HomeHL-9Κρήτη: “Απογειώνεται” το κέφι στη μεγάλη παρέλαση του Αγίου Νικολάου

Κρήτη: “Απογειώνεται” το κέφι στη μεγάλη παρέλαση του Αγίου Νικολάου

Εκατοντάδες οι επισκέπτες-Δείτε βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκατοντάδες επισκέπτες, που βρίσκονται στην Κρήτη για το τριήμερο της Αποκριάς ξεφαντώνουν, με σύμμαχο τον καλό καιρό, στις καρναβαλικές εκδηλώσεις στα Μάλια, στο Τυμπάκι, στην Πόμπια, αλλά και στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι.

Το κέφι απογειώνεται στην μεγάλη παρέλαση του Αγίου Νικολάου! Μετά το νυχτερινό θαλασσινό καρναβάλι, χθες Σάββατο, σήμερα μικροί και μεγάλοι κατακλύζουν τους δρόμους σε μια φαντασμαγορική παρέλαση, με την συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά κάθε προηγούμενο…

Διονυσιακά Αποκριγιώματα στη Γέργερη

Κρήτη: “Απογειώνεται” το κέφι στη μεγάλη παρέλαση του Αγίου Νικολάου (video)

 

Τα Κούλουμα γιορτάζονται από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη, με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, το πέταγμα του χαρταετού και διάφορα δρώμενα. Τόπος αναφοράς για την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο, παραμένει η Γέργερη, όπου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αποκριγιώματα στο Ρούβα», που διοργανώνει ο τοπικός Σύλλογος Βαρελοφρόνων, αναβιώνουν κάθε χρόνο πανάρχαια δρώμενα. Πρόκειται, όπως είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Γόρτυνας Στέλιος Σηφάκης, για δρώμενα με Διονυσιακές καταβολές, που οι κάτοικοι του Ορεινού Ρούβα κατάφεραν να διατηρήσουν ως τις μέρες μας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι Αρκουδιάριδες, με τις ζωόμορφες μεταμφιέσεις, τα μεγάλα κουδούνια, τους εκκωφαντικούς θορύβους, τα μουζώματα και τα αλευρώματα ξορκίζουν το κακό. Δεμένοι μεταξύ τους με σχοινιά χορεύουν ξέφρενα και παρασύρουν με το κέφι τους τους επισκέπτες που κατακλύζουν το χωριό. “Όμοιοι με τους Κορύβαντες, που χορεύουν μόνο σαν έξαλλοι είναι, υπό την υπόκρουση της αρκουδίστικης μουσικής. Και γύρω τους αντιλαλεί του Ψηλορείτη η ηχώ, κι αναριγά ο Ρούβας με τις φυλλωσιές τις μαύρες και τους πηχτούς τους ίσκιους, αναριγούν κι οι βράχοι μέσα στο δάσος. Τελειώνει η δύναμή τους σαν και το παραλήρημά τους τελειώσει“.

Από τα Αποκριγιώματα του Ρούβα δεν λείπουν οι σατιρικές αναπαραστάσεις τελετών και μυστηρίων, όπως ο γάμος και η κηδεία, που σκορπούν άφθονο γέλιο. Ούτε και η καμήλα, ζωομορφική μεταμφίεση δύο νέων, που με διάφορες αυτοσχέδιες κωμικές κινήσεις προσπαθούν να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο. Το έθιμο της καμήλας, προερχόμενο είτε από την αραβική τοτεμική παράδοση, είτε από την παρουσία της παλαιότερα στις μεταφορές εμπορευμάτων, αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στη Γέργερη, αλλά και σε άλλες περιοχές. Για μία ακόμα χρονιά το παρών στη Γέργερη θα δώσουν ως προσκεκλημένοι οι Αράπηδες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βώλακα Δράμας. Τα δρώμενα θα συνοδεύσουν τα σαρακοστιανά εδέσματα που προσφέρονται δωρεάν στον κόσμο.

Δείτε βίντεο :

 

Ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση