HomeHL-9Κρήτη: Η κτηματαγορά ανέκαμψε αλλά… δεν υπάρχουν σπίτια

Κρήτη: Η κτηματαγορά ανέκαμψε αλλά… δεν υπάρχουν σπίτια

Τι λέει στο cretapost η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, Άρτεμις Μαυράκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με “θετικό πρόσημο” έκλεισε το 2022 για την κτηματαγορά, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης (ΣΥ.Μ.Α.Κ) κ. Αρτέμιδα Μαυράκη.

Η ίδια ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, τουλάχιστον στην περίπτωση που δεν προκύψει νέο σοβαρό γεγονός που θα την ανακόψει, όπως μια περαιτέρω επιδείνωση του ενεργειακού ή μια ενδεχόμενη κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Σύμφωνα με την κ Μαυράκη,  οι αγοραστές ακινήτων διακρίνονται πλέον σε δύο κατηγορίες.

Σ’ αυτούς που αναζητούν ακίνητα παλαιότητας , με ενδεικτικές τιμές  ανάμεσα στις 80 και τις 120 χιλιάδες ευρώ και ς’ εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κατοικία προδιαγραφών, με ενδεικτικό κόστος 180-250 χιλ, ευρώ.

Φυσικά, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν  στην Ευρώπη αλλά και της ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος, αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των ξένων για επένδυση σε ακίνητα στο νησί.

Απλησίαστο το ενοίκιο εντός αστικού κέντρου

Την ίδια όμως ώρα, διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος τείνει να λάβει η διαδικασία της  ανεύρεσης κατοικίας για μίσθωση. Απλησίαστο το ενοίκιο εντός αστικού κέντρου ή τουριστικής περιοχής.

“Ο μέσος Έλληνας μισθωτής, δαπανά πλέον το 40% του εισοδήματός του, ενώ όποιος ψάχνει αυτή την εποχή σπίτι είναι καταδικασμένος να ανέβει Γολγοθά”, σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΣΥ.Μ.Α.Κ.

Πολύ περισσότερο,  στην Κρήτη της τουριστικής ανάπτυξης και σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω της συνύπαρξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

“Οι αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική-πανδημική-ενεργειακή) έχουν διακόψει την οικοδομική δραστηριότητα για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα το στεγαστικό απόθεμα να μην επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση”.

Έτσι, ο υποψήφιος μισθωτής αναγκάζεται είτε να μειώσει τις απαιτήσεις του είτε να υπερβεί τις οικονομικές του δυνατότητες.

Στις δε περιπτώσεις  φοιτητών ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών ακολουθείται πλέον η λύση της συγκατοίκησης από περισσότερους σε σχέση με το παρελθόν, αφού τα περιθώρια όλο και στενεύουν.

Οι λόγοι για την στρέβλωση της αγοράς μισθώσεων

Σύμφωνα με την κ. Μαυράκη, για την στρέβλωση της αγοράς μισθώσεων ευθύνεται μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι λειτουργούν σωρευτικά.

Μερικοί απ’ αυτούς είναι:

-H καθήλωση της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων.

-Η ραγδαία άνοδος του κόστους κατασκευής, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 1400-1500 ευρώ, όταν πριν από την ενεργειακή κρίση ανερχόταν γύρω στα 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

-Η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη.

-Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων έχει φύγει από τα χέρια των ιδιοκτητών λόγω των πλειστηριασμών.

-Η απόσυρση από την αγορά μισθώσεων αρκετών κατοικιών οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εκμισθωθούν λόγω παλαιότητας και κακής κατάστασης.

Για την αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος, τόνισε ότι “δεν πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση, όπως συζητείται, επειδή αυτή αποτελεί μέρος της τοπικής οικονομίας και αποφέρει φορολογικά έσοδα στο κράτος”.

Στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της αγοράς, προτείνει μια σειρά μέτρων όπως:

-Επεκτάσεις σχεδίων πόλης.

-Δυνατότητα οικοδόμησης σε οικόπεδα που βρίσκονται κοντά στα σχέδια πόλης.

-Σοβαρά φορολογικά κίνητρα προς τους εκμισθωτές, με στόχο να στραφεί μεγαλύτερος αριθμός εξ’ αυτών στη μακροχρόνια (αστική) μίσθωση.

-Χαμηλότοκα δάνεια για ανέγερση ή ανακαίνιση κατοικίας.

-Διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη δικαιούχων στα στεγαστικά προγράμματα της κυβέρνησης, τα οποία σήμερα απευθύνονται “ μόνο στους πολύ αδύναμους ή σε νέους”.

-Κατασκευή ικανού αποθέματος φοιτητικών εστιών μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Για το τέλος, η κ. Μαυράκη αναφέρθηκε στο πρόβλημα της παραμεσιτείας που πλήττει τον κλάδο των μεσιτών, για την πάταξη του οποίου κάνει ενέργειες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “κάποιοι θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στον Εισαγγελέα”.

Στάθης Συμιανάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση