HomeΕΛΛΑΔΑΛηστεία Rolex: Κάμερες, λάθη και DNA πρόδωσαν τους «Ροζ Πάνθηρες»

Ληστεία Rolex: Κάμερες, λάθη και DNA πρόδωσαν τους «Ροζ Πάνθηρες»

Το σφυρί, οι κλεμμένες μηχανές, τα αποτυπώματα και το γενετικό υλικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα φωτογραφικά καρέ και το DNA πρόδωσαν τους ληστές της διαβόητης συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων», που στις 20 Δεκεμβρίου χτύπησαν τα κεντρικά της Rolex στην Αθήνα, και τα λαγωνικά της Ασφάλειας κατάφεραν μέσα σε 70 ημέρες να εντοπίσουν τα ίχνη τους και να συλλάβουν τους δύο από τους πέντε κουκουλοφόρους.

Οι τέσσερις Σέρβοι «επαγγελματίες μακρυχέρηδες» και ο Ελληνας, γνωστός και ως «ο ληστής με το Καλάσνικοφ», έπεσαν σε σειρά λαθών, άφησαν το γενετικό υλικό και τα αποτυπώματά τους στις κλεμμένες μοτοσικλέτες και στο σφυρί, κι έτσι ήταν προδιαγεγραμμένη η μοίρα τους.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει τα φωτογραφικά καρέ αλλά και βίντεο που βοήθησαν τους αναλυτές της Ασφάλειας να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις τους στη δικογραφία μέσα από την οποία ξετυλίγεται όλο το κουβάρι της κινηματογραφικής ιστορίας. Το απίστευτο είναι ότι ο επιχειρησιακός αρχηγός της ομάδας είχε ληστέψει δύο κοσμηματοπωλεία σε Ελβετία και Σλοβενία, έφεραν ένα ηλικιωμένο μέλος της συμμορίας από το Βελιγράδι, 63 ετών, για να κάνει τον πελάτη, ενώ ο 35χρονος Ελληνας έχει σκληρό ποινικό παρελθόν και πρόσφατα αποφυλακίστηκε.

Την ίδια ώρα οι κωδικοί των 23 πανάκριβων Rolex που εκλάπησαν από το κατάστημα της οδού Κολοκοτρώνη έχουν διαβιβαστεί στην Interpol, η οποία ενημέρωσε επισήμως και τα κεντρικά της ελβετικής εταιρείας κι έτσι, αν εμφανιστούν σε οποιαδήποτε επίσημη αντιπροσωπεία για service, θα μπλοκαριστούν.

Ωστόσο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός συστήματος στη Γερμανία που αναλαμβάνει να «ξεπλένει» κλεμμένα ρολόγια της συγκεκριμένης φίρμας. Αυτό που ψάχνουν οι αξιωματικοί του Διαρρηκτών είναι αν η μεγάλη μπάζα των 23 ρολογιών έφυγε αμέσως για το εξωτερικό προκειμένου να περάσουν από τη διαδικασία «ξεπλύματος» προτού καταλήξουν στον καρπό των αγοραστών τους.

Η κάμερα

Με οδηγό τα καρέ από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του κεντρικού καταστήματος της Rolex στην Αθήνα, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας έφτασαν στη συμμορία των «χρυσοδάκτυλων» και στη συνέχεια τους ταυτοποίησαν με το DNA. Αξίζει να επισημανθεί ότι όλο το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας αποτυπώνει βήμα προς βήμα το πώς έδρασε η συγκεκριμένη συμμορία διαθέτοντας βαρύ οπλισμό και συγκεκριμένο modus operandi, αλλά και τα λάθη που έκαναν οδηγώντας τα «λαγωνικά» της Ασφάλειας στα ίχνη τους.

Συγκεκριμένα, στη δικογραφία αναφέρεται: «Την 10.52΄ ώρα της 20ής Δεκεμβρίου εισέβαλαν στο κατάστημα της ROLEX το οποίο βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, όπου αφαίρεσαν συνολικά είκοσι τέσσερα ρολόγια μάρκας ROLEX, συνολικής αξίας 135.000 ευρώ περίπου. Στη συνέχεια διέφυγαν με τις κλεμμένες μοτοσικλέτες. Συγκεκριμένα τρεις δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν στο κατάστημα εμπορίας ρολογιών εκμεταλλευόμενοι την είσοδο ηλικιωμένου ατόμου, συνεργού τους, που προσποιούνταν τον πελάτη και με την απειλή όπλου που έφερε ο ένας εξ αυτών, ακινητοποίησαν τον υπάλληλο security καθώς και τον υπάλληλο του καταστήματος.

Στη συνέχεια, με τη χρήση σφυριού που έφερε μαζί του ο δεύτερος εξ αυτών, αφού έθραυσε τις βιτρίνες του καταστήματος, αφαίρεσε τα ρολόγια. Ακολούθως, δράστες επιβιβάσθηκαν σε δύο μηχανές που είχαν σταθμεύσει έξω από το κατάστημα και που στην μία εξ αυτών τους περίμενε ο πέμπτος συνεργός τους και διέφυγαν προς την οδό Σταδίου, με κατεύθυνση προς την πλατεία Συντάγματος. Τέλος, ο ηλικιωμένος δράστης που προσποιούνταν τον πελάτη, εξήλθε του καταστήματος και διέφυγε πεζός προς την οδό Σταδίου και αυτός με κατεύθυνση προς την πλατεία Συντάγματος.

Από τη διεξοδική ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν από το σύνολο του προανακριτικού υλικού, τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων καθώς και των πληροφοριακών δεδομένων που περιήλθαν μέσω αστυνομικής συνεργασίας με άλλες χώρες, καταδείχθηκε ο ρόλος κάθε μέλους στη διάπραξη της ληστείας».

Η προετοιμασία

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η συμμορία των «Ροζ Πανθήρων» προετοίμαζε για εβδομάδες το χτύπημα και κάθε ληστής είχε συγκεκριμένο ρόλο. «Οπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της εν λόγω ομάδας προμηθεύτηκαν τον απαραίτητο εξοπλισμό (πιστόλι, σφυρί, μέσα απόκρυψης των χαρακτηριστικών των προσώπων τους) και έχοντας συναποφασίσει την τέλεση ληστείας σε κοσμηματοπωλείο αλλά και την κλοπή δίκυκλων μοτοσυκλετών, ενώθηκαν για τον σκοπό αυτό. Προκειμένου να καταστεί δυσχερής ο εντοπισμός τους και η σύνδεσή τους με τις αξιόποινες πράξεις, οι τρεις δράστες, μόνιμοι κάτοικοι Σερβίας, εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια και παρέμειναν σε αυτή το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα για την τέλεση της ληστείας, ενώ εξήλθαν από αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τη διάπραξή της, ώστε να δυσχεράνουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό τους.

Ακόμα, οι κινήσεις τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από τη χώρα μας ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες, αφού οι τρεις Σέρβοι πραγματοποίησαν είσοδο και έξοδο στην Ελλάδα τόσο σε διαφορετικές ημερομηνίες όσο και από διαφορετικά σημεία Διαβατηριακού Ελέγχου, προκειμένου να καταστεί αδύνατη η συσχέτιση των μετακινήσεών τους και η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση. Ακόμα, διέμειναν σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα για χρονικό διάστημα ελάχιστων ημερών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως «ορμητήριο» των μελών της οργάνωσης και είχε εκμισθωθεί από ένα από τα μέλη της αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό».

Ο αρχηγός και ο Ελληνας

Αρχηγός της επιχείρησης των «Ροζ Πανθήρων» ήταν ένας Σέρβος «επαγγελματίας», ιδιαίτερα έμπειρος σε τέτοια χτυπήματα. «Ο 47χρονος Σέρβος, πριν τη ληστεία συμμετείχε στις δύο κλοπές μοτοσυκλετών, που χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα τέλεσης, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής, με τη χρήση σφυριού, έθραυσε τις βιτρίνες και τις προθήκες του καταστήματος και αφαίρεσε τα ρολόγια.

Ο συγκεκριμένος αποτελεί ενεργό μέλος του εγκληματικού δικτύου των «Pink Panthers», με διασυνδέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που βοήθησε στην άμεση διοχέτευση των κλεμμένων ρολογιών σε ένα εκτεταμένο δίκτυο κλεπταποδόχων σε διάφορες χώρες ώστε να μην εντοπιστούν. Ο δεύτερος 35χρονος αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ημεδαπού και αλλοδαπών, συμμετείχε στις κλοπές των μοτοσυκλετών και μίσθωσε το κατάλυμα που διέμειναν οι «εισαγόμενοι» δράστες. Κατά τη διάρκεια της ληστείας παρέμεινε εξωτερικά του καταστήματος, επιτηρώντας τον χώρο και ακολούθως συνέδραμε στη διαφυγή του 47χρονου από την Αττική.

Αποτελεί και αυτός ενεργό μέλος του εγκληματικού δικτύου των «Pink Panthers», με διασυνδέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο 48χρονος Σέρβος επιτέθηκε και ακινητοποίησε στο πάτωμα τον υπάλληλο security του καταστήματος ώστε να μην αντιδράσει κατά τη διάρκεια της ληστείας. Ο 35χρονος ημεδαπός απειλούσε με πιστόλι τον υπάλληλο του καταστήματος και τον ιδιωτικό φύλακα security, δίνοντάς τους εντολές στα ελληνικά, ώστε να θεωρηθεί ότι η εγκληματική ενέργεια πραγματοποιήθηκε από ημεδαπούς δράστες αποπροσανατολίζοντας τις έρευνες των διωκτικών αρχών. Προσέγγισε και διέφυγε από τον χώρο της ληστείας με μία από τις κλεμμένες μοτοσυκλέτες, ενώ ακολούθως φυγάδευσε μέχρι το «κρησφύγετο» τον 48χρονο.

Ο 63χρονος αλλοδαπός λειτούργησε ως ο «Δούρειος Ιππος» της οργάνωσης για την είσοδο των συνεργών του στο κατάστημα, καθώς εκμεταλλευόμενος την εικόνα ανήμπορου ηλικιωμένου ατόμου, κατάφερε με επιδέξιες κινήσεις να πείσει τον υπάλληλο security να κρατήσει για περισσότερη ώρα ανοικτή την πόρτα του καταστήματος, με αποτέλεσμα να εισέλθουν εντός του καταστήματος οι συνεργοί του», αναφέρει το διαβιβαστικό της Αστυνομίας.

Το παρελθόν

Οι πέντε ληστές ήταν σεσημασμένοι από την Interpol και τις ελληνικές και σερβικές Αρχές. Συγκεκριμένα, ο S.P. αποτελεί ενεργό μέλος της διεθνούς εγκληματικής δραστηριότητας, γνωστής με την κωδική ονομασία «Pink Panthers», ενώ έχει συλληφθεί για ληστεία που διέπραξε το 2017 σε κοσμηματοπωλείο στην Ελβετία, αλλά και για συμμετοχή σε ληστεία σε κοσμηματοπωλείο το 2016 στη Σλοβενία. Είναι σεσημασμένος στη Σερβία για πλήθος αδικημάτων, μεταξύ των οποίων ληστείες και κλοπές. O J.D. είναι σεσημασμένος για παράβαση του νόμου Περί όπλων, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Συνελήφθη στις 2-5-2014 από την ΕΛ.ΑΣ. για συμμετοχή στους «Pink Panthers», η οποία διέπραττε ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών σε κοσμηματοπωλεία της Αττικής, μπήκε φυλακή και αποφυλακίστηκε στις 9-7-2020. O R.J. είναι σεσημασμένος στη Σερβία για πλήθος αδικημάτων, μεταξύ των οποίων ληστεία αλλά και κατοχή και διακίνηση όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών. Τέλος, ο Ελληνας είναι σεσημασμένος για εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, φθορά, βαριά σωματική βλάβη, παράβαση του ν. Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και του ν. Περί όπλων.

Συνελήφθη στις 3-11-2014 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ένοπλες ληστείες με την απειλή Καλάσνικοφ σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και πρατήρια υγρών καυσίμων χρησιμοποιώντας για τη μετάβαση και τη διαφυγή του κλεμμένες μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, ενώ αποφυλακίστηκε στις 5-7-2019.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση