HomeHL-HealthΓρίπη των πτηνών: Ανατροπή με τον ιό που κόστισε τη ζωή στο κοριτσάκι στην Καμπότζη

Γρίπη των πτηνών: Ανατροπή με τον ιό που κόστισε τη ζωή στο κοριτσάκι στην Καμπότζη

Οι επιστήμονες ταυτοποίησαν τον ιό Η5Ν1 που κόστισε τη ζωή της 11χρονης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του από γρίπη των πτηνών στην Καμπότζη ήταν μολυσμένο από ένα τοπικό στέλεχος του ιού Η5Ν1, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Ο μεγάλος φόβος των ειδικών ήταν ότι η 11χρονη πέθανε από το νέο στέλεχος, τον κλάδο (clade) 2.3.4.4b. Το στέλεχος αυτό έχει οδηγήσει στον θάνατο τεράστιο αριθμό πτηνών αλλά και θηλαστικών σε όλο τον κόσμο.

Όπως όμως έδειξε η ανάλυση του γονιδιώματος του ιού που απομονώθηκε από το κορίτσι, αυτό ήταν του κλάδου 2.3.2.1c. Το στέλεχος αυτό κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην Καμπότζη. Είχε όμως να προκαλέσει κρούσμα σε άνθρωπο από το 2014.

Ωστόσο, «αυτό δεν σημαίνει πως μειώνεται η απειλή για τους ανθρώπους», έσπευσε να διευκρινίσει ο ιολόγος Dr. Erik Karlsson, διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Γρίπης της Καμπότζης. Και πρόσθεσε πως απαιτείται συντονισμένη, άμεση αντίδραση για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Μιλώντας στην έγκριση επιθεώρηση Nature, ο Dr. Karlsson εξήγησε ότι το στέλεχος της Καμπότζης είχε ανιχνευθεί σε ανθρώπους το 2013 και το 2014. Έκτοτε όμως εντοπιζόταν μόνο σε πουλερικά.

«Ο μεγάλος φόβος ήταν ότι το παιδί πέθανε από το στέλεχος 2.3.4.4b», είπε. «Αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα αυτή την εποχή στην Ευρώπη, τη Βόρειο και τη Νότιο Αμερική. Είναι ένας νέος κλάδος, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά. Τον 2.3.2.1c όμως, τον παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό. Έτσι έχουμε αρκετές πληροφορίες για να κάνουμε εύλογες κρίσεις όσον αφορά την μεταδοτικότητα και την παθογένειά του. Κάθε φορά, όμως, που περνάει μία νόσος από ζώα σε άνθρωπο, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με την μέγιστη προσοχή».

Συνεχίζεται η έρευνα και στον πατέρα

Η ταυτοποίηση του ιού που προκάλεσε τη γρίπη των πτηνών στην 11χρονη δεν σημαίνει ότι σταματούν οι έρευνες των ειδικών. Και αυτό διότι ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί το στέλεχος που έχει μολύνει τον 49χρονο πατέρα του.

«Προσπαθούμε να απομονώσουμε τον ιό στον πατέρα, αλλά ως φαίνεται έχει χαμηλό ιικό φορτίο», ανέφερε ο Dr. Karlsson. «Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την ταχεία αποκωδικοποίηση του ιού. Θα δοκιμάσουμε όμως μερικές ακόμα στοχευμένες προσεγγίσεις».

Συνεχίζεται επίσης η αναζήτηση της πηγής του ιού, καθώς και η διαδικασία ανίχνευσης τυχόν νέων κρουσμάτων. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η γρίπη των πτηνών έχει αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων.

Το Υπουργείο Υγείας της Καμπότζης έχει εξετάσει άλλα 11 άτομα με τα οποία είχε έρθει σε στενή επαφή το κοριτσάκι. Όλα όμως ήταν αρνητικά.

Iatropedia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση