HomeHL-CultureLynyrd Skynyrd: Πέθανε ο κιθαρίστας Γκάρι Ρόσινγκτον

Lynyrd Skynyrd: Πέθανε ο κιθαρίστας Γκάρι Ρόσινγκτον

Σε ηλικία 71 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέθανε, σε ηλικία 71 ετών, ο κιθαρίστας των Lynyrd Skynyrd Γκάρι Ρόσινγκτον, το τελευταίο από τα ιδρυτικά μέλη της ιστορικής μπάντας.

Δεν έγινε γνωστή η αιτία θανάτου του Ρόσινγκτον αλλά ο κιθαρίστας του συγκροτήματος των Lynyrd Skynyrd στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα υγείας. Μάλιστα το 2021 υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της μπάντας.

Η θλιβερή είδηση έγινε γνωστή από ανάρτηση στον λογαριασμό των Lynyrd Skynyrd στο Facebook. «Με βαθύτατη θλίψη πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι χάσαμε σήμερα τον αδελφό, φίλο, μέλος της οικογένειας, τραγουδοποιό και κιθαρίστα Γκάρι Ρόσινγκτον. Ο Γκάρι είναι τώρα με τα αδέρφια του Skynyrd και την οικογένειά του στον ουρανό και παίζει όμορφα, όπως κάνει πάντα. Παρακαλούμε να έχετε τον Ντέιλ, τη Μέρι, την Άνι και όλη την οικογένεια Ρόσιγκτον στις προσευχές σας και να σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Το 2016, ο Ρόσινγκτον είχε δηλώσει στο περιοδικό Billboard ότι είχε αποφασίσει να συνεχίσει να παίζει μουσική, παρά τα προβλήματα υγείας με τα οποία ήταν αντιμέτωπος.

«Είναι στο αίμα μου, ξέρετε» είχε αναφέρει. «Είμαι απλώς ένας μεγάλης ηλικίας κιθαρίστας και περάσαμε όλη μας τη ζωή και 10.000 ώρες εργασίας για να καταλάβουμε πώς να παίζουμε και να το κάνουμε. Αν συνταξιοδοτηθώ, τι ακολουθεί; Μου αρέσει να ψαρεύω, αλλά πόσες ώρες μπορώ να ψαρεύω, σωστά;» είχε υπογραμμίσει.

Γεννημένος στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα το 1951, ο Ρόσινγκτον ήταν στο συγκρότημα από το 1964, όταν ήταν ακόμα ένα τρίο με το όνομα «Me, You, and Him», με τον μπασίστα Λάρι Τζάνστρομ και τον ντράμερ Μπομπ Μπερνς. Ο Ρόσινγκτον ήθελε να γίνει παίκτης του μπέιζμπολ, αλλά αφού άκουσε τους Rolling Stones, στράφηκε στη μουσική.

Οι Ρόσινγκστον, Μπερνς και Τζάνστρομ συνάντησαν τον τραγουδιστή Ρόνι Βαν Ζαντ, ο οποίος ήταν παίκτης σε αντίπαλη ομάδα μπέιζμπολ, σε έναν αγώνα και άρχισαν να παίζουν μαζί του και με τον κιθαρίστα Άλεν Κόλινς μουσική στο γκαράζ του σπιτιού των γονιών του Μπαρνς.

Μετά από μερικές αλλαγές ονομάτων, τελικά έμειναν στο Lynyrd Skynyrd, από τον Λέοναρντ Σκίνερ, αυστηρό δάσκαλο στο σχολείο του 16χρονου Ρόσινγκτον. Ο Σκίνερ είχε πολιτική μηδενικής ανοχής για αγόρια με μακριά μαλλιά – όπως ο Ρόσινγκτον, ο οποίος αποβλήθηκε και εγκατέλειψε το σχολείο.

Η κιθάρα του Ρόσινγκτον ήταν βασικό συστατικό του ήχου των Lynyrd Skynyrd, όπως στο σήμα κατατεθέν τραγούδι του συγκροτήματος, «Free Bird». Έγραψε μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Sweet Home Alabama» και «What’s Your Name».

Το 1976, ο Ρόσινγκτον και ο Κόλινς ενεπλάκησαν και οι δύο σε παραλίγο θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα το ίδιο βράδυ και ενέπνευσαν τον Βαν Ζαντ να γράψει το τραγούδι «That Smell» για την υπερβολική χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από τα μέλη του συγκροτήματος.

Ο Ρόσινγκτον είχε τραυματιστεί σοβαρά σε αεροπορικό δυστύχημα το 1977 στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα μέλη του ροκ συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων ο Ρόνι Βαν Βαν Ζαντ. Ο Ρόσινγκτον τότε είχε σπάσει και τα δύο του πόδια, τα χέρια, τους αστραγάλους και τη λεκάνη του.

Επανεντάχθηκε στο συγκρότημα όταν ο αδερφός του Βαν Ζαντ, Τζόνι, επανένωσε το γκρουπ το 1987, το οποίο με διάφορες αλλαγές στη σύνθεσή του συνέχισε να ηχογραφεί και να περιοδεύει μέχρι σήμερα.

Το 2004, το Rolling Stone κατέταξε τους Lynyrd Skynyrd στο Νο 95 της λίστας των 100 σημαντικότερων καλλιτεχνών όλων των εποχών και το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006.

iefimerida.gr