HomeHL1-WorldΤο αμήχανο τηλεφώνημα του Μακρόν στον Κάρολο: «Μην έρθει τώρα στο Παρίσι…»

Το αμήχανο τηλεφώνημα του Μακρόν στον Κάρολο: «Μην έρθει τώρα στο Παρίσι…»

Ολο το παρασκήνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο βασιλιάς Κάρολος ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Γαλλία – την πρώτη κρατική επίσκεψη της βασιλείας του με την επίσημη γραμμή να λέει πως ο λόγος ήταν οι εκτεταμένες βίαιες διαδηλώσεις.

Ο βασιλιάς επρόκειτο να φτάσει με την σύζυγό του, Καμίλα, την Κυριακή για το τετραήμερο ταξίδι με αποκορύφωμα ένα κρατικό συμπόσιο στις Βερσαλλίες το βράδυ της Δευτέρας, το οποίο όμως οι βοηθοί του Γάλλου προέδρου φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να ξεσηκώσει επαναστάτες στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Σήμερα όπως, ανακοινώθηκε πως το ταξίδι αυτό, αναβάλλεται.

Αποφασισμένος ο Κάρολος να πάει: «Δεν μπορείς να υποκύπτεις στον όχλο»

Τι συνέβη όμως στο παρασκήνιο; Όπως αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη πηγές της, ο βασιλιάς Κάρολος ήταν αποφασισμένος να διασχίσει τη Μάγχη για να δείξει ότι «δεν μπορείς να υποκύπτεις στον όχλο». Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τηλεφώνησε σήμερα το πρωί στην Ντάουνινγκ Στριτ και κατόπιν στον βασιλιά για να του ζητήσει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο φόβος για μια «αλά Μαρία Αντουανέτα» στιγμή – Η ταπείνωση του Γάλλου προέδρου

Ο βασιλικός σχολιαστής Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς δήλωσε ότι ο συμβολισμός ενός κρατικού συμποσίου στις Βερσαλλίες την ώρα που η Γαλλία καίγεται, θα ήταν υπερβολικός για τον Μακρόν, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως θα ήταν «η στιγμή αλά Μαρία Αντουανέτα» για τον Γάλλο πρόεδρο.

Όπως είπε: «Η αναβολή της κρατικής επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία, της πρώτης της βασιλείας του, σηματοδοτεί μια ταπείνωση για τον πρόεδρο Μακρόν. Η χώρα βυθίζεται στην αναρχία και ήταν σαφώς αδύνατο να εγγυηθεί η ασφάλεια του βασιλιά και να τηρηθεί οποιοδήποτε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί η ασφάλεια. Οι απειλές για τη διακοπή της επίσκεψης ήταν πραγματικές, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τον συμβολισμό που συνδέεται με τις Βερσαλλίες, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κρατικό δείπνο».

Υπενθυμίζεται πως συνολικά 457 άνθρωποι συνελήφθησαν και 441 αστυνομικοί και δυνάμεις ασφαλείας τραυματίστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των πανεθνικών διαδηλώσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Χθες προέκυψε ότι το ταξίδι του Καρόλου επανεξετάζεται μετά την υπόσχεση των σκληροπυρηνικών να βάλουν στόχο την επίσκεψη του Καρόλου και να τον αποκλείσουν ακόμη και στο Παρίσι και το Μπορντό.

Οι συνομιλίες μεταξύ γαλλικών και βρετανικών αρχών για το ταξίδι του βασιλιά Καρόλου

Σήμερα, λοιπόν, ο Μακρόν πήρε την δύσκολή απόφαση να του ζητήσει να αναβληθεί η επίσκεψη, παρά το γεγονός ότι ήταν αποφασισμένος να το πραγματοποιήσει για να αποδείξει πως εξακολουθεί να είναι ο επικεφαλής.

Η απόφαση λέγεται ότι ελήφθη μετά από συνομιλίες μεταξύ των γαλλικών και βρετανικών αρχών – αλλά ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν στην Daily Mail πως επειδή η γαλλική αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν την πρωτοκαθεδρία για την επιχείρηση ασφαλείας, θα ήταν δική τους συμβουλή να το ματαιώσουν.

Εκπρόσωπος του παλατιού του Μπάκιγχαμ δήλωσε: «Η κρατική επίσκεψη του βασιλιά και της βασίλισσας συζύγου στη Γαλλία αναβλήθηκε. Οι Μεγαλειότητές τους ανυπομονούν πολύ για την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Γαλλία μόλις βρεθούν ημερομηνίες».

Ο Κάρολος και η Καμίλα επρόκειτο να ταξιδέψουν από τη Γαλλία στη Γερμανία για κρατική επίσκεψη, από την επόμενη Τετάρτη έως την Παρασκευή, και όπως γίνεται αντιληπτό η επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Τι λέει πρώην αξιωματικός βασιλικής προστασίας

Ο Σάιμον Μόργκαν, πρώην αξιωματικός βασιλικής προστασίας, πιστεύει πως η απόφαση για την ακύρωση του ταξιδιού του βασιλιά Καρόλου, θα πρέπει να ελήφθη κατόπιν γαλλικής συμβουλής, επειδή πρόκειται για «κρατική επίσκεψη στη Γαλλία – όχι το αντίθετο».

Όπως δήλωσε στην Daily Mail: «Είναι λίγο ντροπιαστικό για τους Γάλλους. Υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου για την ασφάλεια του βασιλιά και της βασιλικής συζύγου, καθώς και εκείνης του κοινού. Αλλά μπορεί πολύ απλά να χρειάζονταν όλους τους πόρους τους για να διατηρήσουν τη βασική τάξη. Φαντάζομαι ότι οι γαλλικές αρχές θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν την απόσπαση της προσοχής από μια κρατική επίσκεψη».

Πάντως, σύμφωνα με την Daily Mail, η αναβολή αυτή αποτελεί ταπείνωση για τον Μακρόν, οι υπουργοί του οποίου επέμεναν πως η κρατική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση