HomeHL-9Όσκαρ: Οι μεγάλοι «μονομάχοι» της αποψινής τελετής απονομής

Όσκαρ: Οι μεγάλοι «μονομάχοι» της αποψινής τελετής απονομής

Μπρένταν Φρέιζερ ή Όστιν Μπάτλερ, Κέιτ Μπλάνσετ ή Μισέλ Γέο και σάτιρα υπερηρώων ή πολεμικού δράμα;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κοινή πεποίθηση πως υπάρχει ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί, πανέτοιμο να σαρώσει…«Τα πάντα όλα» είναι η γενική αίσθηση που επικρατεί λίγες μόλις ώρες πριν ανάψουν τα φώτα του Dolby Theater, στο Λος Άντζελες, όπου θα φιλοξενηθεί και φέτος, η τελετή απονομή των βραβείων Όσκαρ. Επειδή όμως η Ακαδημία των κινηματογραφικών βραβείων κρύβει, σχεδόν πάντα, κρυφούς άσσους στο μανίκι της αλλά και δεδομένου ότι στις ίδιες κατηγορίες συναγωνίζονται εξαιρετικά δυνατοί αντίπαλοι, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας για να μάθουμε ποιοι θα είναι τελικά αυτοί που θα φύγουν κρατώντας το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο στα χέρια τους.

Ας δούμε λοιπόν ποιες ταινίες, ποιοι σκηνοθέτες και ποιοι ηθοποιοί θα κονταροχτυπηθούν απόψε μέχρι τελικής πτώσης με την ελπίδα να κόψουν πρώτα το νήμα της πιο λαμπρής διεθνούς κινηματογραφικής κούρσας.

oscar_2023_-_ta_panta_ola

 «Τα πάντα όλα» είναι το μεγάλο φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας η επικράτηση της πολυσυζητημένης σάτιρας υπερηρώων των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, «Τα πάντα όλα», που είναι υποψήφια σε 11 συνολικά κατηγορίες, θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Και αυτό γιατί αποτελεί την διαφορετική, τη νεωτεριστική φετινή πρόταση, στοιχείο το οποίο η Ακαδημία των Όσκαρ έχει δείξει, επανειλημμένα, πως επιβραβεύει.

oscar_23_-_all-quiet-on-the-western-netflix

Το «Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο» αποτελεί σκληρό αντίπαλο

Η μοναδική ταινία που θα μπορούσε, ίσως, να απειλήσει, κάπως, την ασιατική επέλαση στο Χόλιγουντ είναι το «Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο» του Έντουαρντ Μπέργκερ, η μεγάλη παραγωγή του Netfix, που βασίζεται στο ομώνυμο πολεμικό μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1930, από τον Lewis Milestone, καταφέρνοντας, τότε, να αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Λέτε να το ξανακάνει;

spielberg

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ διεκδικεί ένα ακόμη Όσκαρ Σκηνοθεσίας

Και στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, όμως, το αποτέλεσμα μοιάζει, λίγο – πολύ, προδιαγεγραμμένο με τους σκηνοθέτες του «Τα πάντα όλα», Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, να επικρατούν του παλιού και ήδη βραβευμένου από την Ακαδημία Στίβεν Σπίλμπεργκ, που συμμετέχει με την αυτοβιογραφική ταινία του «The Fabelmans» αλλά και του Τοντ Φιλντ, σκηνοθέτη της εξαιρετικής ταινίας «Tar» με πρωταγωνίστρια την διαχρονικά μοναδική Κέιτ Μπλάνσετ.

oscar_23_-tar-blancet5

Οσκαρική η ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ στο «TAR»

Η οποία Κέιτ Μπλάνσετ θεωρούνταν βέβαιο ότι θα έχει μια θέση ανάμεσα στις ηθοποιούς που θα διεκδικήσουν φέτος το Όσκαρ Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου από τις πρώτες κιόλας φωτογραφίες της ως μαέστρου, που κυκλοφόρησαν πριν ακόμη η ταινία να βγει στις αίθουσες.

orcar_-_everything-everywhere-all-at-once_-_best_actress

H Μισέλ Γέο πάει με φόρα για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Παρότι, ωστόσο, ο συγκεκριμένος ρόλος αποτελεί μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της λαμπρής καριέρας της, οι πιθανότητες να χάσει φέτος το Όσκαρ από την επίσης εξαιρετική Μισέλ Γέο, η οποία υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία τον δύσκολο, πολυπρόσωπο και αχαλίνωτο ρόλο που της ανατέθηκε στο «Τα πάντα όλα», είναι πολλές. Κι αν τελικά η τελευταία επικρατήσει, θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη Ασιάτισσα που κερδίζει το Όσκαρ στην συγκεκριμένη κατηγορία.

oscar_23_-whale_fraser_arthro

Αγνώριστος ο Μπρένταν Φρέιζερ στη «Φάλαινα»

Όσον αφορά στον Α’ Ανδρικό Ρόλο, εδώ, έχουμε μια αγωνία παραπάνω. Όλα δείχνουν πως το μεγάλο φαβορί είναι ο Μπρένταν Φρέιζερ, ο οποίος έγινε κυριολεκτικά αγνώριστος και με δεκάδες κιλά παραπάνω προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στη «Φάλαινα» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την εξαιρετική κινηματογραφική μεταμόρφωση του Όστιν Μπάτλερ σε «Elvis», στην ομώνυμη βιογραφική ταινία Μπαζ Λούρμαν.

oscar_23_-_batler_-_elvis__2_

Ο Όστιν Μπάτλερ ως άλλος Έλβις Πρίσλεϊ

Κάπου ανάμεσά τους βέβαια υπάρχει και ο Κόλιν Φάρεν που ξεχώρισε για την ερμηνεία του στα «Πνεύματα του Ινισέριν», ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πολύ καλούς ηθοποιούς που η Ακαδημία «χρωστάει» ένα Όσκαρ. Είναι άραγε αυτή η κατάλληλη χρονιά για να του το δώσει;

colin_farell

Ο Κόλιν Φάρελ στα ««Πνεύματα του Ινισέριν»

Η εν λόγω ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα, πάντως, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Κόλιν Φάρελ, είναι υποψήφια σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνονται στο να αποσπάσει, τελικά, το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Αν δεν το πάρει, και αυτό, το σαρωτικό «Τα πάντα όλα».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση