HomeΚΡΗΤΗΤέμπη: Κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης – Καταλήψεις και άλλες δράσεις

Τέμπη: Κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης – Καταλήψεις και άλλες δράσεις

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης με αφορμή την σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη όπου έχασαν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι και νέες.

Οι φοιτητές έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουν σε κατάληψη του Πολυτεχνείου, σήμερα και αύριο, αλλά και να συμμετέχουν στην σημερινή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση.

Παράλληλα, θα κρεμάσουν ένα γιγαντοπανό στο παλιό λιμάνι των Χανίων ενώ έχουν αποφασίσει και κινητοποιήσεις για αύριο, Πέμπτη.

Αναλυτικά η απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών:

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ! ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ !

Από την Τετάρτη 1/3 ο λαός πλημμυρίζει τους δρόμους πανελλαδικά, αλλά και στα Χανιά, με πάνω από 100.000 να διαδηλώνουν για την δολοφονία όπου έγινε στα Τέμπη, αψηφώντας την καταστολή που δέχονται.  Το έγκλημα στα Τέμπη κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων, με τους περισσότερους να αποτελούν φοιτητές που πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη λόγω σπουδών, ενώ ακόμα και τώρα κόσμος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία, και πολλοί αγνοούνται. Παρά την απέλπιδη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να αποκρύψουν τους υπεύθυνους παρουσιάζοντας τον σταθμάρχη ως τον αποδιοπομπαίο τράγο, το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Τις ευθύνες φέρει η  κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ζητωκραύγαζε για το ξεπούλημα του ΟΣΕ μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την περικοπή των εξόδων των σιδηροδρόμων, κατακερματίζοντας κάθε δικλείδα ασφαλείας που θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το όσα έγιναν. Η υποβάθμιση των σιδηροδρόμων και η εσκεμμένη αμέλεια συντήρησης του, αδιαφορώντας για την εγκατάσταση δικλείδων ασφαλείας, οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών. Η κυβέρνηση της ΝΔ  έχει απελευθερώσει πλήρως και επιταχύνει κάθε μεθόδευση για την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών βαδίζοντας στις μνημονιακές πολιτικές, βάζοντας τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. Η Hellenic Train (της οποίας κάτοχος είναι η Trenitalia) έχει αφήσει τις γραμμές των σιδηροδρομικών σε άθλια κατάσταση, χωρίς να μεριμνά για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, μάλιστα ατυχήματα συμβαίνουν συνεχώς μεταξύ των γραμμών Αθήνας-Θεσσαλονικής. Χαρακτηριστικό είναι πως λίγες μέρες πριν το δυστύχημα έσπασε ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης βάζοντας σε κίνδυνο 450 επιβάτες, την ίδια στιγμή που θεωρητικά δινόντουσαν 50 εκατομμύρια τον χρόνο για την συντήρηση του δικτύου. Η κυβέρνηση έχει βαθύνει ακόμα περισσότερο την κατεύθυνση για την ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα του ΟΣΕ, αφού το 2019 υπέγραψε συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για πλήρη απαλλαγή από αποζημίωση σε περίπτωση δυστυχήματος τα επόμενα 5 έτη. Η εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την 4ετία της διακυβέρνησης της, συμβάλλει στην ανήλεη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων στις πλάτες του λαού, εφαρμόζοντας πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με κόστος ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ μιλάνε για ανθρώπινο λάθος τη στιγμή που δεν υπήρχαν στις γραμμές ούτε καν σηματοδότες. Η αδιαφορία που υπάρχει για τις συγκοινωνίες και την ασφάλεια αποτελούν πολιτική επιλογή. Τα προβλήματα των γραμμών ήταν γνωστά. Έκλειναν όμως τα  μάτια, ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ προειδοποιούσαν μήνες πριν, βάζοντας ηχηρά το αίτημα για ασφαλείς σιδηροδρομικές γραμμές, κάνοντας απεργίες και στέλνοντας επιστολές και εξώδικα προειδοποιώντας για μελλοντικά ατυχήματα, τα οποία δυστυχώς έγιναν, με την πιο πρόσφατη καταγγελία να είναι μόλις πριν ένα μήνα! Η απάντηση της ΝΔ ήταν: να τους καταγγείλει και να κηρύττει τις απεργίες τους «καταχρηστικές» και «παράνομες». Σήμερα, το βαρέλι της υποκρισίας τους δεν έχει πάτο. Προκειμένου να αποσιωπήσουν την λαϊκή οργή, κήρυξαν «εθνικό πένθος». Ακόμα και το φιάσκο της παραίτησης του Καραμανλή, ο οποίος μόλις πριν δύο εβδομάδες μιλούσε για τις ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο, είναι μια ακόμη έκδηλη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος που έκαναν στα Τέμπη.

Η τραγωδία στα Τέμπη ήταν η αποκορύφωση αυτού που τόσα χρόνια βιώνει ο λαός: το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών, όπως φαίνεται στην υγεία και στην ενέργεια. Τα Τέμπη μας εξοργίζουν γιατί μέσα σε αυτά αποκρυσταλλώνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο το πώς οι ιδιωτικοποιήσεις έρχονται να κάνουν την ποιότητα των δημοσίων αγαθών χειρότερη, τα ακριβαίνουν, καταργούν κάθε ασφάλεια και κάλυψη που υπήρχε μέσα σε αυτά, είτε μιλάμε για τους εργαζόμενους στις αντίστοιχες υπηρεσίες είτε μιλάμε για τους πολίτες που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν. Και έτσι φτάσαμε και εδώ που είμαστε σήμερα…

Ο λαός θρηνεί τα παιδιά του, τους συμφοιτητές του, συγγενείς και φίλους του. Να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι! Οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα σωματεία εργαζομένων, οι συλλογικοί φορείς και όλος ο λαός θα συνεχίσουν να δίνουν την απάντησή τους στο δρόμο, όπως δίνουν τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας δικαίωση για τα θύματα.  Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει το θράσος να ζητάει «συγγνώμη», κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό , την ίδια στιγμή που στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν και να καταστείλουν τις διαδηλώσεις, την Κυριακή 5/3 στην Αθήνα. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα «κροκοδείλια» δάκρυα του  δεν συγκινούν κανέναν, παρά μόνο μας εξοργίζουν. Πρώτα δολοφονούν δεκάδες και ύστερα χτυπούν όσους βγαίνουν στον δρόμο ενάντια στην δολοφονική διαχείριση της κυβέρνησης η οποία αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της δήθεν «ανάπτυξης» των ιδιωτικοποιήσεων.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμα και τώρα, απέναντι στην τρομερή τραγωδία των Τεμπών, απέδειξε πως η απάντηση για τα πάντα είναι η καταστολή. Σε όλη την διακυβέρνηση της, στο στόχαστρο βρίσκεται η νεολαία. Οξύνοντας την επίθεση με ΜΑΤ,  και με τις διώξεις των 8 φοιτητών/ριων του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά ακόμα και με το χτύπημα στους ιδίους τους φοιτητικούς συλλόγους, με της ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, όπου οι ΦΣ πανελλαδικά αποδοκίμασαν τις εκλογές-φιάσκο μαζικά.

Ευρύτερα, η καταστολή που έχει δεχθεί το φοιτητικό κίνημα και όλος ο λαός , είναι πρωτοφανής. Μάλιστα στα Χανία, πρίν από δύο χρόνια, στις 27/2/2021 , εισέβαλλαν σε σπίτι φοιτητών , χωρίς ποτέ να ένταλμα και χωρίς παρουσία εισαγγελέα, προσάγαγοντας 2 φοιτητές μέσα στο σπίτι τους , αλλά και άλλους 3 φοιτητές του Πολυτεχνείου που βρέθηκαν στον δρόμο τους. Ύστερα από την αρπαγή τους, σύναψαν ανυπόστατες κατασκευασμένες κατηγορίες εις βάρος του ενός, και συγκεκριμένα στο Γραμματέα του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Γ.Σ. με την προσαγωγή να μετατρέπετε σε σύλληψη, αποδίδοντας του την εξωφρενική κατηγορία της «οπλοκατοχής», βασισμένη σε ένα φυσίγγι του παππού του, αφού το σπίτι που διαμένει είναι το πατρικό της οικογένειας του στην Κρήτη. Το στημένο αυτό κατηγορητήριο, έχει ως μοναδικό σκοπό την ψυχική, σωματική αλλά και οικονομική ταλαιπωρία τους συναδέλφου μας, αλλά και την στοχοποιήση και κατατρομοκράτηση ολόκληρης της νεολαίας. Τα γεγονότα αυτά, είναι βγαλμένα από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, θυμίζοντας μας εποχές 7ετίας, όπου το σπουδαστικό της ασφάλειας κυνηγούσε φοιτητές. Την Τετάρτη 21/3, θα βρεθούμε όλοι, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς της πόλης, και η Χανιώτικη κοινωνία, έξω από τα Δικαστήρια Χανίων, απέναντι σε αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Ταυτόχρονα, το ξεπούλημα των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, είναι η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, αφού το ίδιο εφαρμόζει και στην υγεία. Με τον νέο νόμο Γκάγκα, πάρα την εμπειρία του covid19, χτυπάνε ακόμα παραπάνω στο ΕΣΥ, φέρνουν ιδιωτικοποιήσεις και υποβαθμίζουν τελείως την δημόσια και δωρεάν Υγεία, οδηγώντας στο κλείσιμο νοσοκομείων και σε μαζικές παραιτήσεις υγειονομικών. Η κατάσταση στο νησί παράλληλα είναι τραγική με τους υγειονομικούς να σημάνουν συναγερμό για την κατάρρευση του συστήματος υγείας του νησιού. Η απάντηση που δόθηκε και στην Κρήτη ήταν μαζική, στη Παγκρήτια κινητοποίηση στις 22/2, με την μαζική συμμέτοχη και του Ενιαίου ΦΣ ΠΚ, όπου εκατοντάδες πλημύρισαν τους δρόμους του Ηρακλείου, διεκδικώντας δημόσια υγεία.

Ακόμη στις 8 Μάρτη, μέρα σύμβολο για το φεμινιστικό κίνημα και τους διαχρονικούς αγώνες του, διαδηλώνουμε και για την διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων και ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις. Η φετινή 8η Μάρτη πρέπει να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό στον αγώνα για την χειραφέτηση των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+. Οι αγώνες και τα κινήματα ενώνουν τις φωνές τους, απέναντι στο τσάκισμα των ζωών μας. Αυτές τις μέρες που χάθηκαν ζωές από την κυβερνητική ασυδοσία στο όνομα του κέρδους, η λαϊκη οργή και οι κινητοποιήσεις μας, θα δώσουν μαζική απάντηση το δρόμο απέναντι στην δολοφονική πολιτική. να σηματοδοτήσουν την λαϊκή όργη και πως ο κόσμος μαζικά στον δρόμο μπορεί να διεκδικήσει.

Απαιτούμε:

  • ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
  • ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΩΝΩΝ
  • ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΜΜ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡ. 16. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΧΟΛΗΣ
  • ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΝΧΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ- ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΚΑΓΚΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ/ ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ.

Αποφασίζουμε:

  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/3 και ΠΕΜΠΤΗ 9/3
  • 8η ΜΑΡΤΗ, ΣΤΙΣ 10:00 , ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ – ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΟΛΟΦΩΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
  • ΚΡΈΜΑΜΕ ΓΙΓΑΝΤΟΠΑΝΟ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΆΝΙ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 8/3
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9/3 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ _17:00
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12:00
  • ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΛΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΤΙΣ 21.3.2023, 9.00, ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
  • ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΩΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ
Διαφήμιση
Διαφήμιση