HomeΕΛΛΑΔΑΤην Παρασκευή η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας για την υπόθεση των Τεμπών

Την Παρασκευή η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας για την υπόθεση των Τεμπών

Οι 21 εφέτες θα αποφασίσουν αν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής, 10 Μαρτίου 2023 θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Λάρισας προκειμένου να αποφασίσει  για το εάν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών σε εφέτη ανακριτή.

Τη  σύγκλιση  της Ολομέλειας των 21 προέδρων Εφετών και Εφετών της Λάρισας  έχει  ζητήσει  ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Θεσσαλικής πρωτεύουσας  Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Ο κ. Δασκαλόπουλος στο  σχετικό έγγραφό του σημείωνε: «Ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου 291του Ποινικού Κώδικα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων)».

Η Ολομέλεια των Εφετών, έχει τον τελικό λόγο για το αν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή, κάτι όμως που θεωρείται βέβαιο από δικαστικούς κύκλους.  Εφόσον πράγματι οι 21 δικαστές αποφασίσουν να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή, τότε θα ορίσει παράλληλα και επίκουρος εφέτης ανακριτής.

Την ίδια στιγμή, η ανακρίτρια της υπόθεσης  συνεχίζει να εξετάζει ως μάρτυρες σταθμάρχες που υπηρετούν στη Λάρισα και άλλους εργαζόμενους του ΟΣΕ, ενώ ήδη έχει προφυλακιστεί ο σταθμάρχης της Λάρισας Βασίλης Σαμαράς.

Σύμφωνα με όλα τα έως σήμερα δεδομένα βέβαιον  θεωρείται   ότι ευθύνες για την τραγική σύγκρουση των τρένων   φέρουν και άλλα πρόσωπα εκτός του σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά.

Ακόμη, αναμένονται οι πραγματογνωμοσύνες που ήδη έχουν διαταχθεί από εισαγγελικής πλευράς και διενεργούνται ήδη για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Εφέτης ανακριτής

Η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή έχει το προτέρημα ότι ο εφέτης που θα αναλάβει την ανάκριση, διαθέτει πολύ μεγαλύτερη  εμπειρία από έναν πρωτοδίκη, στον οποίο με την φυσιολογική πορεία των πραγμάτων θα χρεωνόταν.

Εξάλλου, η ανάθεση της έρευνας  σε εφέτη ανακριτή συντομεύει το χρόνο ολοκλήρωσης της έρευνας, καθώς ο εφέτης που θα αναλάβει απαλλάσσεται των λοιπών καθηκόντων του και απασχολείται μόνο με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Νέα έρευνα για το δυστύχημα στο Άδενδρο;

Υπενθυμίζεται ότι χθες εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017 προκειμένου να διαπιστώσει αν είχαν διαπραχθεί αδικήματα από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες, σχετικά με την τότε κατάσταση του δικτύου, οι οποίες  περιγράφηκαν ως τραγικές.

Παράλληλα, ο κ. Ντογιάκος  θα εξετάσει, αν κριθεί αναγκαίο, να ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017 μετά τα νέα δεδομένα   της  τραγωδίας στα Τέμπη.

Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ζήτησε τη δικογραφία για να μελετήσει   το σκέλος εκείνο που αφορά τη διάπραξη τυχόν άλλων αδικημάτων από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες. Κι αυτό γιατί, οι καταγγελίες  τότε μιλούσαν για άθλια συνθήκες στον σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οποίες τότε   το 2017 δεν ερευνήθηκαν και ίσως κριθεί σκόπιμο κάτι τέτοιο να γίνει τώρα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση