HomeHL-WorldΗ Ιαπωνία τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας -Αιφνίδια επίσκεψη Κισίντα στην Μπούτσα

Η Ιαπωνία τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας -Αιφνίδια επίσκεψη Κισίντα στην Μπούτσα

«Ιστορική επίσκεψη, ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετέβη σήμερα στην Μπούτσα, τη μαρτυρική κωμόπολη κοντά στο Κίεβο που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων της ρωσικής κατοχής, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην Ουκρανία.

Ο Κισίντα μετέβη στην Μπούτσα με τρένο, σήμερα το μεσημέρι, λίγο μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα και πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου, επισκεπτόμενος ένα σημείο μαζικής ταφής θυμάτων στην κωμόπολη που βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

 «Ιστορική επίσκεψη, ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας»

Το ταξίδι του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε «ιστορικό» από το Κίεβο.

«Αυτή η ιστορική επίσκεψη είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας» δήλωσε στο Facebook η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμινέ Τζαπάροβα, αναρτώντας φωτογραφίες του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην αποβάθρα του τρένου στο Κίεβο.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για την ισχυρή υποστήριξή της και τη συμβολή της στη μελλοντική μας νίκη», πρόσθεσε.

Ο Κισίντα έγινε ο πρώτος ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά ο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Κισίντα στο Κίεβο, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Μόσχα

Η επίσκεψη του Φούμιο Κισίντα καταγράφεται τη στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πόλεμο στην Ουκρανία στο επίκεντρο.

Ο Κισίντα θα «εκφράσει στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του, καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη της Ιαπωνίας και της G7», της οποίας η ασιατική χώρα είναι οικοδέσποινα φέτος, διευκρίνισε η ιαπωνική διπλωματία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ήταν ο μόνος εκ των G7 που δεν είχε πάει στο Κίεβο

Ο Φούμιο Κισίντα ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε επίσης επίσκεψη στο Κίεβο που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Το Τόκιο, ευθυγραμμιζόμενο με τις χώρες της Δύσης, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και προσέφερε βοήθεια στο Κίεβο. Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισ. ευρώ. Έχει επίσης στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων.

Ωστόσο, δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.

Ο Κισίντα κάλεσε τον Ζελένσκι να συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής της G20

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι δήλωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στην προσεχή σύνοδο κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία, αποδεχόμενος την πρόσκληση από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Ο Ζελένσκι προέβη στην δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κισίντα στο Κίεβο.

Η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τον Μάιο τη σύνοδο κορυφής στην Χιροσίμα, που είναι η γενέτειρα του Κισίντα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση