HomeHL-WorldΚομμένα TikTok, Instagram και Netflix από το γαλλικό Δημόσιο

Κομμένα TikTok, Instagram και Netflix από το γαλλικό Δημόσιο

Το Παρίσι δεν περιορίζεται στην απαγόρευση των κινεζικών πλατφορμών, όπως κάνουν Χάγη και Βρυξέλλες, αλλά βάζει στο ίδιο τσουβάλι και τις δυτικές εφαρμογές. «Σε κίνδυνο η ασφάλεια απορρήτου».

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φραγμούς στη λήψη και χρήση όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των εφαρμογών παιχνιδιών και πλατφορμών ροής βίντεο στα επαγγελματικά τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων θα θέσει η Γαλλία, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια απορρήτου στον κυβερνοχώρο, όπως μεταδίδει το Politico.

Η απαγόρευση θα έχει άμεση ισχύ και δεν περιορίζεται στην κινεζική πλατφόρμα TikTok, όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η κίνηση της Γαλλίας ακολουθεί τις σχετικές απαγορεύσεις από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και χώρες της ΕΕ όπως η Ολλανδία. Σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες και τη Χάγη, όμως, βάζει στο στόχαστρο και δυτικές πλατφόρμες, ευρωπαϊκές και αμερικανικές.

 «Αυτές οι εφαρμογές δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, ώστε να συμπεριλαμβάνονται στα ψηφιακά εργαλεία της διοίκησης», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ζαν-Νοέλ Μπαρό. «Το μέτρο αφορά το TikTok, αλλά και το CandyCrush ή το Netflix».

Θα μπορούσαν, ωστόσο, να προβλεφθούν εξαιρέσεις για τους σκοπούς της «θεσμικής επικοινωνίας», πρόσθεσε.

Προ ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν είπε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έως και ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα μπορούσαν να κατεβάσουν εφαρμογές social media όπως το Instagram και το TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια εξορθολογισμένη πολιτική για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, ανώτατα στελέχη της Εθνοσυνέλευσης ενθάρρυναν τους βουλευτές να «περιορίσουν» τη χρήση εφαρμογών όπως το Instagram, το TikTok, το WhatsApp, το Snap, το Signal, και φυσικά το ρωσικό Telegram.

Η γαλλική στάση να βάζει κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες στο ίδιο τσουβάλι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κινήσεις χωρών όπως η Ολλανδία, που αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς σε εφαρμογές από χώρες που ακολουθούν «επιθετική πολιτική στον κυβερνοχώρο», όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Η επιστολή των βουλευτών ενθαρρύνει τα μέλη του κοινοβουλίου να χρησιμοποιούν το γαλλικό λογισμικό Wimi για την εργασία τους.

Το κύριο ζήτημα που εγείρεται με τις ξένες εφαρμογές είναι ότι κινεζικοί και αμερικανικοί νόμοι προβλέπουν πως τα προσωπικά δεδομένα που συγκεντρώνονται –όπως επαφές, φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα– θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζεται.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση