HomeHL-9Καταδίωξη τουριστών: Εγωιστικά τα κίνητρα της επίθεσης – Τι αναφέρει το Δικαστικό Συμβούλιο

Καταδίωξη τουριστών: Εγωιστικά τα κίνητρα της επίθεσης – Τι αναφέρει το Δικαστικό Συμβούλιο

Το σκεπτικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εγωιστικά αλλά όχι ρατσιστικά, όπως αρχικά τους είχε αποδοθεί, αποφαίνεται  το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ότι ήταν τα κίνητρα των δύο Κρητικών για την επίθεση σε βάρος των Γερμανών τουριστών, το καλοκαίρι στο Πέραμα Μυλοποτάμου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πατρίς».

Μία υπόθεση που είχε συζητηθεί πανελληνίως  μετά και τη δημοσιοποίηση  βίντεο-ντοκουμέντο, ενώ είχε προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ασύλληπτες σκηνές που είχαν εκτυλιχθεί στην «καρδιά» του Περάματος, στη διάρκεια της επεισοδιακής καταδίωξης του ενοικιαζόμενου οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις Γερμανοί, μέλη οικογένειας, από τον 39χρονο οδηγό του 4χ4, με  συνοδηγό έναν 37χρονο;

Τους εγκλώβισε με το «θηριώδες» όχημα του, τους εμβόλισε κατ’ επανάληψη και όταν πια τους προσπέρασε, «σκαρφάλωσε»  με οπισθοπορεία  στο καπό του ενοικιαζόμενου οχήματος, με τους Γερμανούς να  προσπαθούν να σωθούν ουρλιάζοντας. Μπήκαν ντόπιοι στη μέση, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, για να τους προστατεύσουν και να τους φυγαδεύσουν.

Είχε προηγηθεί συμπλοκή ανάμεσα στις δύο πλευρές, λίγο πριν το Πέραμα. Οι Γερμανοί θεώρησαν εσφαλμένα, όπως αναφέρεται, ότι το 4χ4 τους είχε τρακάρει ελαφρώς εξερχόμενο από παράδρομο και παίρνοντας ανοιχτά δεξιά στροφή. Σύμφωνα με την εφημερία «Πατρίς», αποσαφηνίζεται ωστόσο ότι την τελευταία στιγμή ο 39χρονος Κρητικός απέφυγε την

σύγκρουση και συνέχισε κανονικά την πορεία του. Όμως τα μέλη της οικογένειας των τουριστών θεώρησαν ότι τους είχε προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο και έτσι ακολούθησαν το 4χ4 αφενός για να καταγράψουν τον αριθμό  της πινακίδας, αφετέρου για να ζητήσουν τα στοιχεία του οδηγού. Ένα χιλιόμετρο μετά και αφού τα δύο οχήματα σταμάτησαν το ένα δίπλα στο άλλο, ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση που κατέληξε  σε συμπλοκή. Έπεσαν εκατέρωθεν μπουνιές, οι Γερμανοί ωστόσο αποδείχτηκαν πιο δυνατοί (είχε γίνει γνωστό τότε ότι ο ένας είναι πυγμάχος). Ο 37χρονος συνοδηγός βρέθηκε «ξαπλωμένος» σε χαντάκι, ενώ ο 39χρονος βασικός κατηγορούμενος άρπαξε από το αυτοκίνητο ένα μεγάλο κυνηγετικό μαχαίρι, το οποίο έστρεψε κατά των Γερμανών. Εκείνοι  φοβούμενοι τα χειρότερα, επιβιβάστηκαν στο ενοικιαζόμενο όχημα  και τράπηκαν σε φυγή.

Από το σημείο αυτό  ξεκίνησε η επεισοδιακή καταδίωξη μέχρι το Πέραμα με τη γνωστή κατάληξη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πατρίς», το Δικαστικό Συμβούλιο Ρεθύμνου αποφαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες,  ότι ο 39χρονος προέβη στην πράξη αυτή «ορμώμενος από εγωιστικά κίνητρα, με την επιθυμία να εκδικηθεί τους επιβαίνοντες, για τη μπουνιά που είχε «φάει» νωρίτερα στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στη μύτη.

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι τα βασικά αδικήματα τελέστηκαν με ρατσιστικά κίνητρα καθώς:

-τόσο από τις καταθέσεις των παθόντων όσο και από τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων, οι δύο Κρητικοί αγνοούσαν την υπηκοότητα των παθόντων, δοθέντος και του ότι αυτοί τους απευθύνθηκαν στην αγγλική γλώσσα.

-οι δικαστές θεωρούν  ακόμα  ότι οι κατηγορούμενοι θα συμπεριφέρονταν με τον ίδιο τρόπο ακόμα και αν οι παθόντες ήταν Έλληνες, χωρίς ίχνος μεροληψίας.

Οι βασικές κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπεται να δικαστεί ο 39χρονος (η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί σύντομα)  είναι αυτή της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της επικίνδυνης οδήγησης από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

Στην εισαγγελική πρόταση περί της παραπομπής  γίνεται πάντως λόγος για ρατσιστικά κίνητρα καθώς μεταξύ άλλων αναφέρεται για τον 39χρονο βασικό κατηγορούμενο: «…αισθανόμενος βαριά προσβεβλημένος που αλλοδαποί τουρίστες και δη Γερμανοί-με βεβαρημένο για τη νήσο Κρήτη ιστορικό παρελθόν-τόλμησαν να του «κουνήσουν το δάκτυλο» για την επικίνδυνη οδήγηση του και, μάλιστα, μη αρκούντος τούτου, τον έδειραν κιόλας, ευρισκόμενος δε, ένεκα τούτου, και σε λυσσώδη έξαρση, επιβιβάστηκε αμέσως στο αγροτικό όχημα του και άρχισε να καταδιώκει το όχημα των παθόντων, εμβολίζοντας το».

Διαφήμιση
Διαφήμιση