HomeΚΡΗΤΗΒασίλης Λαμπρινός: «Καίρια για λειτουργία της δημοκρατίας η έγκυρη, έγκαιρη και αμερόληπτη ενημέρωση»

Βασίλης Λαμπρινός: «Καίρια για λειτουργία της δημοκρατίας η έγκυρη, έγκαιρη και αμερόληπτη ενημέρωση»

Χαιρετισμός δημάρχου στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την καίρια σημασία της έγκυρης, έγκαιρης και αμερόληπτης ενημέρωσης για την σωστή λειτουργία της δημοκρατίας ανέδειξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών με θέμα «Περιφερειακά Μέσα: Προκλήσεις και προοπτικές».

Το συνέδριο που ήταν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και της ΠΟΕΣΥ, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το Σάββατο 11 Μαρτίου, παρουσία των προέδρων των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδος.

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή ημερίδα έρχεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών εξακολουθεί να μας θλίβει όλους βαθιά. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει ακόμα μια φορά και ενδεχομένως περισσότερο παρά ποτέ, την αναγκαιότητα για έγκυρη, έγκαιρη και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών. Η διασφάλισή της αποτελεί υποχρέωση κάθε πραγματικά δημοκρατικής χώρας.

Είναι δεδομένο και εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια δεν εμπιστεύονται τα παραδοσιακά ΜΜΕ και αναζητούν αλλού την πληροφορία, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρασύρονται από τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, τα λεγόμενα fake news. Είναι δεδομένο επίσης ότι, πέρα από την ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και τη μετάβαση της ενημέρωσης από την παραδοσιακή της μορφή σε νέες φόρμες αλλά και νέες πλατφόρμες, υπήρξαν και υπάρχουν καθημερινά και άλλες αφορμές για αυτήν την δυσπιστία.

Πρόκειται βέβαια για την διαχρονική αδικία, οι  λίγοι να δημιουργούν άσχημες εντυπώσεις για τους πολλούς.

Διότι δεν έχω αμφιβολία ότι η πλειονότητα των δημοσιογράφων εξακολουθεί να κάνει τη δουλειά της μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με ευσυνειδησία και βαθιά αίσθηση  του καθήκοντος.  Για παράδειγμα ετούτες τις μέρες οι ρεπόρτερ που βρέθηκαν στα Τέμπη, υπερέβαλλαν εαυτούς. Τα ρεπορτάζ και οι καθημερινές ανταποκρίσεις τους συνεισφέρουν ουσιωδώς ώστε να αντιληφθούμε τι ακριβώς συνέβη, να βγουν στο φως λάθη και παραλείψεις, να μάθουμε σε μεγάλο βαθμό την άβολη αλήθεια. Ουδείς δικαιούται να ακυρώνει την προσπάθειά τους.

Από την άλλη βέβαια, για να χρησιμοποιήσω  μερικές φράσεις από την πρόσφατη και κατά τη γνώμη μου γενναία ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: “Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Όσο αυτά απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν,  τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία του κράτους”.

Πολλές από τις παραπάνω παθογένειες, βασανίζουν και τα Περιφερειακά ΜΜΕ, βασικό αντικείμενο της σημερινής ημερίδας. Τα οποία εντούτοις, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως την έλλειψη χρηματικών και ανθρώπινων πόρων, όχι μόνο δεν υπολείπονται αλλά συχνά ξεπερνούν τα Κεντρικά ΜΜΕ σε δημοσιογραφική ποιότητα.

Ως Δήμαρχος Ηρακλείου οφείλω να παραδεχτώ ότι κάποιες φορές έχω κι εγώ ενοχληθεί από την κριτική. Είναι ανθρώπινο.

Αλλά ακόμα και τότε, αναγνώρισα και εξακολουθώ να αναγνωρίζω πώς όταν αυτή γίνεται δίκαια και αντικειμενικά, όσο σκληρή κι αν είναι, μας βοηθά να εξελισσόμαστε, να βελτιωνόμαστε και να διορθώνουμε τα λάθη μας.

Για τούτο είναι καίριο για την ίδια τη δημοκρατία, η δημοσιογραφία τόσο στα Περιφερειακά ΜΜΕ όσο και στα κεντρικά να βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις πολυποίκιλες προκλήσεις της εποχής μας.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση