HomeHL1-WorldΣύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα: Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον

Σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα: Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον

Το χρονικό του επεισοδίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον μετά το επεισόδιο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, με αιτία την κατάρριψη από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Το χρονικό του επεισοδίου στη Μαύρη Θάλασσα

Υπενθυμίζεται ότι ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος χτύπησε το απόγευμα της Τρίτης αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, ένα ρωσικό μαχητικό χτύπησε ένα αμερικανικό drone, αφού πρώτα προκάλεσε ζημιά στην προπέλα ενός άλλου drone MQ-9 Reaper.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper και δύο αεροσκάφη SU-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε «σκόπιμα μπροστά και πέταξε καύσιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο drone», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στη συνέχεια, ένας από τους πίδακες «κατέστρεψε την προπέλα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του drone», είπε ο αξιωματούχος. Η ζημιά στην προπέλα ανάγκασε τις ΗΠΑ να καταρρίψουν το Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Πεντάγωνο: «Απερίσκεπτη ενέργεια της Ρωσίας»

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας το ρωσικό αεροσκάφος ότι ενήργησε με «απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά βλαβερό και αντιεπαγγελματικό τρόπο».

«Στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να αναγκαστούν να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας, εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό», ανέφερε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.

Ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν επιχειρήσει πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά ενός τόσο σοβαρού περιστατικού που προκαλεί μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση, σε μια κρίσιμη στιγμή.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν drones Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ήδη πριν από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά drones για την παρακολούθηση της περιοχής.

Τα drones Reaper μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 50.000 ποδών, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, καθιστώντας τα ιδανική πλατφόρμα για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ενήμερος ο Μπάιντεν για το περιστατικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τον συντονιστή επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι σχολίασε πως «δεν είναι ασυνήθιστο για ρωσικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα» και είπε ότι «υπήρξαν και άλλες αναχαιτίσεις τις τελευταίες εβδομάδες».

Ωστόσο, είπε ότι το επεισόδιο την Τρίτη ήταν μοναδικό στο πόσο «ανασφαλείς, αντιεπαγγελματικές και απερίσκεπτες» ήταν οι ρωσικές ενέργειες.

Το CNN ζήτησε σχόλια από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να πάρει απάντηση.

Σύμφωνα με δυτική στρατιωτική πηγή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας θα ενεργοποιηθούν για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι το περιστατικό ακολούθησε ένα μοτίβο επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούσαν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ άλλων χωρών.

Ο εναέριος χώρος της Μαύρης Θάλασσας είναι το σκηνικό πολύ τακτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ drones και αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το drone Reaper, κατασκευής της αμερικανικής εταιρείας General Atomics, είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου MALE (μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής), εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους εποχούμενους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων επιτήρησης σε ταχύτητα πλεύσης 335 km/h. Με άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, έχει αντοχή πάνω από 24 ώρες πτήσης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση