HomeHL1-WorldΤουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και επισήμως αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και επισήμως αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Κοινός υποψήφιος των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τέλος σε ένα πολιτικό θρίλερ διαρκείας έδωσε η αντιπολίτευση στην Τουρκία, η οποία συμφώνησε να στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου θα είναι αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ είχε επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (IYI), δεύτερου σε ισχύ μετά το CHP.

Η επιστροφή της Ακσενέρ

Την Παρασκευή η Ακσενέρ είχε αποχωρήσει από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης γιατί διαφωνούσε με την προοπτική υποψηφιότητας του Κιλιτσντάρογλου, προτείνοντας τον δημάρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς ή αυτόν της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Βήματα επαναπροσέγγισης έκαναν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, η πλευρά της Μεράλ Ακσενέρ με τους υπόλοιπους «5» της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Έπειτα από ένα σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, έπεσε τη Δευτέρα στο τραπέζι η πρόταση οι δύο δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας να υπηρετούν ως αντιπρόεδροι, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Τη στιγμή που οι «5» ήταν έτοιμοι να ανακοινώσουν τον υποψήφιο η Μεράλ Ακσενέρ προχώρησε σε μια κίνηση έκπληξη, σύμφωνα με τη Hurriyet, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο της επιστροφής, αν γίνει γκάλοπ μεταξύ των πολιτών για τον τελικό υποψήφιο.

Η Ακσενέρ, η οποία προσπάθησε τις προηγούμενες ημέρες να επικοινωνήσει και με το κόμμα του Ερντογάν, έστειλε το συγκεκριμένο μήνυμα στον Κιλιτσντάρογλου μέσω δημοσιογράφων που βρίσκονται κοντά του.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση