HomeHL-Health10 σημάδια της καρδιάς που δεν πρέπει να αγνοήσετε

10 σημάδια της καρδιάς που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τι έδειξε νέα έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ειδικοί προειδοποιούν για 10 ενδείξεις που δεν πρέπει να ποτέ να αγνοούμε καθώς μπορεί να αφορούν την υγειά της καρδιάς μας.

Δεν είναι εύκολο πολλές φορές να εντοπίσουμε πότε η καρδιά μας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να κινδυνεύουμε και συχνά αγνοούμε ακόμα και αυτά τα συμπτώματα που μπορούν να είναι καθοριστικά για την πρόληψη μας σοβαρής νόσησης.

Το αίσθημα ζάλης όταν σηκώνεστε γρήγορα και τα πρησμένα πόδια είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε ανεξέλεγκτα, λένε οι ειδικοί.

Ο Δρ Ameet Bakhai, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Spire Bushey στο Λονδίνο, δήλωσε ότι οι άνθρωποι συχνά αγνοούν τα σημάδια «μέχρι να είναι πολύ αργά» και δίνει κάποιες σημαντικές συμβουλές, σύμφωνα με την Daily Mail.

O Bakhai σημειώνει ότι ένας υγιής ενήλικας θα πρέπει να μπορεί να τρέξει δύο ορόφους σκάλες, να σηκώνεται γρήγορα χωρίς να ζαλίζεται, να μπορεί να κρατάει την αναπνοή του για 20 δευτερόλεπτα και να κάθεται οκλαδόν στην τουαλέτα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει άλλες παθήσεις.

Τα δέκα συμπτώματα-προειδοποιήσεις

Όμως, ο καρδιολόγος είπε ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι συμπτώματα όπως η ζάλη και το πρήξιμο των ποδιών για παράδειγμα προκαλούνται από κάτι άλλο, οπότε τα πρώιμα σημάδια μιας καρδιάς που πασχίζει δεν γίνονται αντιληπτά.

Είπε ότι πράγματα όπως το βάρος στο χέρι κατά την άσκηση, η δύσπνοια όταν ανεβαίνουμε σκάλες και οι συχνοί, επιπλέον ή χαμένοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να είναι «η καρδιά σας που ζητάει βοήθεια».

Ορισμένα συμπτώματα, όπως η δυσκολία να σκύψουμε και να σηκωθούμε όρθιοι, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η καρδιά μας «δεν προσαρμόζεται στις θέσεις μας ή ότι συγκρατεί πλεονάζον υγρό στο σώμα».

Ο σύμβουλος ισχυρίζεται ότι άλλα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοοούμε είναι η εφίδρωση με την ελαφριά άσκηση, η ναυτία με πόνο στο στήθος και η κόπωση κατά το ξύπνημα.

Τι δείχνει η έρευνα

Αλλά από 2.000 ενήλικες που ερωτήθηκαν, περισσότεροι από τους μισούς (54%) δήλωσαν ότι δεν θα πίστευαν ότι αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με την καρδιά, παρά το γεγονός ότι το 50% ισχυρίζεται ότι τα έχει βιώσει.

Ο Δρ Μπαχάι, ο οποίος συμβουλεύει την Healthspan σχετικά με τη σειρά συμπληρωμάτων Love Your Heart, δήλωσε: «Τα καρδιακά προβλήματα συχνά επιδεινώνονται προοδευτικά, μέχρι που μια μέρα έχουμε ένα πιο περίπλοκο πρόβλημα – το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν λαμβάναμε υπόψη τα προειδοποιητικά σημάδια».

Πρόσθεσε ότι η φροντίδα της καρδιάς μας είναι «απαραίτητη» και πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Παρά την έλλειψη ευαισθητοποίησης όσον αφορά τα συμπτώματα, το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί την υγεία της καρδιάς «πολύ σημαντική» για αυτούς, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 80% σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο Rob Hobson, αθλητικός διατροφολόγος της Healthspan, δήλωσε ότι αυτό δείχνει μια αντίφαση μεταξύ του τι λένε και τι κάνουν οι άνθρωποι σχετικά με την υγεία τους.

Υπάρχει σαφής έλλειψη γνώσης

«Εκατομμύρια άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υγεία της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια και κάνουν πράγματα που δεν είναι φιλικά προς την καρδιά, όπως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, το κάπνισμα και η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν αλλαγές, αλλά υπάρχει σαφής έλλειψη γνώσης», πρόσθεσε.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 26% των ανθρώπων δεν χαρακτήριζε τα συμπτώματα ως «σοβαρά», ενώ το 17% πίστευε ότι ήταν πολύ νέοι για να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα.

Ο Δρ Μπαχάι δήλωσε: «Κάτι που αποτελεί δυστυχώς παρανόηση, καθώς οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα στην εποχή του COVID και όχι μόνο, καθώς ο ιός μπορεί να προσβάλει την καρδιά και το περίβλημα της καρδιάς αρκετά συχνά ως κατάσταση που ονομάζεται μυοπερικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς και του περιβλήματος της καρδιάς – το περικάρδιο)».

Μια μελέτη του NHS (βρετανικό Σύστημα Υγείας) του 2021 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν με Covid είχαν υποστεί βλάβη στην καρδιά τους.

Οι καρδιακές βλάβες που διαπιστώθηκαν περιλάμβαναν φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα), ουλές ή θάνατο του καρδιακού ιστού (έμφραγμα), περιορισμένη παροχή αίματος στην καρδιά (ισχαιμία) και συνδυασμούς και των τριών, σύμφωνα με ερευνητές του Λονδίνου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση