HomeHL-GreeceΤέμπη: Τα τηλεφωνήματα απελπισίας του μηχανοδηγού του Intercity – Επί 17 λεπτά προσπαθούσε να βρει κάποιον

Τέμπη: Τα τηλεφωνήματα απελπισίας του μηχανοδηγού του Intercity – Επί 17 λεπτά προσπαθούσε να βρει κάποιον

Τέμπη: Ο σταθμάρχης δεν γνώριζε να «διαβάζει» τον πίνακα ελέγχου που είχε μπροστά του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επί 17 λεπτά, από τη Λάρισα ως το σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, ο μηχανοδηγός του Intercity πάλευε να βρει κάποιον, να καταλάβει τι συμβαίνει και να σταματήσει την πορεία της επιβατικής αμαξοστοιχίας προς τον θάνατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, o Γιώργος Κουτσούμπας πέρασε 17 αγωνιώδη λεπτά, καλώντας επίμονα τον σταθμάρχη της Λάρισας, χωρίς να παίρνει απάντηση.

Όπως αποκαλύπτει η εκπομπή «Live News», ο μηχανοδηγός του Intercity καλούσε με τη σειρά τους συναδέλφους του μηχανοδηγούς που βρίσκονταν συνήθως στο τιμόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας προς Αθήνα, για να επιβεβαιώσει αυτό που φοβόταν… Ότι, δηλαδή, το εμπορικό τρένο ερχόταν κατά πάνω του.

«Στην αρχή, όταν κατάλαβε ο Γιώργος (ο μηχανοδηγός του επιβατικού τρένου) ότι μάλλον δεν πήγαινε σωστά, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη. Τον κάλεσε, του φώναζε, αλλά εκείνος δεν απαντούσε. Ύστερα άρχισε να ψάχνει να βρει στο τηλέφωνο τους μηχανοδηγούς της εμπορικής, για να μάθει ποιος κατεβαίνει από Θεσσαλονίκη και από ποια γραμμή», αποκαλύπτει συνάδελφος του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Όπως εξηγεί, όμως, η βάρδια είχε αλλάξει. «Τα παιδιά είχαν αλλάξει τη βάρδιά τους και ήταν άλλοι στη θέση τους. Άλλοι ήταν, κανονικά, να κάνουν αυτό το δρομολόγιο, και άλλοι πήγαν τελικά. Ο Γιώργος προσπάθησε να διαπιστώσει εάν ερχόταν τρένο κατά πάνω του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνάδελφος του μηχανοδηγού.

Τέμπη: Ο σταθμάρχης δεν γνώριζε να «διαβάζει» τον πίνακα ελέγχου που είχε μπροστά του

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», μάλιστα, ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί τον πίνακα ελέγχου που είχε μπροστά του, ούτε να «χαράζει» δρομολόγια. Οι ειδικοί εκτιμούν πως, εάν ο 59χρονος μπορούσε να διαβάσει τις ενδείξεις, είχε τρία λεπτά στη διάθεσή του να κάνει διορθωτικές κινήσεις και ενδεχομένως να αποτρέψει την τραγωδία στα Τέμπη.

Από τις 23:04 που έφυγε το μοιραίο τρένο 62 από τον σταθμό της Λάρισας, ως τις 23:07, μια απόσταση 5,5 χλμ., το τοπικό σύστημα σηματοδότησης και ο πίνακας χειρισμού σηματοδότησης που είχε μπροστά του ο σταθμάρχης τον προειδοποιούσε ότι η πορεία του τρένου είναι λανθασμένη.

«Ο σταθμός της Λάρισας έχει τοπικό πίνακα χειρισμού σηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια απόσταση πριν και μετά τον σταθμό υπάρχουν φωτοσήματα, αλλαγές και κυκλώματα γραμμής που δείχνουν την παρουσία του τρένου. Είναι ένα σύστημα που λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2022 και το έλεγξα ο ίδιος αμέσως μετά το δυστύχημα», σημειώνει ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τζεράκης.

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κινητών τηλεφώνων όλων των εμπλεκομένων στο δυστύχημα θα αποκαλύψει με ποιους πρόλαβε να επικοινωνήσει ο οδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα κρίσιμα λεπτά πριν από τη σύγκρουση.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση