HomeHL-WorldΚίνα: Πώς «απλώνει δίχτυα» στις κουρασμένες από τον πόλεμο χώρες

Κίνα: Πώς «απλώνει δίχτυα» στις κουρασμένες από τον πόλεμο χώρες

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα «μείνουν στην απ'έξω»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Κίνας στη Μόσχα έφεραν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια άβολη θέση: άφησαν τις ΗΠΑ στο περιθώριο την ώρα που οι δύο αντίπαλοι συζητούσαν μια ειρηνευτική πρόταση για την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια βαθύ σκεπτικισμό για την κινεζική ιδέα, λέγοντας ότι η έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός θα ανταμείψει την εισβολή της Μόσχας ενισχύοντας τα εδαφικά της κέρδη. Ιδιωτικά, ωστόσο, οι συναντήσεις και η πρόταση έχουν προκαλέσει μια αίσθηση ανησυχίας στη αμερικανική διοίκηση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, που μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg, οι ΗΠΑ ανησυχούν μήπως «μείνουν στην απ’έξω» σχετικά με την κινεζική πρόταση. Ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ, η απόρριψή της θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κίνα να απευθυνθεί σε άλλα έθνη που έχουν κουραστεί από τον πόλεμο -και την οικονομική ζημιά που αυτός προκαλεί- λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη.

Η Κίνα θα προσπαθήσει να δείξει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν το τέλος του πολέμου

Εάν οι ΗΠΑ απορρίψουν τη συμφωνία, «η Κίνα πιθανότατα θα αυξήσει τα μηνύματα ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με την κατάπαυση του πυρός και τη λήξη του πολέμου», δήλωσε ο Bonny Lin, συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών. «Θα υπάρξουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η Κίνα θα προσπαθήσει να αντιστρέψει ό,τι προκύψει από τη συνάντηση Σι-Πούτιν ώστε να απεικονίσει αρνητικά τις ΗΠΑ».

Η συζήτηση για την κινεζική εκδοχή ενός ειρηνευτικού σχεδίου υπογραμμίζει μόνο μία από τις πολλά άβολα ζητήματα που έφερε στην Ουάσινγκτον η τριήμερη επίσκεψη του Σι αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα, η οποία είδε τον Κινέζο ηγέτη να χαιρετίζεται θερμά από τον Πούτιν. Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να κρατήσει την Κίνα στο περιθώριο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται ότι τελικά συνέβη το αντίθετο. Όσο ο Σι και ο Πούτιν έρχονται πιο κοντά, η Κίνα βρίσκει ένα δεκτικό κοινό για την ευρύτερη διπλωματική της ώθηση σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να φέρει την Κίνα «στα μέτρα του» -Ο Σι προχωρά με τους δικούς του όρους

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να κάνει την Κίνα να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ουκρανία με τους όρους των ΗΠΑ, αλλά «ο Σι τώρα προχωρά με τους δικούς του όρους», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κ. Τζόνσον, πρόεδρος της China Strategies Group, μιας εταιρείας συμβούλων για πολιτικούς κινδύνους. «Και αυτό, νομίζω, μάλλον προκαλεί κάποια ανησυχία στη διοίκηση».

Με την Ουάσιγκτον να τηρεί συνεχώς μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί ουσιαστικά να έχει εγκαταλείψει μια καλύτερη σχέση με τις ΗΠΑ για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσο λιγότερο βλέπει η Κίνα την ευκαιρία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, «τόσο πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει άλλες οδούς και επιλογές», δήλωσε η Melanie Sisson, συνεργάτης εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings. «Και αυτό ότι θα προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να υποδαυλίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση