HomeΚΟΣΜΟΣΡωσία: Η δημοσιογράφος με το πλακάτ διηγείται τη συγκλονιστική απόδραση-Άλλαξε 7 αυτοκίνητα, πώς ξέφυγε

Ρωσία: Η δημοσιογράφος με το πλακάτ διηγείται τη συγκλονιστική απόδραση-Άλλαξε 7 αυτοκίνητα, πώς ξέφυγε

Ζει ακόμα με τον φόβο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τότε που η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα διέκοψε το δελτίο ειδήσεων σε κρατικό κανάλι στη Μόσχα για να καταγγείλει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, θεωρείται σεσημασμένη στη Ρωσία.

Έχοντας δραπετεύσει από τον κατ’ οίκον περιορισμό -σε μια τολμηρή απόδραση που θα μπορούσε να έχει βγει κατευθείαν από κατασκοπευτικό θρίλερ- ζει ακόμη και σήμερα με τον φόβο, γνωρίζοντας πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί σε όσους είναι αρκετά γενναίοι για να ταχθούν δημόσια κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή», λέει η Μαρίνα από το Παρίσι, ενώ ο σωματοφύλακάς της ρίχνει μια γρήγορη, σαρωτική ματιά στη σουίτα του ξενοδοχείου στο Παρίσι, όπου βρέθηκε για να συναντήσει τον δημοσιογράφο της Daily Mail.

«Ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί στους εχθρούς του Κρεμλίνου. Αλλά είμαστε όλο και περισσότεροι εμείς που μιλάμε ανοιχτά. Ο Πούτιν δεν μπορεί να μας φιμώσει όλους», πρόσθεσε η πρώην παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης.

Η δημοσιογράφος αναγκάστηκε να αλλάξει επτά αυτοκίνητα για να καταφέρει να φύγει από την Ρωσία

Η Οβσιανίκοβα βρίσκεται στο Παρίσι καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τής πρόσφερε πολιτικό άσυλο και ασφάλεια όλο το εικοσιτετράωρο. Η ίδια επέλεξε να δώσει την πρώτη της συνέντευξη στο βρετανικό μέσο λέγοντας, για πρώτη φορά, ολόκληρη την ιστορία με τη διαμαρτυρία των έξι δευτερολέπτων στη δημόσια τηλεόραση της Μόσχας τον περασμένο Μάρτιο, η οποία τη μετέτρεψε σε παγκόσμια ηρωίδα. Μεταφέρει, επίσης, τη συγκλονιστική τριήμερη απόδρασή της από τη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβριο.

Για να καταφέρει να αποδράσει, έπρεπε να κόψει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που είχε στον αστράγαλό της, με ένα κοπίδι που είχε κρυμμένο στην τσάντα της και να αλλάξει αυτοκίνητο επτά φορές καθώς αυτή και η 11χρονη κόρη της Αρίσα κατευθύνονταν προς τα σύνορα.

Όταν ένα αυτοκίνητο κόλλησε στη λάσπη, περπάτησαν μέσα στο σκοτάδι για περισσότερα από 12 μίλια σε βαλτώδη χωράφια και δάση και αναγκάστηκαν να συρθούν κάτω από έναν φράχτη από συρματοπλέγματα για να φτάσουν στην ασφάλεια. Χωρίς σήμα στο κινητό της τηλέφωνο, έβρισκε τον δρόμοο από τα αστέρια, πέφτοντας μερικές φορές στο έδαφος για να αποφύγουν τους προβολείς των συνοριοφυλάκων.

«Το να κάνω αυτό το ταξίδι με ένα παιδί μαζί μου ήταν τρομερό. Υπήρχαν στιγμές που δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρναμε. Αλλά δεν ήταν ασφαλές να μείνουμε στη Ρωσία. Οι αρχές θα με είχαν βάλει φυλακή. Ήθελαν να με καταστρέψουν», λέει η ίδια.

Ζει ακόμα με τον φόβο και έχει χάσει όλη της την οικογένεια που ζει στη Ρωσία και υποστηρίζει τον Πούτιν

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα απέχει πολύ από το να είναι ασφαλής. Όπως έχουν αποδείξει διάφορα περιστατικά τα προηγούμρνα χρόνια, οι πράκτορες του Κρεμλίνου είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να κυνηγήσουν τους στόχους τους σε ξένο έδαφος.

Η Μαρίνα και η Αρίσα αναγκάστηκαν να μετακομίζουν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα για να μην τις εντοπίσουν, καθώς η 44χρονη πληρώνει βαρύ τίμημα για την απόφασή της να αντισταθεί στα ψέματα που εκτοξεύει η ρωσική κυβέρνηση μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης -συμπεριλαμβανομένου του Channel One, όπου δούλευε κάποτε.

Έχει χάσει τη δουλειά της, το σπίτι της, πρώην φίλους και συναδέλφους, ακόμη και μέλη της οικογένειάς της. Ο 17χρονος γιος της Κίριλι τής προσάπτει ότι κατέστρεψει τη ζωή τους και αρνείται να της μιλήσει.

Η ίδια της η μητέρα τής είπε ότι είναι ντροπή για τη χώρα της και τής γύρισε την πλάτη. Το ίδιο και ο πρώην σύζυγός της, στέλεχος της τηλεόρασης και πιστός στον Πούτιν, με τον οποίο διατηρούσε καλές σχέσεις μέχρι να μιλήσει εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία.

«Έχω χάσει πολλά», παραδέχεται, «αλλά όχι τόσο όσο ο ουκρανικός λαός. Ελπίζω ότι μια μέρα ο γιος μου θα καταλάβει ότι το έκανα για αυτόν και για την αδερφή του, γιατί θέλω να πιστεύω ότι η Ρωσία έχει μέλλον ως ελεύθερη χώρα. Ελπίζω ότι μια μέρα, όταν φύγει ο Πούτιν, θα μπορέσω να αγκαλιάσω ξανά τη μητέρα μου», καταλήγει η Μαρίνα Οβσιανίκοβα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση