HomeHL-CultureΤιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία για το «Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι

Τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία για το «Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι

Το «Great Wave» δημιουργήθηκε στις αρχές του 1830

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την τιμή – ρεκόρ των 2,76 εκατομμυρίων δολαρίων απέσπασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ένα σπάνιο αντίγραφο του «The Great Wave off Kanagawa» του Ιάπωνα καλλιτέχνη Κατσουσίκα Χοκουσάι.

Το «Great Wave» δημιουργήθηκε στις αρχές του 1830 και αποτυπώνει τρία αλιευτικά πλοία να «παλεύουν» στην άγρια θάλασσα της Ιαπωνίας, με το βουνό Φούτζι στο βάθος. Το συγκεκριμένο αντίτυπο αποτελεί αποτέλεσμα ξυλογραφίας, μιας τεχνικής για μαζική παραγωγή αντιτύπων σε χαρτί.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα αντίγραφα του «The Great Wave» έχουν υπάρξει, αλλά τα εναπομείναντα σήμερα είναι δυσεύρετα και εξαιρετικά περιζήτητα. Η ερευνήτρια του Βρετανικού Μουσείου Capucine Korenberg υπολογίζει ότι ενδέχεται να υπάρχουν έως και 8.000 αντίγραφα. Μάλιστα, σε ανάρτησή της από το 2020 σημείωνε ότι στα μέσα του 19ου αιώνα τα αντίτυπα ήταν και αρκετά φθηνά.

Οι τιμές άλλων αντιγράφων που πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν από μερικές χιλιάδες δολάρια έως και πάνω από 1,5 εκατ. δολ. Ωστόσο, το αντίγραφο που πωλήθηκε μέσα στην εβδομάδα χαρακτηρίζεται στην περιγραφή ως ένα «καλοδιατηρημένο» αντίγραφο, το οποίο συγκαταλέγεται «αδιαμφισβήτητα στα περίπου 20 καλύτερα που υπάρχουν σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη δημοπρασία ο οίκος Christie’s εκτιμούσε ότι το έργο θα αποσπούσε μεταξύ 500.000 με 700.000 δολ.
kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση