HomeHL-GreeceΕιδικό Δικαστήριο: Η ώρα της ετυμηγορίας για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη

Ειδικό Δικαστήριο: Η ώρα της ετυμηγορίας για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη

Σήμερα ή τη Δευτέρα η απόφαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ώρα της ετυμηγορίας του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη πλησιάζει.

Η πρόεδρος Βασιλική Ηλιοπούλου έχει ζητήσει οι διάδικοι να βρίσκονται σήμερα στις 17.00 στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Εφόσον η διάσκεψη των ανώτατων δικαστών έχει ολοκληρωθεί, θα προχωρήσει στην απαγγελία της απόφασης, διαφορετικά η απόφαση θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Η εισαγγελέας Εφετών και πρώην εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αντιμετωπίζει το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, επειδή -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- δεν διαβίβασε ως όφειλε αμελλητί στη Βουλή το 2017 τρεις μηνυτήριες αναφορές βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που στρέφονταν κατά του πρώην Υπουργού Υγειάς Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρά τις απέστειλε μαζί με τη δικογραφία της ΝΟΒΑΡΤΙΣ για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, όταν είχε επέλθει παραγραφή.

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας της εισαγγελικής λειτουργού, καθώς φέρεται να είναι εκείνος που την έπεισε να μην αποστείλει έγκαιρα τις αναφορές στη Βουλή.

Επιπλέον, διώκεται και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος καθώς φέρεται να ασκούσε πιέσεις και να παρενέβαινε στο έργων των εισαγγελέων Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη.

Και οι δύο κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν το κατηγορητήριο. Η Ελένη Τουλουπάκη υποστήριξε πως «πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των μελλοντικών συναδέλφων που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα», ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αρνήθηκε ότι έκανε παρεμβάσεις και δήλωσε πως δεν φοβάται τους πολιτικούς διώκτες του. «Δεν τους φοβήθηκα και δεν τους φοβάμαι. Όποια απόφαση κι αν πάρετε, εγώ θα είμαι ο νικητής. Θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή», είχε πει κατά τη μαραθώνια απολογία του.

Η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή έχει προτείνει την πλήρη απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων εκφράζοντας την άποψη ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες σε βάρος τους. Είναι η ίδια εισαγγελική λειτουργός που στο άλλο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε προτείνει την απαλλαγή του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα, χωρίς όμως να εισακουστεί, αφού οι δικαστές ομόφωνα εξέδωσαν καταδικαστική απόφαση.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση