HomePost ItΣε κίνδυνο η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» στο ΠαΓΝΗ

Σε κίνδυνο η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» στο ΠαΓΝΗ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με πρωτοβουλία του Χάρη Μαμουλάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αναγκαιότητα στήριξης του Κέντρου Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» στο ΠαΓΝΗ, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Το Κέντρο Ημέρας Alzheimer Νεφέλη, που λειτουργεί στο ΠαΓΝΗ από τα τέλη του 2021, έχει ανάγκη άμεσης στήριξης από την Πολιτεία, δεδομένου ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2023» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο προσφέρει σημαντικό έργο υποστηρίζοντας τους ασθενείς με νόσο Altheimer καθώς και τους φροντιστές τους στο νομό Ηρακλείου, μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δομής, ούτε και τι θα γίνει με τις προκηρύξεις των θέσεων του προσωπικού μετά την λήξη των υπαρχουσών συμβάσεων. Με αυτά ως δεδομένα, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να φροντίσει εγκαίρως έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Κέντρου, αλλά και να μεριμνήσει για την μεταφορά του σε χώρο εντός της πόλης του Ηρακλείου, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση στους ωφελούμενους ασθενείς.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το Κ.Η. Νεφέλη είναι μια ολοκληρωμένη δομή διάγνωσης, θεραπευτικής παρακολούθησης, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης τόσο ασθενών με νόσο Alzheimer ή/και άλλους τύπους άνοιας, όσο και ατόμων με ήπιες μνημονικές δυσχέρειες. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου, εξυπηρετήθηκαν περίπου 500 άτομα από την διεπιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από νευρολόγο, ψυχίατρο, 2 ψυχολόγους, 2 νοσηλευτές, κοινωνική λειτουργό, εργοθεραπευτή, γυμναστής και 1 διοικητικό υπάλληλο. Οι δεκαοκτάμηνες συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού εντάχθηκαν στο ΕΠ «Κρήτη 2014-2020», με παράταση έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας «μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι σχετικές δαπάνες λειτουργίας θα καλύπτονται κατ’ έτος από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας».

Τονίζεται επίσης το γεγονός ότι από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου μέχρι και σήμερα, στεγάζεται σε χώρους του ΠαΓΝΗ παρά το γεγονός ότι ο «Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Altzheimer» προβλέπει ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο κέντρο της πόλης για λόγους ευκολότερης πρόσβασης των ηλικιωμένων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση