HomeHL1-WorldΜπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Σε επιφυλακή η Βορειοατλανική Συμμαχία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος,

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

Πούτιν: Δεν παραβιάζει τις συμφωνίες η εγκατάσταση

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσε ότι ήλθε σε συμφωνία με τη γειτονική Λευκορωσία για την εγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων στην επικράτειά της.

«Μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος Ευρωπαίων συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει εγείρει εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης πυρηνικών όπλων στη χώρα, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή εγκατάστασης αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έως την 1η Ιουλίου, υπογράμμισε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν θα μεταφέρει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

«Δέκα αεροπλάνα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος όπλου», συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο παραλάβει οβίδες αυτού του τύπου από τους Δυτικούς, όπως πρόσφατα ανέφερε Βρετανίδα αξιωματούχος.

«Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση