HomeΚΟΣΜΟΣΡωσία: Διαψεύδει ότι ενημερώθηκε για τα ευρήματα των εκρήξεων

Ρωσία: Διαψεύδει ότι ενημερώθηκε για τα ευρήματα των εκρήξεων

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ρωσία αντέκρουσε τη γερμανική διαβεβαίωση ότι η Μόσχα ενημερώθηκε περιληπτικά για τα ευρήματα της έρευνας που διενεργείται μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τμήματα των αγωγών Nord Stream 1 και 2, που μετέφεραν φυσικό αέριο από ρωσικά κοιτάσματα απευθείας στην ευρωπαϊκή αγορά, τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Κάθε προσπάθεια που κάναμε για να μας δώσουν πληροφορίες είτε απορρίφθηκε, είτε αγνοήθηκε», τόνισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα χθες Τρίτη. Οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου είναι ψευδείς, επέμεινε.

Ψευδείς οι ισχυρισμοί

Η Γερμανία, μαζί με τη Σουηδία και τη Δανία, από τα ύδατα των οποίων διέρχονται οι αγωγοί, σημείωσαν σε επιστολή που απηύθυναν στο ΣΑ ότι η έρευνα που διενεργούν από κοινού συνεχίζεται και δεν είναι σαφές πότε θα ολοκληρωθεί.

Στην επιστολή, το Βερολίνο τόνισε πως η Μόσχα ενημερώθηκε για την κοινή έρευνα των αρχών των τριών κρατών, κάτι που ο κ. Πολιάνσκι διέψευσε. Η ΕΕ και το NATO έχουν κάνει λόγο για δολιοφθορά και από ορισμένες πλευρές υπονοήθηκε πως ευθυνόταν η Μόσχα.

Παράλογος ο ισχυρισμός πως θα κατέστρεφε η ίδια τους αγωγούς

Η ρωσική κυβέρνηση χαρακτηρίζει παράλογο τον ισχυρισμό πως θα κατέστρεφε η ίδια τους αγωγούς, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, κι έχει υποδείξει πως οι ΗΠΑ ήταν η χώρα που είχε να κερδίσει τα περισσότερα από τη δολιοφθορά στις ενεργειακές υποδομές αυτές.

Το τελευταίο διάστημα ρώσοι πολιτικοί κραδαίνουν ρεπορτάζ του πολύπειρου αμερικανού δημοσιογράφου Σίμουρ Χερς, στο οποίο επικαλείται πηγή που δεν κατονομάζεται. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μόσχα αναμένεται να πιέσει τις επόμενες ημέρες να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα, σημείωσε διπλωματική πηγή. Σχέδιο ψηφίσματος που έχει καταρτιστεί και διανεμηθεί από τη Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρει ότι η επίθεση στους αγωγούς διαπράχθηκε έπειτα από τις «επανειλημμένες απειλές» πολιτικών των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση