HomePost ItΕργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου γιατρού

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου γιατρού

Ανακοίνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση, μέσα στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού «Αγία Σοφία»- «Αγλαΐα Κυριακού», κατάφερε να περάσει ένα άρθρο, άσχετο με το περιεχόμενο του υπόλοιπου νομοσχεδίου, που θέτει περιορισμούς στην παράταση της ειδικότητας των ειδικευόμενων γιατρών. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 110, δεν επιτρέπει πλέον την παράταση της ειδικότητας των γιατρών στην περίπτωση που υπάρχουν ανάγκες στον τομέα στον οποίο ανήκουν και για όσο επιθυμούν ή απαιτείται. Αντίθετα προβλέπεται η απόλυσή τους μόλις αντικατασταθούν από τον επόμενο ειδικευόμενο, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ανάγκες, ενώ ακόμα και για τις περιπτώσεις των κλινικών που έχουν κενές θέσεις και θα δικαιολογούνταν μακροπρόθεσμα η παράταση της σύμβασής της ειδικότητας, αυτή περιορίζεται μάξιμουμ στα 2 χρόνια.

Μάλιστα η κυβέρνηση βιάζεται να διώξει άμεσα όλους τους παρατασιακούς ειδικευόμενους που υπηρετούν ήδη στα νοσοκομεία της χώρας, εάν έχουν ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια παράτασης στη λήξη της σύμβασής τους (εντός 6μήνου). Το ίδιο προτίθεται να κάνει και με όσους έχουν λάβει τίτλο ειδικότητας και δεν υπάρχει κενή θέση στην κλινική τους, ενώ μέχρι τώρα δικαιούνταν παράταση μέχρι 2 έτη.

Συγκεκριμένα για το νοσοκομείο μας αυτό αφορά πάνω από 30 ειδικευόμενους που βρίσκονται σε παράταση και η δουλειά τους βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, εκ των οποίων οι 6 βρίσκονται πάνω από 2 χρόνια σε παράταση και οι 9 έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας! Αφορά όμως συνολικά όλους τους ειδικευόμενους και τα τμήματα, στα οποία θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας και εφημεριακής κάλυψης, αφού ως γνωστόν ο θεσμός της παράτασης της ειδικότητας υιοθετήθηκε με σκοπό να καλυφθούν κενά από την έλλειψη ειδικευομένων αλλά και ειδικευμένων γιατρών, αφού πολλές φορές οι παρατασιακοί ειδικευόμενοι καλούνται να αναλάβουν μικτά καθήκοντα λόγω της υποστελέχωσης, ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματος! Υπάρχουν τμήματα στο νοσοκομείο μας αλλά και πανελλαδικά που λειτουργούν κατά βάση με παρατασιακούς ειδικευόμενους όπως πχ το Μικροβιολογικό εργαστήριο, η πλειοψηφία των οποίων είναι πάνω από 2 χρόνια στην παράταση, αφού όλο και λιγότεροι νέοι γιατροί επιλέγουν την Μικροβιολογία ως ειδικότητα (μάλιστα πρόσφατα κηρύχτηκε άγονη ειδικότητα) ενώ όλο και λιγότερες θέσεις ειδικευμένων βιοπαθολόγων προκηρύσσονται, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των εργαστηρίων!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται ότι προκηρύσσει  μόνιμες θέσεις που  βγαίνουν άγονες γιατί δεν τις επιλέγουν οι γιατροί, διώχνει από τα δημόσια νοσοκομεία νέους γιατρούς με ειδικότητα ή ένα βήμα πριν την απόκτησή της, αντί να τους εξασφαλίσει μόνιμη δουλειά στα δημόσια νοσοκομεία!

Η παράταση της ειδικότητας αποτελούσε μια εμβαλωματική λύση για τα νοσοκομεία ώστε να καλύπτουν τα κενά της υποστελέχωσης σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους με φτηνούς γιατρούς, να παρατείνουν τη χορήγηση των χρωστούμενων αδειών στους ειδικευόμενους για να «βγει» το εξουθενωτικό πρόγραμμα των κλινικών στα χρόνια της ειδικότητας, να παραταθεί το διάβασμα για τις εξετάσεις ειδικότητας γιατί δεν χωράει στον εξαντλητικό προγραμματισμό της ειδικότητας που σκοπό έχει την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των νοσοκομείων και όχι την εκπαίδευση των νέων γιατρών. Για πολλούς ειδικευόμενους αποτελούσε μια επιλογή ανάγκης, αντί να πεταχτούν στην ανεργία μετά την ειδικότητα, περιμένοντας τις προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ που βγαίνουν μια στο τόσο και με το σταγονόμετρο. Για την κυβέρνηση όμως, ακόμα και αυτός ο μισθός είναι κόστος που θέλει να περικόψει! Είναι άλλη μια απόδειξη πως αντιμετωπίζει τους ειδικευόμενους, όπως ακριβώς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς,  σαν αναλώσιμους: χρήσιμους για να μπαλώνουν κενά, κόστος όταν θεωρεί ότι «περισσεύουν».

Τόσο μεγάλη ήταν μάλιστα η αγωνία της να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, που έκανε την αλλαγή αυτή, που καθορίζει το μέλλον εκατοντάδων γιατρών σε όλη την Ελλάδα, τελευταία στιγμή και «στα κρυφά», αφού δεν υπήρχε στο σχέδιο νόμου που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση! Και όλα αυτά, ενώ η προκήρυξη των μόνιμων γιατρών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα «για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων» είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και δεν καλύπτει ούτε τα κενά των πρόσφατων παραιτήσεων-συνταξιοδοτήσεων.

Δεν θα επιτρέψουμε καμία κυβέρνηση να παίζει με το μέλλον των νέων εργαζόμενων!

Δεν θα επιτρέψουμε άλλη αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων! Δεν περισσεύει κανείς!

Απαιτούμε:

  • Άμεση απόσυρση του επίμαχου άρθρου. Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου!
  • Απόσυρση συνολικά του απαράδεκτου νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της μοναδικής παιδοογκολογικής μονάδας
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαφήμιση
Διαφήμιση