HomeHL-WorldQatargate: Τούρκος δικηγόρος «κοντά» στον Ερντογάν έδωσε 75.000 ευρώ στον σύντροφο της Εύας Καϊλή

Qatargate: Τούρκος δικηγόρος «κοντά» στον Ερντογάν έδωσε 75.000 ευρώ στον σύντροφο της Εύας Καϊλή

Ο ρόλος της εταιρείας Equality consultancy και η κατάθεση του Τζόρτζι για τον «Παλαιστίνιο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια νέα διάσταση στο σκάνδαλο Qatargate που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνουν δημοσιεύματα των Financial Times και της Corriere della Serra σύμφωνα με τα οποία Τούρκος δικηγόρος με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε χρήματα στον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Χακάν Καμούζ, όπως είναι το όνομα του Τούρκου δικηγόρου, κατέβαλε από το 2019 έως το 2021 το ποσό των 75.000 ευρώ στον Τζόρτζι. Ο ίδιος ο Τούρκος δικηγόρος υποστήριξε ότι έδωσε τα χρήματα για «ηθικές υπηρεσίες λόμπινγκ» όσον αφορά τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.

qatargate-tourkia

Τα χρήματα, σύμφωνα με τον δικηγόρο ο οποίος έχει έδρα στο Λονδίνο, τα χρήματα δόθηκαν στην εταιρεία Equality consultancy με έδρα το Μιλάνο με επικεφαλής τον Αντόνιο Παντσέρι και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι. Κατά τα δημοσιεύματα στην εταιρεία του συντρόφου της Εύας Καϊλή καταβλήθηκαν άλλα 200.000 ευρώ από τουρκική εταιρεία, το 2018, όταν, δηλαδή, ο Παντσέρι ήταν ακόμα ευρωβουλευτής.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Equality consultancy, η οποία έκλεισε το 2021, έχει μπει στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών του Μιλάνο ο οποίος ερευνά «ξέπλυμα χρήματος» σε μια ξεχωριστή έρευνα από αυτή των βελγικών αρχών που οδήγησε στη σύλληψη του Παντσέρι, του Τζόρτζι και της Καϊλή.

Η Corriere della Sera αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ότι η εν λόγω εταιρεία είχε λάβει 300.000 ευρώ από Αγγλία και Τουρκία.

Ο Τούρκος δικηγόρος δεν εξήγησε στους Financial Times γιατί δεν επέλεξε την ΜΚΟ Fight Impunity που είχε ιδρύσει το 2019 ο Παντσέρι αλλά αντίθετα διάλεξε την Equality consultancy, εταιρεία η οποια θεωρείται ότι αποτέλεσε τη «βιτρίνα» για να εισπράττονται χρήματα από το Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεσή του ενώπιων των βελγικών αρχών ο σύντροφος της Εύας Καϊλή είχε αναφερθεί σε κάποιον «Χακάν» από την Αγγλία για τον οποίο είχε υποστηρίξει ότι ήταν «παλαιστίνιος». Όπως φέρεται να έχει πει ο Τζόρτζι στους Βέλγους εισαγγελείς ο ίδιος ήταν επιφορτισμένος με το να έχει τις επαφές ανάμεσα στον «Χακάν», τον Παντσέρι, την κόρη του Σίλβια και τη λογίστριά του, Μόνικα Μπελίνι, επειδή ήταν ο μόνος που μιλούσε αγγλικά.

Ο Καμούζ, πάντως, αρνήθηκε στους Financial Times ότι γνώριζε την Μπελίνι και την Σίλβια Παντσέρι.

Σύμφωνα με τους Financial Times το 2019 η εταιρία The Radiant Trust, στην οποία ο Καμούζ ήταν διαχειριστής, κατέβαλε 50.000 ευρώ στην Equality ενώ άλλα 25.000 ευρώ έδωσε το 2021 η Pronesis, μια δεύτερη εταιρεία του Καμούζ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεργασίας με τους Παντσέρι και Τζόρτζι ως «πολύ φτωχά» και δήλωσε «συγκλονισμένος» από τις αποκαλύψεις για την πραγματική φύση της Equality consultancy.

«Πιστεύαμε ότι είχαμε να κάνουμε με μια νόμιμη οντότητα που θα μας βοηθούσε να προκαλέσουμε ενδιαφέρον για συγκεκριμένες υποθέσεις» προσθέτοντας ότι ήταν ο Τζόρτζι που τον πλησίασε.

Μυστήριο, πάντως, παραμένει η ταυτότητα της τουρκικής εταιρείας που έδωσε 200.000 ευρώ στα τέλη του 2018 στην Equality consultancy όταν, δηλαδή, ο Παντσέρι ήταν ακόμη ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου της ΕΕ

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση