HomeHL-9Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Ομερτά» για τις παρακολουθήσεις στην ΕΕ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Ομερτά» για τις παρακολουθήσεις στην ΕΕ

Πενιχρός ο απολογισμός της έρευνας για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων σε όλη την Ενωση. Απαντες λάμπουν διά της απουσίας τους ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για «τείχος σιωπής».

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναρωτιέται κανείς αν ήταν τυχαία η στιγμή της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το ζήτημα των παρακολουθήσεων (και ιδιαίτερα για την άρνηση των κρατών-μελών να συνεργαστούν στις σχετικές έρευνες): Πέμπτη μεσημέρι, όταν οι περισσότεροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι αποχωρούν ή έχουν ήδη επιστρέψει στις Βρυξέλλες.

Απόντες οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου και της σουηδικής «προεδρίας». Από την Κομισιόν το «παρών» έδωσε μόνο η επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής Μαρέιντ Μακ Γκίνες, αντικαθιστώντας συναδέλφους της, που θα ήταν πιο αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις.

Κι όμως, επί της ουσίας η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο γιατί αποκάλυψε τις διαφορετικές αντιλήψεις που επικρατούν, αλλά και την αδυναμία της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου (PEGA) να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία από τα κράτη-μέλη.

Η εισηγήτρια της PEGA, η φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ’Φελντ από την Ολλανδία, καταγγέλλει «ομερτά» των εθνικών κυβερνήσεων, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για «τείχος σιωπής».

Αν και συνήθως πιο εγκρατής στις δηλώσεις του, ο προεδρεύων της PEGA Ολλανδός χριστιανοδημοκράτης Γιερούν Λέναερς δεν κρύβει την απογοήτευσή του.

«Είχαμε αποστείλει ένα ερωτηματολόγιο στα κράτη-μέλη στις 14 Ιουλίου 2022, δηλαδή πριν από οκτώ μήνες, με ερωτήσεις για τη χρήση του λογισμικού και την ισχύουσα νομοθεσία», επισημαίνει.

«Δεν ζητήσαμε να μας αποκαλύψουν κρατικά μυστικά, μιλάμε για απλές ερωτήσεις, τις οποίες θεωρητικά κάθε κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει.

Στις 12 Οκτωβρίου λάβαμε από την τσεχική προεδρία μια κοινή απάντηση, εκ μέρους όλων, η οποία δεν περιλάμβανε καμία συγκεκριμένη πληροφορία, παρά μόνο μία «διαβεβαίωση για ειλικρινή συνεργασία» στο μέλλον».

Πόσο συνεργάζεται η Ελλάδα

Τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν έχουν απαντήσει ακόμη στο ερωτηματολόγιο της PEGA. Πρόσφατα η επιτροπή επισκέφθηκε την Ελλάδα. Η απάντηση στο κατά πόσο φάνηκε συνεργάσιμη η ελληνική κυβέρνηση είναι μάλλον θέμα… πολιτικών συσχετισμών.

Μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δηλαδή της Κεντροδεξιάς, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χουάν Ιγκνάθιο Αλβαρέζ κρίνει επαρκή τη συνεργασία, ενώ γενικότερα δεν απορρίπτει τις νόμιμες παρακολουθήσεις.

Αυτό έχουν προσπαθήσει να κάνουν χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Άλλες χώρες, όμως, έχουν συνεργαστεί και μας έχουν διαθέσει υπουργούς ή άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας».

Διαφορετική προσέγγιση από τον Αυστριακό Χάνες Χάιντε, ο οποίος υπενθύμισε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Μέχρι και ο συναδελφός μας Νίκος Ανδρουλάκης είχε πέσει θύμα παρακολούθησης με το λογισμικό Predator, με το πρόσχημα ότι ήταν κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά.

«Μέχρι σήμερα δεν δίνουν μια απάντηση, για ποιον λόγο τον παρακολουθούσαν. Συνολικά μόνο επτά κράτη-μέλη απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας. Κι ας μην αναφερθώ στην ποιότητα των απαντήσεων…».

Το (ψευδο)δίλημμα: Ασφάλεια ή κράτος δικαίου

Δύο σχολές υπάρχουν στο ζήτημα των παρακολουθήσεων: Από τη μια όσοι προτάσσουν το ζήτημα της ασφάλειας και συζητούν μόνο τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ερώτημα εάν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Από την άλλη βρίσκονται εκείνοι που επιμένουν ότι το ζήτημα αφορά πρώτιστα την προστασία του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, λέει ότι από την επίσκεψη της επιτροπής PEGA στην Ελλάδα προέκυψε μόνο ένα «θέατρο δημοσίων σχέσεων». Όσο για την υποτιθέμενη συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και το Κοινοβούλιο, καταγγέλλει πως «δεν υπάρχει καμία συνεργασία. Υπάρχει μόνο μια απόπειρα απόκρυψης των σκανδάλων».

Σε λίγες μέρες η επιτροπή PEGA θα επισκεφθεί την Ισπανία για ακόμη μια δύσκολη αποστολή. Πάντως ο επικεφαλής Γιερούν Λέναερς δηλώνει ικανοποιημένος για το γεγονός ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν γίνει περίπου 180 ραντεβού με επιστήμονες, ακτιβιστές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Έτσι, η επιτροπή αρχίζει να αποκτά εικόνα των προβλημάτων και των κινδύνων, παρά την άρνηση πολλών εθνικών κυβερνήσεων να παράσχουν πληροφορίες. Αναμένεται η συνέχεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση