HomeHL-EconomyCredit Suisse: Ισχυρή πτώση 11,10% για τη μετοχή της μετά το «σωσίβιο» των 50 δισ. φράγκων

Credit Suisse: Ισχυρή πτώση 11,10% για τη μετοχή της μετά το «σωσίβιο» των 50 δισ. φράγκων

Σε επίπεδο εβδομάδας η μετοχή πέφτει πλέον κατά 27%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ισχυρή πτώση καταγράφει η μετοχή της Credit Suisse, μία ημέρα μετά την ανάπαυλα που της έδωσε η βοήθεια που προσέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας σημείωνε λίγο πριν τις 15:00 πτώση κατά 11,10% στο 1,7975 ελβετικά φράγκα, καθώς η τράπεζα πασχίζει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή είχε υποχωρήσει έως και τα 1,55 ελβετικά φράγκα την Τετάρτη με άγριο sell – off που είχε φτάσει στο -25%, ενώ χτες ανέκαμψε με ράλι 19% που την έφερε στα 2,022 φράγκα στον απόηχο της ένεσης ρευστότητας ύψους 50 δισ. από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Έτσι σε επίπεδο εβδομάδας η μετοχή πέφτει πλέον κατά 27%, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή της από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Ενδεικτικό είναι ότι έντονα πτωτικά κινούνται και οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας στην Wall Street, που υποχωρούν έως και κατά περισσότερο του 8% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Επιφυλακτικότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να ανησυχούν για το μέλλον της Credit Suisse, παρά τη χείρα βοηθείας των 50 δισ. φράγκων από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB).

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η SNB θα παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση έως 50 δισ. φράγκων στην Credit Suisse, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε δει τη μετοχή της να κατρακυλάει σε νέο ιστορικό χαμηλό, χάνοντας έως και 30% (βουτιά 97% από το ιστορικό υψηλό του 2007).

Πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλη «ένεση» ρευστότητας προς μια ισχυρή τράπεζα, σε παγκόσμιο επίπεδο, από την χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007 – 2009.

Η βασική ανησυχία των επενδυτών αφορά το τι μέλλει γενέσθαι έπειτα από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας, μίας εκ των ιστορικότερων στην Ευρώπη. Πολλοί, μάλιστα, ήδη κάνουν λόγο για μια νέα Lehman Brother’s, η οποία δύναται να παρασύρει το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι λιγότερο απαισιόδοξοι, οι οποίοι θεωρούν ότι οι δικλείδες ασφαλείας της Ευρώπης, σε συνδυασμό με μια έγκαιρη παρέμβαση του ελβετικού δημοσίου, μπορούν να αποτρέψουν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Credit Suisse και UBS αντιδρούν στα σενάρια αναγκαστικού «γάμου»

Εν τω μεταξύ, αντίθετοι σε μία αναγκαστική συγχώνευση εμφανίζονται UBS και Credit Suisse, τη στιγμή που συνεχίζονται οι κυβερνητικές «ασκήσεις επί χάρτου» για το ενδεχόμενο μιας οργανωμένης συγχώνευσης των δύο μερών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η UBS θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στη δική της ανεξάρτητη στρατηγική, ενώ δείχνει απρόθυμη να αναλάβει κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse. Από την πλευρά της αναζητά χρόνο ώστε να δει τα αποτελέσματα από τη δήλωση στήριξης της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει πηγή που μίλησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, τόσο η UBS όσο και η Credit Suisse βλέπουν την πιθανότητα εξαγοράς ως πιθανό μέτρο έσχατης ανάγκης. Η κυβέρνηση και οι δανειστές εξετάζουν ένα ολόκληρο φάσμα σεναρίων και μένει να φανεί ποια πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν πέραν της ρευστότητας ρευστότητας. Η UBS και η Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η ελβετική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ηλεκτρονικό αίτημα για σχολιασμό.

Πώς οδηγήθηκε στην κρίση ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλούτου παγκοσμίως

Μια σειρά από σκάνδαλα επί πολλά έτη, αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης, ζημίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια στρατηγική στερούμενη ενθουσιασμού είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η ελβετική τράπεζα, που μετρά 167 χρόνια ζωής.

Το ξεπούλημα στις μετοχές της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021 και πυροδοτήθηκε από ζημίες που σχετίζονταν με την κατάρρευση του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos και της Greensill Capital.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Αντόνιο Όρτα-Οσόριο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου επειδή παραβίασε τους κανόνες για την COVID-19, οκτώ μόλις μήνες αφού προσελήφθη για να αποκαταστήσει τα πράγματα στην τράπεζα που αντιμετώπιζε προβλήματα. Τον Ιούλιο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε αναδιαρθρώσεις, ο Ούλριχ Κέρνερ, παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση –αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές.

Οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη κατάρρευση της τράπεζας το φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσμα πελάτες της να την εγκαταλείψουν.

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι πελάτες είχαν αποσύρει κεφάλαια 110 δισεκ. ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο ενώ η τράπεζα υπέστη τη χειρότερη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση ετήσια ζημία της ύψους 7,29 δισεκ. ελβετικών φράγκων. Χθες, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο βασικός υποστηρικτής της τράπεζας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στη Credit Suisse, καθώς έχει ρυθμιστικούς περιορισμούς, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί ικανοποιητικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση