HomeHL-WorldΔούλευε (και) για τον Ερντογάν ο σύντροφος της Καϊλή;

Δούλευε (και) για τον Ερντογάν ο σύντροφος της Καϊλή;

Δικηγόρος ο οποίος έχει δεσμούς με την κυβέρνηση Ερντογάν πλήρωσε τον Τζιόρτζι για την άσκηση «ηθικού λόμπινγκ» στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους Financial Times

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τούρκος νομικός σύμβουλος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι πλήρωσε τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, για «υπηρεσίες ηθικoύ λόμπινγκ», οι οποίες περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ψηφίσματα που καταδίκαζαν εγκλήματα πολέμου στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Χακάν Καμούζ με έδρα το Λονδίνο είπε ότι μία από τις οργανώσεις που διευθύνει και μία από τις εταιρείες του σύναψαν «συμβόλαια παροχής συμβουλών» για «κοινοβουλευτικές υπηρεσίες» με εταιρεία η οποία συνδέεται με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate. 

O Καμούζ τόνισε στους Financial Times ότι μίλησε μόνο με τον Τζιόρτζι και πίστευε ότι η εταιρεία ήταν νόμιμη.

Ο Καμούζ, ο οποίος δεν βρίσκεται υπό έρευνα και δεν κατηγορείται για αδικήματα, είπε ότι οι συμφωνημένες «υπηρεσίες» περιλάμβαναν τη διευκόλυνση συναντήσεων με άλλους ευρωβουλευτές, δημόσιες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΕ για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του.

Ο Τζιόρτζι έχει παραδεχτεί ότι βοήθησε το αφεντικό του Αντόνιο Παντσέρι να χρησιμοποιήσει έναν ιστό εταιρειών για να συγκαλύψει πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις, όπως του Κατάρ και του Μαρόκου, σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα που έχουν δει οι Financial Times.

 Ο Καμούζ, δικηγόρος που έχει δεσμούς με την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος» από την υπόθεση και αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε γνώση των παράνομων δραστηριοτήτων των Τζιόρτζι και Παντσέρι.

«Οι πληρωμές [από οντότητες που σχετίζονται με τον Καμούζ] έγιναν σε αντάλλαγμα για αιτήματα για την καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και την προστασία των προσφύγων», σημείωσε.

Ο Τζιόρτζι υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει στην προώθηση ψηφισμάτων που καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, είπε ο Καμούζ. «Δυστυχώς, τα αποτελέσματα ήταν πολύ φτωχά σε σύγκριση με αυτά για τα οποία μιλήσαμε», πρόσθεσε.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς διεύρυναν την περασμένη εβδομάδα την έρευνα υπό το Βέλγιο για ύποπτη διαφθορά, ανοίγοντας ξεχωριστή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος. Οι εισαγγελείς εξετάζουν πληρωμές ύψους σχεδόν 300.000 ευρώ σε ιταλικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στην Intesa Sanpaolo από μια συμβουλευτική εταιρεία που έχει συσταθεί από τον λογιστή του Παντσέρι, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν δει οι FT.

Σύμφωνα με αντίγραφο της απολογίας του Τζιόρτζι στις βελγικές αρχές, η εταιρεία Equality Consultancy Srl με έδρα το Μιλάνο φέρεται να ιδρύθηκε από τους συνεργάτες του Παντσέρι και του Τζιόρτζι στην Ιταλία, ως βιτρίνα για την πληρωμή υπηρεσιών λόμπι. Η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση στα τέλη του 2020 και τελικά έκλεισε τον Ιούνιο του 2021.

Δύο οντότητες, οι οποίες πλήρωσαν στην εταιρεία συμβούλων συνολικά 75.000 ευρώ, συνδέονται με τον Καμούζ, σύμφωνα με τιμολόγια πληρωμής που έχουν δει οι FT. Το 2019, η oργάνωση The Radiant Trust στην οποία ο Καμούζ είναι διαχειριστής, χρεώθηκε με 50.000 ευρώ από την Equality Consultancy.

Η εταιρεία συμβούλων του Καμούζ με έδρα το Λονδίνο, Phronesis, η οποία μετονομάστηκε σε Stoke White τον Νοέμβριο του 2021, χρεώθηκε με 25.000 ευρώ.

Η ιταλική εταιρεία συμβούλων εξέδωσε δύο τιμολόγια συνολικού ύψους 200.000 ευρώ για την πληρωμή από ξεχωριστή εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Το πρώτο τιμολόγιο εκδόθηκε στα τέλη του 2018, όταν ο Παντσέρι ήταν ακόμη ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου της ΕΕ. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη συνδέεται με τον Καμούζ.

Ο Καμούζ είπε ότι είναι «συντετριμμένος» από όσα φέρεται να έχει πει ο Τζιόρτζι και είπε ότι «του είπαν ψέματα». Σκέφτεται να κινηθεί νομικά εναντίον του Τζιόρτζι: «Μας έκανε να πιστέψουμε ότι ήταν το τέλειο άτομο με το οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε» πρόσθεσε.

«Κάναμε μια συμφωνία νομίζοντας ότι συζητούσαμε με μια νόμιμη οντότητα που θα μας βοηθούσε να ευαισθητοποιήσουμε τις υποθέσεις που αντιμετωπίζουμε», είπε ο Καμούζ. Αυτός και οι συνεργάτες του δεν είχαν «κανένα πρόβλημα να πληρώσουν για τέτοιες υπηρεσίες», καθώς αποτελούσαν μέρος νομικών εκστρατειών κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Καμούζ είπε: «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι με πλησίασε προτείνοντάς μου να μας βοηθήσει να κάνουμε ηθικό λόμπινγκ στις Βρυξέλλες με χαμηλό κόστος, κάτι που ήταν πολύ εντυπωσιακό, γιατί μιλούσε για βοήθεια σε θύματα εγκλημάτων πολέμου και θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τζιόρτζι κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση από τις βελγικές αρχές. Τώρα είναι ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από συνεργασία με τις αρχές.

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση