους.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στο επάγγελμα και θα καλυφθούν τα περισσότερα τουλάχιστον κενά κι έτσι δεν θα αντιμετωπίσουμε τα περυσινά προβλήματα», τόνισε σχετικά ο κ. Χαλκιαδάκης.

Από την πλευρά του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου αναφέρει πως η συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση δίνει κίνητρα στο να εργαστούν οι εργαζόμενοι.

«Έχουμε αυξήσεις της τάξης του 12% σε διετές διάστημα. Πέρα από τα μισθολογικά η κλαδική σύμβαση ρυθμίζει τους όρους εργασίας και συγκεκριμένα 5νθήμερη εργασία με 8ωρο ή κατ’ εξαίρεση 6ήμερη εργασία με 40 ώρες την βδομάδα. Επίσης, στην συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση εντάχθηκαν και νέες ειδικότητες όπως υπάλληλοι γραφείου και συντηρητές», επεσήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νίκος Κοκολάκης τονίζοντας όμως πως για να επιστρέψουν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο θα πρέπει η Πολιτεία να επαναφέρει κάποια δικαιώματα των εργαζομένων που κόπηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων (όπως η επαναφορά του εφάπαξ στην 20εταία, του Ταμείου ανεργίας κ.ά.).

Έρχονται εργαζόμενοι από τρίτες χώρες

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στους ξενοδοχοϋπαλλήλους η απόφαση της Πολιτείας να έρθουν να δουλέψουν άτομα από τρίτες χώρες στον τουρισμό.

«Μας γεννά ερωτηματικά αυτή η κίνηση. Ξέρουμε ότι ο τομέας του τουρισμού είναι ένας ευαίσθητος τομέας, δεν είναι γεωργία. Θέλει καταρτισμένο προσωπικό, να ξέρει ξένες γλώσσες και να έχει εκπαιδευτεί σωστά. Δεν πιστεύουμε ότι σε αυτές τις χώρες υπάρχει τέτοια εκπαίδευση. Έχουμε αρκετά ερωτηματικά τα οποία δεν τα έχει λύσει η Πολιτεία, απλώς είπε ότι θα έρθουν ξένοι εργαζόμενοι», ανέφερε σχετικά ο κ. Κοκολάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση