HomeHL-EconomyΜπόνους στην οικονομία από επενδύσεις και πτώση τιμών ενέργειας

Μπόνους στην οικονομία από επενδύσεις και πτώση τιμών ενέργειας

Mπορεί να φτάσει έως 2,5% του ΑΕΠ για το 2023

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Μπόνους” ανάπτυξης ,που μπορεί να φτάσει τα 2 έως 2,5% του ΑΕΠ για το 2023 , μπορεί δώσει ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών των καυσίμων, μαζί με την αυξημένη ροή επενδύσεων που αναμένεται μέσα στο χρόνο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι εισαγωγές καυσίμων κόστισαν για το 11μηνιο Ιανουαρίου Νοεμβρίου του 2022 περίπου 7,3 δις (3,6% του ΑΕΠ) περισσότερα από ότι το 2021 , με το συνολικό έλλειμμα στα καύσιμα ν α φτάνει τα 12,3 δις ευρώ ( 11,15% του ΑΕΠ  .

Σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου που συνδέεται και με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει πλέον υποχωρήσει κοντά στα 55 ευρώ/MWh  έναντι 136,5 ευρώ που είχε σε μέσα επίπεδα το 2022. Η παραδοχή με την οποία συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 , ήταν για μέση τιμή έτους στα 95 ευρώ/ MWh.

Αντιστοίχως, το αργό πετρέλαιο κινείται σε μια τιμή κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι έναντι μέσης τιμής 100,25 δολάρια το βαρέλι σε μέσα επίπεδα για όλο το 2022. Για το πετρέλαιο , η παραδοχή του προϋπολογισμού είναι ότι η μέση τιμή θα μείνει για το 2023 στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Το κέρδος από τις εισαγωγές

Η πτώση τιμής στα δύο βασικά καύσιμα έχει ως αποτέλεσμα για το πρώτο δίμηνο του χρόνου να καταγράφεται κέρδος από το κόστος εισαγωγών καυσίμων σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022 ύψους 450 εκ. ευρώ. Εκτός από τις χαμηλότερες τιμές στο αποτέλεσμα αυτό , βοήθησε η παράταση της καλοκαιρίας όλο τον Ιανουάριο. Η πρόβλεψη είναι ότι αν δεν συντρέξει κάποιος παράγοντας που να οδηγήσει σε νέα έξαρση των τιμών πάνω από τα 100 ευρώ για το φυσικό αέριο και τα 100 δολάρια το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο, το κέρδος μέχρι και το τέλος του χρόνου μπορεί να φτάσει τα 3 δις, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ.

Ένα πρόσθετο κέρδος που δεν μπορεί να υπολογιστεί εύκολα σήμερα είναι το κέρδος από τις μειωμένες έως και μηδενικές ανάγκες για επιδοτήσεις , τόσο στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στα υγρά καύσιμα. Τέτοιες επιδοτήσεις απορρόφησαν πέρσι περίπου 5 δις ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού.

Οι επενδύσεις

Το δεύτερο μεγάλο κέρδος της τάξης των 2- 2,5 δις ευρώ για το ΑΕΠ αναμένεται να προκύψει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός έχει περιλάβει για φέτος, το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εδώ και δεκαετίες Τα ποσά που θα διατεθούν, φτάνουν τα 12 δις ευρώ , από 8,8 δις ευρώ το 2022. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 16 δις ευρώ , αν υπολογίσει κανείς και την απορρόφηση 4 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η θετική έκπληξη μπορεί να προέλθει από δύο πηγές.

Η πρώτη είναι να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα , οι εκατοντάδες διαγωνισμοί έργων που βρίσκονται αυτόν το καιρό σε εξέλιξη και να μπουν νωρίτερα σε φάση υλοποίηση μεγάλα έργα.

Πιο σίγουρη πηγή για την υπέρβαση των 16 δις ευρώ , είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις , οι οποίες ενισχύονται με τα δάνεια ύψους 12,7 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ιδιοτυπία των ενισχύσεων μέσω δανείων , είναι ότι μόλις ο επενδυτής υπογράψει δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες για το 30% της χρηματοδότησης αλλά και με το δημόσιο  τρέχει να βάλει το σχέδιο σε εφαρμογή ,αφού μαζί με την επένδυση τρέχουν και οι δόσεις των δανείων. Μέχρι στιγμής , έχουν συγκεντρωθεί στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ επενδύσεις ύψους άνω των 12 δις ευρώ , ενώ έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις για επενδύσεις ύψους 4,5 δις ευρώ.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση