HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧοακίν Αλμούνια : Η Ελλάδα αξίζει της εμπιστοσύνης των επενδυτών

Χοακίν Αλμούνια : Η Ελλάδα αξίζει της εμπιστοσύνης των επενδυτών

Τι λέει ο πρώην επίτροπος της ΕΕ για τη δημοσιονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» έδωσε ο πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης CEPS και πρώην επίτροπος Οικονομικών και Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια.

Ερωτώμενος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζεται αισιόδοξος. «Ως φαίνεται θα αποφύγουμε την ύφεση, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με την περασμένη χρόνια, διότι μετριάσαμε τις πηγές ενέργειας, λάβαμε αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους παραγωγής, επιπλέον η Κίνα “άνοιξε”, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν ύφεση, όλα τα στοιχεία είναι πιο ευνοϊκά» δήλωσε, σημειώνοντας ότι θα αποφευχθεί μεν η ύφεση αν μετριαστεί ο πληθωρισμός σταδιακά, αλλά υπάρχει δε και ο παράγοντας του πολέμου στην Ουκρανία.

Για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρώπη δηλώνει : «Χάρη στην περίοδο χαμηλών επιτοκίων το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει μειωθεί. Ακόμα και τώρα που έχουν αυξηθεί τα επιτόκια τα σπρεντ δεν είναι υψηλά. Παράλληλα οι αγορές δε φαίνονται νευρικές όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Ειδικότερα για την Ελλάδα σημειώνει ότι «χάρη στη συμφωνία για το χρέος το κόστος εξυπηρέτησης χρέους είναι διαχειρίσιμο για την Ελλάδα» ενώ τονίζει τη σημασία της φήμης σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα. «Τώρα η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη φήμη της και αυτό είναι πιο σημαντικό. Η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει στην Ελλάδα διότι η θέση του δημοσίου χρέους είναι συμπαγής για αρκετά χρόνια» τονίζοντας όμως ότι «ακόμα και με επενδυτική βαθμίδα οι επενδυτές για πολλούς λόγους διστάζουν να επενδύσουν, και αυτή την εποχή το διεθνές περιβάλλον είναι δύσκολο». Παρόλα αυτά για τον ισπανό οικονομολόγο και πολιτικό, η Ελλάδα «αξίζει εμπιστοσύνης και επενδυτές που παίρνουν ρίσκα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση