HomeCity GuideΕκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δωρεάν Τεστ ΠΑΠ στο Δημοτικό Ιατρείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Δήμος Ηρακλείου – Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ Κρήτης)-Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και το Ροταριανό Όμιλο Ηρακλείου “EL GRECO”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, διοργανώνουν εκδηλώσεις την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Τετάρτης 8 Μαρτίου ματαιώνονται εξαιτίας της απεργίας και των κινητοποιήσεων για το δυστύχημα των Τεμπών.

• Πέμπτη 9 Μαρτίου: 10.00 – 14.00, Σταθμός Ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης πολιτών «Πρόληψη & αντιμετώπιση των διακρίσεων & της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών», Δημαρχείο Ηρακλείου – Λότζια.
Συμμετέχουν: ΠΕΠΙΣ Κρήτης, ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου (ΚΕΘΙ), Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου, Συνδέσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου, Χαμόγελο του Παιδιού και Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.

• Πέμπτη 9 Μαρτίου: 10.00 – 20.00, Δημαρχείο Ηρακλείου – Αίθριο Λότζια Διαδραστική έκθεση γλυπτών «@Ιamnotadoll_project» – «Δεν είμαι κούκλα. Δεν είμαι αντικείμενο», με τη συμμετοχή του κοινού, μαθητριών/μαθητών και φοιτητριών/φοιτητών. Η πρωτοβουλία της έκθεσης ανήκει στη γλύπτρια κ. Ιωάννα Παρασκευά, η οποία επιθυμεί να παρακινήσει τους πολίτες να εφαρμόσουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων και τη μηδενική ανοχή τους σε κάθε μορφή έμφυλης διάκρισης, κακοποίησης και βίας στην καθημερινή τους ζωή.

Ο Δήμος Ηρακλείου, με αφορμή την «Ημέρα της γυναίκας» 8 Μαρτίου 2023, ενημερώνει ότι στο Δημοτικό Ιατρείο – 4η ΤΟΜΥ:
• σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, θα πραγματοποιούνται Δωρεάν TEST ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, σε γυναίκες από την Ουκρανία, που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη δομή.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου:
• όλες οι γυναίκες, που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου και
• όλες οι φοιτήτριες, που σπουδάζουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και διαμένουν στο Δήμο Ηρακλείου έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν Δωρεάν TEST ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, στο χώρο του Δημοτικού Ιατρείου – 4η ΤΟΜΥ Ηρακλείου (Διεύθυνση: Υακίνθου 9, Τάλως) κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (2810-319670 & 2810-373143).

Στο Δημοτικό Ιατρείο-4η ΤΟΜΥ, από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2022, ο αριθμός ωφελούμενων σε παρεχόμενες μαιευτικές υπηρεσίες, ανέρχεται στις 4.935 γυναίκες.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Η κατάκτηση της ισότητας ανδρών και γυναικών παγκοσμίως αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο. Εντούτοις, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε πολλά μέρη του κόσμου η θέση της γυναίκας εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη, όπως ήταν εδώ και αιώνες. Ενώ ακόμα και στις δημοκρατικά προηγμένες χώρες τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, όχι μόνον δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά έχουν αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Η 8η Μαρτίου όπου τιμάται συμβολικά η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», πέρα από την δυνατότητα που μας δίδει να αναγνωρίσουμε την προσφορά της, είναι και μια ευκαιρία να επισημάνουμε εκ νέου το καθήκον των σύγχρονων κοινωνιών για την εδραίωση, την ενδυνάμωση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Στον Δήμο Ηρακλείου στηρίζουμε το αυτονόητο αίτημα για ισότιμη αντιμετώπιση σε κάθε τομέα της ζωής και στεκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων βίας με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών ο οποίος προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον, μαζί με ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια. Παράλληλα η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ), με ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, συμβάλει στην άρση των στερεοτύπων και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.
Βασικός στόχος όλων μας -πρέπει να- είναι να εκλείψουν οι λόγοι ύπαρξης τέτοιων επιτροπών. Μέχρι τότε και πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, στον Δήμο Ηρακλείου θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να καταστεί το Ηράκλειο μια πόλη όπου κάθε γυναίκα θα μπορεί να κυκλοφορεί, να εργάζεται, να δημιουργεί, να ζει μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον ισότητας και σεβασμού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση