HomeHL-Health19χρονος ο νεότερος στον κόσμο ασθενής με Αλτσχάιμερ

19χρονος ο νεότερος στον κόσμο ασθενής με Αλτσχάιμερ

Γιατί πυροδοτούν ανησυχία τα ευρήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την παγιωμένη αντίληψη ότι το Αλτσχάιμερ αφορά κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ήρθε να ανατρέψει η ανακοίνωση μιας ομάδας Κινέζων ερευνητών.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Xuanwu που συνδέεται με το Capital Medical University του Πεκίνου ανέφεραν στα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, ότι ένας 19χρονος ασθενής από την κινεζική πρωτεύουσα διαγνώστηκε με «πιθανή νόσο Αλτσχάιμερ».

Ο νεαρός αντιμετώπιζε στα 17 του δυσκολίες συγκέντρωσης και απώλειας μνήμης που και έναν χρόνο αργότερα υπέφερε από απώλεια βραχύχρονης μνήμης αδυνατώντας να θυμηθεί που είχε τοποθετήσει τα πράγματά του καθώς και γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, ενώ εμφάνιζε καθυστερημένη αντίδραση και δυσχέρεια στην ανάγνωση.

Οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη έδειξαν ότι έπασχε από ήπια εγκεφαλική ατροφία, κάτι που πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι συντάκτες της μελέτης υπό τον Ζια Ζινπίνγκ του Κέντρο Καινοτομίας για Νευρολογικές Διαταραχές του Νοσοκομείου επεσήμαναν ότι ο νεαρός δεν είχε οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ ούτε άλλες γνωστές αιτίες εξασθένησης της μνήμης, γεγονός που καθιστά την περίπτωσή του εξαιρετικά σπάνια.

Γιατί πυροδοτούν ανησυχία τα ευρήματα για τον 19χρονο με Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους έρχονται να αμφισβητήσουν την πεποίθηση ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προσβάλλει αποκλειστικά τα ηλικιωμένα άτομα. «Η μελέτη πρότεινε να δοθεί προσοχή στην πρώιμη εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ», τόνισαν. «Η διερεύνηση των μυστηρίων των νέων ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ ίσως εξελιχθεί σε ένα από τα πιο απαιτητικά επιστημονικά ερωτήματα του μέλλοντος».

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Xuanwu που συνδέεται με το Capital Medical University του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τον νεότερο ασθενή με Αλτσχάιμερ στον κόσμο, έναν 19χρονο Κινέζο / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Η πρώιμη εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 θεωρείται ασυνήθιστη, καθώς αφορά μόνον στο 5% – 10% όλων των γνωστών περιπτώσεων. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς της νόσου κάτω των 30 ετών εχουν παθολογικές μεταλλάξεις γονιδίων. Μέχρι τώρα ο νεότερος ασθενής με Αλτσχάιμερ ήταν ένα άτομο ηλικίας 21 ετών που είχε τέτοια γονιδιακή μετάλλαξη.

Αλλά ο 19χρονος από την Κίνα συνιστά μοναδική περίπτωση καθώς οι επιστήμονες δεν του βρήκαν καμία γνωστή γονιδιακή μετάλλαξη.

Σε άλλη μελέτη ο Ζιά και ο ομάδα του πρότειναν ότι μια αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί δυνητιά να εξουδετερώσει τις βλαπτικές επιπτώσεις της απολιποπρωτεϊνης Ε4 (APOE ε4), τον ισχυρότερο γνωστό γενετικό παράγοντα κινδύνου για την όψιμη εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες διεπίστωσαν ότι μια υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με γνωστική δραστηριότητα, τακτική σωματική άσκηση, αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να καταπολεμήσουν την εξασθένηση της μνήμης παρά την παρουσία του APOE ε4. «Η υγιεινή διατροφή είχε τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση στη μνήμη κι ακολούθησαν η γνωστική δραστηριότητα και η σωματική άσκηση», επεσήμαναν στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση