HomeΚΟΣΜΟΣΙταλία: Διαδήλωση και λούτρινα εις μνήμην των θυμάτων του ναυαγίου

Ιταλία: Διαδήλωση και λούτρινα εις μνήμην των θυμάτων του ναυαγίου

Γιορτή γενεθλίων του Σαλβίνι την ίδια μέρα κηδείας επτά νεκρών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χιλιάδες άτομα παρευρέθηκαν στην πόλη Κούτρο της Καλαβρίας, όπου στις 26/02 έγινε το πολύνεκρο ναυάγιο των παράτυπων μεταναστών. Όπως τονίζει ο Ιταλικός Τύπος, πολύς κόσμος διαδήλωσε με λούτρινα αρκουδάκια και παιχνίδια εις μνήμην “των ψυχών των χαμένων παιδιών” και είτε τα πέταξαν στην θάλασσα είτε τα έδεσαν στα απομεινάρια του μοιραίου σκάφους που βρίσκονται ακόμη σκορπισμένα στην ακτή.

Της διαδήλωσης ηγήθηκε ο Μίμο Λουκάνο, πρώην δήμαρχος της πόλης Ριάτσε της Καλαβρίας και πολύ γνωστός για τις δράσεις του για τα δικαιώματα των μεταναστών, ο οποίος μάλιστα μετέφερε έναν σταυρό,  φτιαγμένο από τα ξύλινα απομεινάρια του ναυαγίου. Οι επίσημες πηγές μιλούν για περισσότερα από 5 χιλιάδες άτομα που παρευρέθηκαν στην πομπή, αν και υπάρχουν φήμες για 9-10 χιλιάδες. Αυτό, ενώ τις τελευταίες ώρες βρέθηκαν άλλα 3 πτώματα από το ναυάγιο, εκ των οποίων αυτό ενός νέου κοριτσιού ηλικίας 4-5 ετών. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός αγγίζει τα  76 θύματα.

Παράλληλα, θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε κατά της κυβέρνησης Μελόνι και της ίδιας. Το βράδυ της Παρασκευής 10/03 έλαβαν χώρα τα 50α γενέθλια του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, στην οποία γιορτή παρευρέθηκαν η Τζόρτζια Μελόνι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μια γιορτή με ζωντανή μουσική και καραόκε, η οποία διεξήχθη λίγες ώρες από την χθεσινή συνάντηση της πρωθυπουργού Μελόνι με τον Ισραηλινό πρόεδρο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Ρώμη, ενώ στη συνέχεια μετέβη “οικογενειακώς με αεροπλάνο στο Κόμο” – όπως μεταδίδει η Corriere della Sera – για να γιορτάσει τα γενέθλια του συμμάχου της.

Η κίνηση αυτή εισέπραξε σφοδρότατες κριτικές, ειδικά από την αντιπολίτευση. Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα Il Riformista, το γεγονός ακολουθεί τη διαμάχη γύρω “από την απόφαση της Μελόνι να μην συναντήσει τις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου την Πέμπτη στο Κούτρο” όπου πραγματοποιήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο, και “παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξήγησε αργότερα ότι θα τους υποδεχόταν όλους στο Παλάτσο Κίτζι”. Σημειωτέον, στις 02/03 ο Ιταλός ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα μετέβη στο Κούτρο για να συναντήσει τις οικογένειες των θυμάτων.

Ηχηρό το σχόλιο του δημάρχου της Μπολόνια, Ματέο Λέπορε, του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου την Παρασκευή 10/03 θάφτηκαν 7 νεκροί από το ναυάγιο. “Χθες ήταν μια πολύ οδυνηρή μέρα για όλους μας. Θάψαμε κάποια φέρετρα, ακόμη και αυτό ενός μικρού κοριτσιού. Πρέπει να πω ότι μου έκαναν μεγάλη εντύπωση οι εικόνες που είδα επιστρέφοντας στο σπίτι μου, από τη συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης και το καραόκε των Σαλβίνι και Μελόνι, οι οποίοι δεν θέλησαν να συναντήσουν τις οικογένειες ή να αποτίνουν φόρο τιμής στα φέρετρα, αλλά βρήκαν χρόνο να γιορτάσουν τα 50ά γενέθλια του υπουργού Σαλβίνι”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος τα οποία, όπως μεταδίδει ο Ιταλικός Τύπος, τονίζουν πως η Κεντροδεξιοί “δεν αποτίνουν φόρο τιμής στους νεκρούς του Κούτρο και κάνουν καραόκε”, μάλιστα κάνοντας λόγο περί “απανθρωπιάς και κυνισμό”.

Αξιοσημείωτο και το σχόλιο συγγενή ενός επιζώντος στη διαδήλωση του Κούτρο, όπως μεταδίδει η Corriere della Sera: “Ευχαριστούμε τον ιταλικό λαό για τη ζεστασιά που μας έδειξε. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε εδώ και από το πρώτο λεπτό μας δείξατε εγγύτητα και στοργή. Αλλά η πρωθυπουργός σας δεν ήρθε καν να μας συλλυπηθεί. Η Ιταλική Κυβέρνηση δεν έδειξε να διαφέρει τόσο πολύ από τους Ταλιμπάν”.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση