HomeHL-HealthΚαρδιακή Ανεπάρκεια: Οι άνδρες που κινδυνεύουν περισσότερο – Τι ισχύει για τις γυναίκες

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Οι άνδρες που κινδυνεύουν περισσότερο – Τι ισχύει για τις γυναίκες

Τι έδειξε νέα έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αίτιο εντός πενταετίας από την διάγνωση με καρδιακή ανεπάρκεια για τους εργένηδες άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, τους παντρεμένους αλλά και τους διαζευγμένους.

Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη δυσμενής επίπτωση για τις γυναίκες που είχαν επιλέξει να αποφύγουν τα δεσμά του γάμου.

Την επιβάρυνση της υγείας των ανδρών που επέλεξαν να μείνουν γεροντοπαλίκαρα, όταν εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια, παρατήρησαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνάς τους θα παρουσιαστουν στο επερχόμενο συνέδριο του  Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Νέα Ορλεάνη.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο γάμος έχει κάποιου είδους ευεργετική επίδραση για τους άνδρες και προστατεύει την υγεία τους μετά την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ David Kao επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Τι είναι αυτό που σώζει την καρδιά των παντρεμένων και επιβαρύνει εκείνη των εργένηδων μεγαλύτερης ηλικίας; Για τον Δρ Kao τη διαφορά φαίνεται ότι κάνει η αναζήτηση καλύτερων συμπεριφορών υγείας, η κοινωνικοοικονομική και οικογενειακή υποστήριξη σε μεγαλύτερη ηλικία ή οι διαφορές σε παράγοντες όπως η ευθραυστότητα, η διατροφή και η διάθεση.

Ωστόσο, για ποιο λόγο δεν παρατηρείται αντίστοιχη διαφοροποίηση στις γυναίκες; Για τον Δρ Kao η απάντηση μάλλον είναι ότι οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν μάλλον δεν είναι εξίσου ευεργετικοί για τις γυναίκες εντός του γάμου ώστε να τους δώσουν ένα επιπλέον μπόνους.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά αδυνατεί να εκπληρώσει τον ρόλο της επαρκώς και να διατηρήσει ικανοποιητική παροχή αίματος προς τα διάφορα όργανα του σώματος, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη οξυγόνωσή τους.

Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν την μειωμένη ανοχή στην κόπωση λόγω δύσπνοιας (επειδή το αίμα λιμνάζει στους πνεύμονες) ή λόγω καταβολής (επειδή η οξυγόνωση των μυών είναι ανεπαρκής) και την συλλογή υγρών στα κάτω άκρα με σχηματισμό οιδημάτων. Για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την παράταση της ζωής των ασθενών χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, ενώ συστήνονται διατροφικές αλλαγές και τακτική άσκηση.

Για τη μελέτη, η ομάδα του Δρ Kao ανέλυσε τα στοιχεία 6.800 ενηλίκων Αμερικανών 45-84 ετών. Μεταξύ των 94 συμμετεχόντων που υπέφεραν από καρδιακή ανεπάρκεια το δέκατο έτος της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά επιβίωσης από τη στιγμή που διαγνώστηκε καρδιακή ανεπάρκεια και την οικογενειακή κατάσταση σε ένα μέσο διάστημα παρακολούθησης πέντε ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε περίπου πέντε χρόνια από τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας συγκριτικά με τις γυναίκες οποιασδήποτε οικογενειακής κατάστασης.

Οι εργένηδες είχαν περίπου δύο φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτους συγκριτικά με τους παντρεμένους. Επιπλέον, οι χήροι, οι διαζευγμένοι ή οι χωρισμένοι άνδρες δεν κινδύνευαν περισσότερο από τους παντρεμένους άνδρες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Εικάζεται ότι αυτό που «σώζει» την καρδιά των παντρεμένων είναι η καλύτερη συμμόρφωση με τις οδηγίες του γιατρού αναφορικά με την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας – ενδεχομένως σε αυτό να παίζει ρόλο και η παρουσία της συζύγου που φροντίζει να τηρείται το θεραπευτικό πλάνο. Αντιθέτως τα γεροντοπαλίκαρα δεν έχουν αυτή την δικλείδα ασφαλείας και έτσι η καρδιακή ανεπάρκεια εξελίσσεται σε ύπουλο εχθρό της ίδιας της ζωής τους.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση