HomeHL-9Βενιζέλος για πρόταση Ανδρουλάκη: «Είπα το θεσμικά αυτονόητο, δεν δήλωσα ενδιαφερόμενος»

Βενιζέλος για πρόταση Ανδρουλάκη: «Είπα το θεσμικά αυτονόητο, δεν δήλωσα ενδιαφερόμενος»

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πρόθεσή του να επισημάνει τα αυτονόητα και όχι να δηλώσει «ενδιαφερόμενος» εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στα δημοσιεύματα που τον «βλέπουν» ως το πολιτικό πρόσωπο που προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του σήμερα στο protothema.gr επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε δήλωσε «ενδιαφερόμενος», ότι όσα υποστηρίζει αφορούν αυτά που προβλέπονται σε όλα τα συντάγματα της Ευρώπης για τις μονοκομματικές αλλά και τις κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι το ζήτημα με τα πρόσωπα εξαρτάται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν, δηλαδή από τη βούληση του εκλογικού σώματος. Με τη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει συγκεκριμένα:

«Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα.

Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως «ενδιαφερόμενο»!».

Χθες το βράδυ βέβαια, μετά και την απάντηση που έδιναν για το «τρίτο πρόσωπο» συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, φούντωσαν τα σενάρια που ήθελαν τον νυν πρόεδρο της Χαριλάου Τρικούπη να τον προτείνει για πρωθυπουργό από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. «Προς το παρόν ας, κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης», είπαν χαρακτηριστικά στο Mega συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τοποθετείται σήμερα για πρώτη φορά σχετικά με την πρόταση Ανδρουλάκη και τα πρόσωπα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο την «επόμενη μέρα».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το Μαξίμου για απόπειρα εκβιασμού

Συνεργάτες εν τω μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη επιμένουν ότι η επιλογή πολιτικού προσώπου στη θέση του Πρωθυπουργού σε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας αποτελεί μία σταθερή τους θέση, ενώ προσπαθώντας να απαντήσουν στα «πυρά» της κριτικής που δέχονται από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «ο άγνωστος Χ δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός και το αποτέλεσμα των εκλογών». Μάλιστα προβλέπουν «διάρκεια της λυσσαλέας επίθεσης από το Μαξίμου» και «απόπειρα εκβιασμού των πολιτών και νόθευσης της λαϊκής ετυμηγορίας πριν καν αυτή εκφραστεί». Οι ίδιοι άνθρωποι προσθέτουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτήν την «γραμμή», επαναλαμβάνοντας ότι: «Ζητούμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε προγραμματικές συγκλίσεις. Αν το έχουμε και αυτό, τότε θα μιλήσουμε για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού και των υπουργών, που θα υπηρετήσουν αυτή την προγραμματική συμφωνία».

Είναι ωστόσο προφανές ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, παρότι αναμένει απανωτές κρούσεις για να δώσει σαφείς απαντήσεις, θα αποφύγει να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του και να αποκαλύψει προεκλογικά το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού, εφόσον μπει με ισχυρή εντολή στο πεδίο των διερευνητικών εντολών. Ενδεικτικό είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη απέφυγε χθες να απαντήσει επί της ουσίας στο έμμεσο ερώτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε σχετικά (με τα περί πολιτικού προσώπου που θα προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης) ότι: «Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε».

Η Χαριλάου Τρικούπη διέκρινε πίσω από τη δήλωση του πρωθυπουργού καθεστωτισμό, ενώ ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος ισχυρίστηκε ακόμη ότι: Ο καθεστωτισμός του κυβερνώντος κόμματος ξεπερνά επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη κάθε προηγούμενο στάδιο. Απαιτεί πια από τον Πρόεδρο μας να δηλώσει ότι θα τον προτείνει ως επόμενο Πρωθυπουργό! Για την απάντηση στην πρωτοφανή αυτή απαίτηση αρμόδιος είναι ένας και μόνο: Ο ελληνικός λαός». Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος Ο Δημήτρης Μάντζος ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «παροιμιώδη παραλογισμό», καθώς φαίνεται πως αυτήν τη στιγμή «αγωνιά μπροστά στη διαφαινόμενη απώλεια αυτοδυναμίας και την ήττα του». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητάει από εμάς – συμπλήρωσε- να τον διορίσουμε πρωθυπουργό. «Ο αρχηγός του κόμματος που έχει πει “θα καταθέσω τη διερευνητική εντολή μόλις την παραλάβω για να κάψω το εκλογικό σύστημα της πρώτης Κυριακής” καλεί εμάς να τον διορίσουμε πρωθυπουργό. Δηλαδή τι περιμένει ο κ. Μητσοτάκης; Να πάρουμε εμείς την εντολή και να του πούμε “ελάτε κ. Μητσοτάκη, πάρτε τώρα την εξουσία και την κυβέρνηση”;», ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Μάντζος.

Για τον επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, η λύση στο πρόβλημα σταθερότητας της χώρας θα πρέπει να δοθεί από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. «Άλλοι είναι εκείνοι που αποζητούν δεύτερο γύρο εκλογών, προκειμένου να εκβιάσουν για αυτοδυναμία, η οποία πλέον δεν υφίσταται ως στόχος», δήλωσε χθες κάνοντας σφοδρή επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου: «Η θέση που διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης οδήγησε σε στοχευμένες αντιδράσεις από την κυβερνητική παράταξη και τα φιλο-κυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εναντίον του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δίνει καθημερινά μάχη, για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί την πλέον αξιόπιστη λύση για την επόμενη μέρα και την σταθερότητα στη χώρα».

Για το θέμα της συγκυβέρνησης, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη τοποθετήθηκε από την Αχαΐα και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση επιτροπής εκλογικού αγώνα Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ είπε για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες ότι: «Πολλοί ρωτούν από τώρα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Νομίζω ότι πήραν σαφή απάντηση από τον πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη. Πρώτα καλούμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Και όπως ο ίδιος είπε, αν υπάρξει προγραμματική συμφωνία -αλλά μόνο αν υπάρξει-, βεβαίως μετά να συζητηθεί η σύνθεση της κυβέρνησης με συγκεκριμένους όρους». Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε: «Και σωστά είπε ο πρόεδρός μας ότι εμείς κοιτάμε τις προγραμματικές συμφωνίες και όχι το μοίρασμα καρεκλών. Ούτε και τις ονοματολογίες που αποπροσανατολίζουν σκοπίμως την πραγματική πολιτική συζήτηση για το τι διακυβεύεται πραγματικά σε αυτήν τη χώρα. Εάν αυτή η χώρα θα αλλάξει ή θα συνεχίσει να βουλιάζει».

«Τριγμοί» στο ΠΑΣΟΚ μετά τη δήλωση Λοβέρδου

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πάντως εξελίσσονται οι έντονες συζητήσεις με αφορμή τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και τις προειδοποιητικές βολές της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη προς τον βουλευτή και πρώην υπουργό. Ερωτηθείς σχετικώς ο κ. Κατρίνης διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η κατεύθυνση που έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το πως θα κινηθεί η παράταξη πριν και μετά τις εκλογές, είναι και σωστή και σαφής. Εγώ δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ δεν συμβάλλει στον κοινό στόχο και την κοινή προσπάθειά μας για τις εκλογές».

Ως γνωστόν ο κ. Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα- για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες» κι ότι είναι στη «διακριτική ευχέρεια» του κ. Ανδρουλάκη να πει προ των εκλογών ποιον προτείνει για πρωθυπουργό. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», ήταν το σκωπτικό και προειδοποιητικό σχόλιο στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που φανερώνει αναμφίβολα το δύσκολο κλίμα επικοινωνίας και συνεννόησης με την πλευρά Λοβέρδου. Δηκτικά σχόλια κατά του Ανδρέα Λοβέρδου έκαναν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ δημοσιοποίησε τη διαφωνία του και ο Γιάννης Δατσέρης, «διαχρονικό» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποστηρικτής του στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση