HomeHL-TOP24ωρη απεργία: «Παραλύει» η χώρα

24ωρη απεργία: «Παραλύει» η χώρα

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε όλη την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς σύλλογοι, εργατικά κέντρα και συνδικάτα συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναμένεται να ενώσουν τις φωνές τους με κύριο αίτημα την άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

Σε όλη την Κρήτη θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στο Ηράκλειο λίγο πριν τις 11 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνεται ο κόσμος κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους μαθητές και φοιτητές έδωσαν δυναμικό παρόν στις συγκεντρώσεις.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών», τονίζει, μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ στο κάλεσμά της για την 24ωρη απεργία.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει την αναγκαιότητα «να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους. Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος» και προσθέτει: «Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί».

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ενημερώνει τους συλλόγους διδασκόντων ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αδιαμφισβήτητο και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είναι σεβαστό από όλους Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά την Πέμπτη 16 του Μάρτη στη Γενική Απεργία και στο συλλαλητήριο στην Πλ. Ελευθερίας στις 11.00 π.μ. και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο κρατικό έγκλημα στα Τέμπη και συνολικά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος όλου του δημοσίου πλούτου.

Τονίζουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, οι απεργοί διαμαρτύρονται για να δηλωθεί η απουσία τους από το σχολείο και στη βάση αυτή είναι προφανές ότι δεν τροποποιείται το πρόγραμμα την ημέρα της απεργίας γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται ο αγώνας τους.

Δηλώνουμε επίσης ότι η συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία διαπιστώνεται το πρωί της απεργιακής μέρας και δε δηλώνεται την παραμονή

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα κρατικά εγκλήματα, την αντιδραστική πολιτική της αξιολόγησης- κατηγοριοποίησης -εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στα σχολεία.

Καλούμε τους συναδέλφους νεοδιόριστους να συνταχθούν με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, να συμμετέχουν στην απεργία και να καταθέτουν τη δήλωση της Απεργίας Αποχής από την αξιολόγηση.

μόνο Ο ενωτικός και μαζικός Λαϊκός αγώνας μπορεί να αποκρούσει

τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης -ΕΕ -ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ»

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), απαιτώντας «την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας…».

Έτσι τα πλοία της ακτοπλοΐας αναμένεται να παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Ακυρώσεις πτήσεων λόγω της απεργίας

Επίσης στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας με αποτέλεσμα η Aegean και η Olympic Air να ανακοινώσουν την ακύρωση των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου τους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιριών «Oι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους. Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της Aegean www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την Aegean: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

Διαφήμιση
Διαφήμιση