HomeHL-HealthΗ επιστημονική αλήθεια πίσω από τα τρόφιμα που καίνε λίπος

Η επιστημονική αλήθεια πίσω από τα τρόφιμα που καίνε λίπος

Ποια τρόφιμα έχουν υψηλότερες θερμικές επιδράσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έχετε ακούσει ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα ή συστατικά καίνε λίπος, αλλά καμία τροφή δεν έχει αρνητικές θερμίδες και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών δεν σας κάνει να χάνετε βάρος με υγιεινό τρόπο.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα έχουν υψηλότερη θερμική επίδραση από άλλα που σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες κατά την πέψη και το μεταβολισμό τους.

Η πέψη και ο μεταβολισμός των τροφίμων καίει ενέργεια που ονομάζεται θερμογένεση. Η διαδικασία αυτή αποτελεί περίπου το 10% έως 15% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης. Αυτή είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας (πέψη, κυκλοφορία, αναπνοή) και τη σωματική δραστηριότητα.

Εάν το φαγητό έχει υψηλή θερμική επίδραση, δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση του σας κάνει να χάσετε βάρος. Για παράδειγμα, το αλκοόλ έχει υψηλή θερμική επίδραση. Ωστόσο, δεν είναι ευεργετικό ούτε για την απώλεια βάρους ούτε για την υγεία.

Η επιστημονική αλήθεια πίσω από 5 τρόφιμα που καίνε λίπος

Ορισμένα τρόφιμα έχουν υψηλότερες θερμικές επιδράσεις. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Καφές

Ο καφές περιέχει ενώσεις που ονομάζονται καφεΐνη και χλωρογενικό οξύ. Αν και ο πράσινος και ο καβουρδισμένος καφές περιέχουν παρόμοιες ποσότητες καφεΐνης, ο πράσινος καφές έχει υψηλότερες ποσότητες χλωρογενικών οξέων.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η καφεΐνη αυξάνει τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και την ενεργειακή δαπάνη. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι τα θερμικά αποτελέσματα 100 mg μιας δόσης καφεΐνης διήρκεσαν περίπου 150 λεπτά.

Ωστόσο, η υψηλή και μακροχρόνια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ευαισθησίας στις μεταβολικές επιπτώσεις της καφεΐνης.

  1. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, κυρίως επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική. Έχει αποδειχθεί οξεία αύξηση της ενεργειακής δαπάνης μετά την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, αλλά δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ωστόσο, τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κατεχινών έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν και θεραπεύουν πολλές χρόνιες παθήσεις .

  1. Κακάο και μαύρη σοκολάτα

Το κακάο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη σύνθεση λιπαρών οξέων και βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη (παγκρεατικά βήτα κύτταρα).

Η ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών έδειξε ότι περισσότερα από 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μείωσαν το σωματικό βάρος κατά 200 γραμμάρια και τον δείκτη μάζας σώματος κατά 0,1 kg/m2. Αν και η έρευνα έδειξε σημαντική μείωση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος, περίπου 200 γραμμάρια απώλειας βάρους σε ένα μήνα δεν είναι γρήγορη.

  1. Πιπεριά τσίλι

Η πιπεριά τσίλι είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη. Σε ποντίκια, η καψαϊκίνη ενεργοποίησε τη θερμογένεση στα λιποκύτταρα με αποτέλεσμα αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα. Οι παρενέργειες μιας υψηλής δόσης καψαϊκίνης περιλαμβάνουν γαστρική δυσφορία, ενοχλήσεις στον πρωκτό και διάρροια.

  1. Κανέλα

Η κανέλα μπορεί να αυξήσει τη θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι συνεπή. Ανάλυση 16 μελετών έδειξε ότι τα συμπληρώματα κανέλας είχαν αποδειχθεί ότι μειώνουν το σωματικό βάρος κατά λιγότερο από 1 κιλό σε διάστημα 3 μηνών.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμικές επιδράσεις των τροφίμων

Οι διαφορές στην πέψη των θρεπτικών συστατικών και/ή στη δομή των τροφίμων είναι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμίδες που λαμβάνετε από τα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό ενεργειακό περιεχόμενο ορισμένων τροφίμων μπορεί να διαφέρει από την ενέργεια που παρέχουν όταν καταναλώνονται.

Η θρεπτική σύνθεση του γεύματος μπορεί να αλλάξει τη θερμογένεση που προκαλείται από τη δίαιτα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα μεγαλύτερα μεγέθη γευμάτων, η πρόσληψη πρωτεϊνών και οι φυτικές δίαιτες με χαμηλά λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τη θερμική επίδραση των τροφίμων.

Healthstories.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση