HomeΕΛΛΑΔΑΣυνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον Πολάκη στα ψηφοδέλτια

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον Πολάκη στα ψηφοδέλτια

Πρώτος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Κωνσταντίνο έφτασε ο Παύλος Πολάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη σκιά της χθεσινής επιστολής του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη, με την οποία ζητά συγγνώμη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα μέλη του ανώτατου κομματικού οργάνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεδριάζει αυτή την ώρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η «απολογητική» επιστολή του Παύλου Πολάκη, μπορεί να ξάφνιασε κάποιους, όχι όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα την ηγεσία του. Ήταν κάτι που είχε ζητηθεί και αναμενόταν από τον βουλευτή Χανίων, ώστε να πέσει στα «μαλακά». Από την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, πριν την τραγωδία των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας, δεχόταν ισχυρές πιέσεις να μην διαγράψει τον Παύλο Πολάκη. Όμως, στενοί συνεργάτες του προέδρου, έκαναν λόγο για έναν αποφασισμένο Τσίπρα ο οποίος δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Έτσι, τότε, αποφασίστηκε η ομόφωνη εισήγηση για απομάκρυνση του βουλευτή Χανίων από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα επικύρωνε η Πολιτική Γραμματεία η οποία συνεδριάζει, αυτή την ώρα.

Ο Παύλος Πολάκης, ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ο βουλευτης Χανίων, απέφυγε να κάνει δηλώσεις στην κάμερα, καλημέρισε ευγενικά τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς και ανέβηκε στον πρώτο όροφο. Παρόμοια στάση κράτησαν και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση μεταξύ άλλων, συμμετέχουν, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Ραγκούσης, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Μπίστης, Χρήστος Σπίρτζης, Νάσος Ηλιόπουλος, Πάνος Ρήγας, Μαρία Κουβέλη.

Σημειωτέον ότι η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε προγραμματιστεί από μέρες, αλλά η ατζέντα της άλλαξε αιφνιδίως χθες, όταν ενώ συνεδρίαζε το Εκτελεστικό Γραφείο με αντικείμενο την παρουσία του κόμματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα με φόντο την τραγωδία των Τεμπών, έφτασε στα χέρια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας η επιστολή του κ. Πολάκη. Στην επιστολή του, ο κ. Πολάκης ζητά συγγνώμη για τις απανωτές κρίσεις που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου. Ήτοι, την σφοδρή αντίδρασή του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά, καθώς επιθυμούσε να συμπεριληφθεί ο επιστήθιος φίλος του, Μανώλης Χαιρετάκης και βέβαια για την ανάρτηση στοχοποίησης δικαστικών, δημοσιογράφων και τραπεζικών στελεχών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Ανασκευάζοντας την επίμαχη ανάρτηση, ο κ. Πολακης δηλώνει στην επιστολή του πως «δεν είχα καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τον Αλέξη Τσίπρα», ενώ χαρακτηρίζει ως «αστοχία» την εκρηκτική αντίδραση του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά. Κυρίως, αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Παύλος Πολάκης είναι η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στο ΘΕΜΑ, στην οποία ο κ. Τσίπρας έλεγε για τη διακυβέρνησή του πως «εγώ λειτούργησα ως Πρωθυπουργός με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως όταν θέλεις να υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον συγκρούεσαι πολλές φορές με αυτούς οι οποίοι έχουν ίδιον συμφέρον. Αλλά με θεσμικούς παράγοντες και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, ότι και να συνέβη χθες εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού. Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Με περίπου είκοσι ημέρες απόσταση, «με την ανάρτηση μου εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρει σχετικά ο Παύλος Πολάκης, συμπληρώνοντας για τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο ΘΕΜΑ πως «και προφανώς δεν είχα καμία πρόθεση (όπως οι πρόθυμες γραφίδες των συστημικών ΜΜΕ έσπευσαν υποβολιμαία να υποστηρίξουν) να αμφισβητήσω τον Αλεξη Τσιπρα, τον οποίο στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις από το 2012 και συνεχίζω να στηρίζω στη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη o τόπος».

Με λόγια του Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός επιχειρεί να αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση του με την Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως στόχος του δεν ήταν σε καμιά περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων – δημοσιογράφων. «Για αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μουν αναλογεί», καταλήγει, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια φράση που χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αναφορικά με τις ευθύνες του κόμματός του απέναντι στην τραγωδία των Τεμπών.

Παρών ο Πολάκης

Ως εκ τούτου, η κίνηση του κ. Πολάκη να δηλώσει μεταμέλεια μέσω επιστολής επανατοποθετεί την Κουμουνδούρου απέναντι στο πρόσωπό του. Ήδη, το θέμα Πολάκη ετέθη στην σημερινή ημερήσια διάταξη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόκειται να συνεδριάσει στην μία σήμερα το μεσημέρι στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου για την τραγωδία των Τεμπών, όπου αναμένεται να παρευρεθεί και ο κ. Πολάκης, καθώς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του Παύλου Πολάκη– ανεξαρτήτως του ποια κατάληξη θα έχει η υπόθεση της υποψηφιότητάς του – οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε περαιτέρω απομόνωση στον χώρο του Κέντρου, αλλά δημιουργεί και έναν νέο , υπόγειο εσωκομματικό διχασμό, καθώς είναι αρκετά τα στελέχη, όπως και οι ψηφοφόροι του κόμματος που είχαν δει θετικά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απεξαρτηθεί από τις πρακτικές του βουλευτή Χανίων. «Επιστρέφουμε στην εσωστρέφεια, σε μία στιγμή που θα έπρεπε να απευθυνόμαστε στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος», είναι το σχόλιο στελεχών που διαφωνούν με τις πρακτικές Πολάκη.

Οι δημοσκοπήσεις

Είχαν προηγηθεί 4 δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη – και όλες έδειξαν την ίδια τάση: Η αργοπορημένη στροφή Τσίπρα προς πιο «κεντρώα» κοινά – όπως επιχείρησε με τη συνέντευξη στο Mega – σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό Πολάκη από τα ψηφοδέλτια των Χανίων που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις στην εκλογική βάση του κόμματος – «πληγώνει» δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κάποιο ουσιαστικό όφελος από τον χώρο των κεντρώων ψηφοφόρων.

Οι απώλειες των 2,5 – 3,5 μονάδων που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία μετά την τραγωδία στα Τέμπη δεν απέφεραν το παραμικρό κέρδος στην Κουμουνδούρου: Αντίθετα, κόμματα όπως το ΜεΡΑ25 και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν. Δημοσκόποι, όπως ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, εκτιμούν ότι η «ζημιά» για την Κουμουνδούρου λόγω Πολάκη είναι της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Σημειώνεται δε ότι ενώ οι απώλειες της ΝΔ μεταπηδούν στην «γκρίζα ζώνη» της αδιευκρίνιστης ψήφου – επομένως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα «επαναπατρισμού» – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κανονικές «διαρροές» προς τα αριστερά.

Την ίδια στιγμή – και από τη στιγμή που λόγω της τραγωδίας τα πάντα πάγωσαν στην πολιτική σκηνή και το «θέμα Πολάκη» έφυγε από τα πρωτοσέλιδα – τα περισσότερα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίεζαν παρασκηνιακά τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιμείνει στον αποκλεισμό του βουλευτή Χανίων από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, πόσο μάλλον σε κυρώσεις από την επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση