HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚίνα: Προβάδισμα έναντι της Δύσης σε κρίσιμες τεχνολογίες και έρευνα

Κίνα: Προβάδισμα έναντι της Δύσης σε κρίσιμες τεχνολογίες και έρευνα

Η Κίνα έχει καταφέρει να έχει ένα «εκπληκτικό προβάδισμα στην έρευνα με υψηλό αντίκτυπο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα «εκπληκτικό προβάδισμα» σε 37 από 44 κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες έχει η Κίνα, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις υπολείπονται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την παραγωγή έρευνας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια δεξαμενή σκέψης για θέματα ασφαλείας από την Αυστραλία, η οποία επικέντρωσε την έρευνά της στους κλάδους της άμυνας, του διαστήματος, της ενέργειας και της βιοτεχνολογίας.

Το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας (ASPI) στη μελέτη του διαπίστωσε ότι σε ορισμένους τομείς και τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο έχουν έδρα στην Κίνα.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διαπίστωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται συχνά στη δεύτερη θέση, αν και ηγούνται παγκοσμίως της έρευνας στους υπολογιστές υψηλής απόδοσης, στους κβαντικούς υπολογιστές, στους μικρούς δορυφόρους και στα εμβόλια.

«Οι δυτικές δημοκρατίες χάνουν στον παγκόσμιο τεχνολογικό ανταγωνισμό, όπως και στις επιστημονικές και ερευνητικές ανακαλύψεις», αναφέρει η έκθεση, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα από τις κυβερνήσεις.

Η Κίνα έχει καταφέρει να έχει ένα «εκπληκτικό προβάδισμα στην έρευνα με υψηλό αντίκτυπο» μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων.

Μέσω της έκθεσης το think tank απευθύνει έκκληση στις δυτικές κυβερνήσεις να συνεργάζονται συχνότερα για τη δημιουργία ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων και «να επιδιώξουν γρήγορα μια στρατηγική κρίσιμης σημασίας τεχνολογική ανάπτυξη».

Το ASPI παρακολούθησε τις επιστημονικές εργασίες με τις περισσότερες αναφορές, οι οποίες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η έκπληξη της Κίνας στους υπερηχητικούς πυραύλους το 2021 θα είχε διαπιστωθεί νωρίτερα εάν είχε εντοπιστεί η ισχυρή έρευνα της Κίνας, όπως υπογραμμίζει.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα παρήγαγε το 48,49% των παγκόσμιων ερευνητικών μελετών υψηλής απήχησης σε προηγμένους κινητήρες αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών και φιλοξενεί επτά από τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο», αναφέρει η μελέτη.

Στους τομείς των φωτονικών αισθητήρων και της κβαντικής επικοινωνίας, η ερευνητική ισχύς της Κίνας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να «επισκιάσει» την επιτήρηση της τεχνολογίας της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των «Πέντε Ματιών» δηλαδή της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Οι ροές των ταλέντων ερευνητών επίσης τέθηκαν στο μικροσκόπιο και εντοπίστηκαν κίνδυνοι για πιθανά μονοπώλια. Η Κίνα είναι πιθανό να δημιουργήσει μονοπώλιο σε 10 τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συνθετικής βιολογίας, όπου παράγει το ένα τρίτο του συνόλου της έρευνας, καθώς και στις ηλεκτρικές μπαταρίες, στο 5G και στη νανοβιομηχανία.

Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ένας κυβερνητικός ερευνητικός οργανισμός, κατέλαβε την πρώτη ή δεύτερη θέση στις περισσότερες από τις 44 τεχνολογίες που παρακολουθήθηκαν, οι οποίες κάλυπταν την άμυνα, το διάστημα, τη ρομποτική, την ενέργεια, το περιβάλλον, τη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα προηγμένα υλικά και την κβαντική τεχνολογία.

Η Κίνα ενισχύει την έρευνά της με γνώσεις που είχε αποκτήσει στο εξωτερικό και τα στοιχεία έδειξαν ότι το ένα πέμπτο των κορυφαίων Κινέζων ερευνητών εκπαιδεύτηκε σε μια χώρα των «Πέντε Ματιών».

Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία προγραμμάτων για τον έλεγχο βίζα, προκειμένου να περιορισθεί η παράνομη μεταφορά τεχνολογίας, όπως επίσης προτρέπει για διεθνή συνεργασία με ασφαλείς συμμάχους.

Τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας έχουν δηλώσει ότι συμμορφώνονται με τους νόμους για τις ξένες επιρροές που έχουν υιοθετηθεί για να σταματήσουν την παράνομη μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα, ωστόσο τονίζουν επίσης ότι η διεθνής συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πανεπιστημιακής έρευνας.

Ot.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση