HomeHL-9«Στο κόκκινο» οι αγορές παρά τα μέτρα σε ΗΠΑ και Βρετανία για την Silicon Valley Bank

«Στο κόκκινο» οι αγορές παρά τα μέτρα σε ΗΠΑ και Βρετανία για την Silicon Valley Bank

Λουκέτο και στην Signature Bank

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και διεθνώς επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης υποχώρησε  κατά 2% λίγο πριν 11:30 με όλους τους κλάδους και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται των απωλειών με πτώση 4,25%, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στη Βρετανία, ο FTSE 100 χάνει 1,85 στον απόηχο της ανακοίνωση για εξαγορά του βρετανικού βραχίονα της Silicon Valley Bank από την HSBC Holdings έναντι 1 λίρας. Ο γαλλικός δείκτης CAC υποχωρεί 0,57% και ο δείκτης FTSE του Μιλάνου υποχωρεί κατά 1,07%. Απώλειες καταγράφει και ο Γενικός Δείκτης της τάξης του 1,1%, με τις τράπεζες να «χάνουν» 2,5%.

Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 3,5% αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της SVΒ.

Aγώνα δρόμου κάνει η αμερικανική κυβέρνηση για να βάλει «φρένο» σε μια πιθανή τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν τους καταθέτες του υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν». «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση. Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται» δήλωσε. Ο Μπάιντεν αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις ενέργειες των αρχών.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κλείνουν τη Signature Bank

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

ΔΝΤ: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank αλλά στέλνοντας μήνυμα στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

H HSBC εξαγόρασε τον βραχίονα της Silicon Valley Bank στη Βρετανία

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η HSBC Holdings εξαγόρασε έναντι 1 λίρας τον βρετανικό βραχίονα της προβληματικής αμερικανικής Silicon Valley Bank, η οποία χρεοκόπησε την Παρασκευή. “Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC Οι καταθέσεις θα προστατευθούν, χωρίς την υποστήριξη των φορολογουμένων Είπα χθες ότι θα φροντίσουμε τον τεχνολογικό μας τομέα και εργαστήκαμε επειγόντως για να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση”, έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ τη Δευτέρα.

Ο Χαντ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η βρετανική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας εργάζονται για να “αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν” την πιθανή ζημιά που προκύπτει από το βρετανικό υποκατάστημα της SVB.

Η αντίδραση των αγορών μετά την παρέμβαση των αμερικανικών αρχών

Τα futures των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν άνοδο άνω του 1,5%, ενώ το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν πτώση, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα ρυθμιστικά μέτρα για τη στήριξη του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα στον απόηχο της αποτυχίας της Silicon Valley Bank.

Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν έως και 25 μονάδες βάσης τη Δευτέρα εν μέσω στοιχημάτων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιορίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. δεν αναμένουν πλέον αύξηση από τη Fed στη συνεδρίαση του Μαρτίου, δεδομένων των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Άλλοι, όπως ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών Φρανκ Μπενζιμρά της Société Générale, ανέφερεαν ότι η πιθανότητα αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα έχει περιοριστεί σημαντικά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιαπωνίας διολίσθησε περαιτέρω κάτω από το ανώτατο όριο της ζώνης διαπραγμάτευσης-στόχου της κεντρικής τράπεζας. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν, καθώς οι συναλλασσόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο επαναξιολόγησαν την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων και το οικονομικό κόστος.

Οι ιαπωνικές μετοχές ηγήθηκαν των απωλειών στην Ασία. Ο δείκτης Topix οδεύει προς τις μεγαλύτερες διήμερες απώλειες του τελευταίου έτους, καθώς το γεν συνέχισε να ενισχύεται. Aνοδος στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας λόγω των θετικών ενδείξεων για τη συνέχιση της πολιτικής, με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, τον διοικητή Yi Gang και τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου να διατηρούνται στις θέσεις τους.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε διακυμάνσεις, ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε, λειτουργώντας και πάλι ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Το Bitcoin σημείωσε άνοδο κατά 4,3% στα 22.408.93 δολάρια.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση