HomeHL-WorldΙράν: Νέα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών, η έρευνα για τα αίτια συνεχίζεται

Ιράν: Νέα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών, η έρευνα για τα αίτια συνεχίζεται

Το τελευταίο τρίμηνο έχουν αναφερθεί εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα περιστατικά δηλητηρίασης νεαρών κοριτσιών καταγράφηκαν σήμερα σε πολλές επαρχίες του Ιράν, όπου το μυστήριο επιμένει σε αυτή την υπόθεση που προκαλεί ισχυρά αισθήματα στη χώρα.

Δηλητηρίαση πολλών μαθητριών αναφέρθηκε σε δύο λύκεια θηλέων των πόλεων Αμπαχάρ (δυτικά) και Αχβάζ (νοτιοδυτικά), αλλά και σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ζανάν (δυτικά), όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί το πρακτορείο ειδήσεων Isna, επικαλούμενο τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Μαθήτριες υπέστησαν επίσης δηλητηρίαση σε σχολεία της ιερής πόλης Μασχάντ (βορειοανατολικά), Σιράζ (νότια) και Ισπαχάν (κέντρο), σύμφωνα με τα πρακτορεία Mehr και Tasnim.

Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν αναφερθεί εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης από αέριο σε 52 σχολικά συγκροτήματα, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση.

 «Ύποπτα δείγματα»

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών, Αχμάντ Βαχίντι, έκανε λόγο για την ανακάλυψη «ύποπτων δειγμάτων» στη διάρκεια «ερευνών επί του πεδίου» χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε την Παρασκευή από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας να «κάνουν να αποτύχει η συνωμοσία του εχθρού που έχει σκοπό να προκαλέσει φόβο και απόγνωση στον πληθυσμό».

Ερωτηθείς από το πρακτορείο Fars, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Ματζίντ Μιραχμαντί, κατηγόρησε «εκείνους που είχαν την ιδέα της δηλητηρίασης των κοριτσιών» ότι θέλουν να «κλείσουν τα σχολεία«, αλλά και να «επιρρίψουν την ευθύνη στο σύστημα» ώστε να «αναζωογονήσουν τη σβησμένη φλόγα των ταραχών».

Ο αξιωματούχος αναφερόταν στο κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε στο Ιράν μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα.

Πού αποδίδουν τα περιστατικά

Σύμφωνα με τον Μιραχμαντί, «ένα πολύ μικρό ποσοστό» των δηλητηριάσεων προκλήθηκε από «εσκεμμένες ενέργειες», αλλά «ένα σημαντικό μέρος» των μαθητριών υπέφερε από επιπλοκές λόγω του «άγχους και του στρες».

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας είχε πει πως «ορισμένα πρόσωπα» επιδιώκουν, με τις ενέργειες αυτές, να «κλείσουν όλα τα σχολεία και ιδίως τα σχολεία θηλέων». Η εκδοχή αυτή δεν επαναλήφθηκε από άλλους αξιωματούχους.

Η μυστηριώδης αυτή υπόθεση έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις των γονέων των μαθητριών που ανησυχούν για τα παιδιά τους και ζητούν από τις αρχές να αναλάβουν δράση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση