HomeΚΡΗΤΗΤα Χανιά αποχαιρετούν τον Μανούσο Βολουδάκη

Τα Χανιά αποχαιρετούν τον Μανούσο Βολουδάκη

Κυκλοφοριακά μέτρα στο κέντρο των Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, συγγενείς, φίλοι και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αποχαιρετά τον Χανιώτη βουλευτή της ΝΔ, Μανούσο Βολουδάκη που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 56 ετών.

Στον επικήδειο λόγο του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός έκανε λόγο για “έναν καλό ακροατή με αποκρυσταλλωμένη άποψη για τα κοινά”.

Με λόγια από τον «Ανήφορο» του Νίκου Καζαντζάκη αποχαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μανούσο Βολουδάκη.


«Ο Καζαντζάκης γράφει πως έτσι μονάχα σώζεται η ζωή. Και τι θα πει σώζεται; Ανεβαίνει. Κι εσύ Μανούσο πρόλαβες να σώσεις τη ζωή ανεβάζοντάς την σε ήθος σε προσφορά και σε ευγένεια» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αποχαιρετούμε έναν δικό μας άνθρωπο, έναν ευγενικό συνεργάτη και υποδειγματικό οικογενειάρχη. Η μοίρα το θέλησε να ειναι πιο σύντομη απ’ ό,τι το περιμέναμε η κοινή μας διαδρομή στα κοινά.

Ήσουν από τους πρώτους που διαπίστωσε την ανάγκη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, από τους πρώτους που με στήριξε για αρχηγό της παράταξης το 2015 (…)
Ήσουν προσήνης, αυτόφωτος και επιτυχημένος.

Στην τελευταία μου ομιλία στο Ηράκλειο μου έγραψες “Πρόεδρε μια επιπλοκή δεν μ αφήνει να έρθω” ήταν το σύντομο μήνυμά σου. “Δεν, πειράζει, φρόντισε σύντομα να γίνεις καλά” ήταν η σύντομη συνομιλία μας που έμελλε να είναι και ο αποχαιρετισμός μας».

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης ανέφερε, «Κάθε ψήφο που έπαιρνε ο Μανούσος την επέστρεφε στην κοινωνία δεκαπλή».

“Ακέραιος είχε όραμα, ήταν ειλικρινής και άκουγε πάντα με ειλικρινές ενδιαφέρον τον συνομιλητή του” σημείωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για έναν φιλοπάτρη ευσεβή έντιμο άνδρα και γνήσιο πατριώτη έκανε λόγο ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Ευχαριστούμε τον Θεό για το πέρασμα του από τη ζωή μας από τα καθ ημάς. Σωφροσύνη, σοφία, δικαιοσύνη ήταν τα στολίδια του”.

Από τα Σφακιά, ο κουμπάρος του Ανδρέας Μανουσέλης αποχαιρέτισε με μια μαντινάδα τον Μανούσο Βολουδάκη : Τον τελευταίο ασπασμό, μες στη βροχή στο κρύο, θα πω κουμπάρε χαιρετώ μα δεν θα πω αντίο.

Ο Δήμαρχος Χανίων στον επικήδειο λόγο του ανέφερε:

«Η σημερινή ημέρα είναι μέρα θλίψης και οδύνης για όλους μας στα Χανιά. Σήμερα με ανείπωτο πόνο, σύσσωμη η τοπική κοινωνία των Χανίων και η πολιτική ζωή της χώρας, αποχαιρετά έναν άξιο άνθρωπο που εκπροσώπησε τους πολίτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Υφυπουργός και προσέφερε τις υπηρεσίες του στη διοίκηση της Ελλάδας, με όποιον τρόπο του ανατέθηκε.

Θεσμικά ως Δήμαρχος, αποτίνω το ύστατο χαίρε και τον δέοντα φόρο τιμής σε έναν εν ενεργεία βουλευτή του τόπου μας, που από το 2007, εκπροσώπησε τα Χανιά στην κεντρική εξουσία συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση της πολιτικής προσφοράς της οικογένειας του.

Υπήρξε ένας παθιασμένος Δημοκράτης, ένας λαμπρός λειτουργός του κοινοβουλευτισμού, που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του τόπου του και των πολιτών και διεκδικούσε με πάθος και ενθουσιασμό για το καλό των Χανίων.

Στις διεκδικήσεις του ο Μανούσος δεν επιδίωξε ποτέ να είναι ευχάριστος, πάντοτε όμως υπήρξε επίμονος και τεκμηριωμένος, έχοντας αποκτήσει μια στιβαρή και συνολική πολιτική κοσμοθεωρία, που λειτουργούσε ως αταλάντευτη πυξίδα στο μακρύ πολιτικό του ταξίδι.
Και ήταν ένα ταξίδι άξιο θαυμασμού και σεβασμού, από φίλους και αντιπάλους, όπως φάνηκε περίτρανα, τώρα που μας αποχαιρετά.

Γιατί λίγες είναι εκείνες οι στιγμές στον δημόσιο βίο, που το συλλογικό συναίσθημα, όπως αυτό εκφράστηκε τις τελευταίες μέρες στα Χανιά, ταυτίζεται με τον πόνο της οικογένειας, των φίλων και των στενών του συνεργατών.

Από τα Σφακιά, τον τόπο καταγωγής του, που ποτέ δεν ξεχνούσε και από όλα τα μέρη του Νομού Χανίων που ταξίδευε για να συναντήσει τους φίλους του και τον κόσμο που τον στήριζε και τον αγαπούσε, όλοι μαζί σήμερα, αποχαιρετάμε έναν ευπατρίδη που προσέφερε με απόλυτη συνέπεια, ήθος, ευγένεια, εντιμότητα και εργατικότητα στα Χανιά.

Μαζί παλέψαμε και διεκδικήσαμε από κοινού ζητήματα, που αφορούν στα συμφέροντα του Δήμου Χανίων και πολλές από τις σημαντικές επιτυχίες του Δήμου μας, επιτεύχθηκαν χάρη στη δική σου συμβολή.

Και για τη συμβολή σου αυτή, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στο πρόσωπό σου και τη μνήμη σου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου, η σημερινή ημέρα ανακηρύχθηκε ημέρα πένθους για τον Δήμο Χανίων. Οι σημαίες μας κυματίζουν μεσίστιες σήμερα, Μανούσο, και με τον μικρό, συμβολικό αυτό τρόπο σε αποχαιρετάμε.

Προσωπικά, αποχαιρετώ έναν φίλο που κατανοούσε τις αγωνίες, πολιτικές και προσωπικές και ήξερε να ιεραρχεί τα σημαντικά της ζωής, προσφέροντας απλόχερα την αίσθηση ότι θα είναι στήριγμα στις μικρές και τις μεγάλες δυσκολίες. Αυτό άλλωστε απέδειξε η γενναιότητα, το σθένος και η αξιοπρέπεια που επέδειξες ο ίδιος στη δική σου προσωπική, ύστατη στιγμή. Ποτέ δεν εγκατέλειψες, ποτέ δεν οπισθοχώρησες, και ήσουν πάντα με το χαρακτηριστικό χαμόγελο στα χείλη.

Σήμερα όμως λέμε και το τελευταίο αντίο σε έναν ξεχωριστό οικογενειάρχη πατέρα και σύζυγο, και συμμετέχουμε στον πόνο της απώλειας που βαραίνει τη Σέβη, τον Γιώργο, τον Σήφη και τη μικρή Δάφνη.

Ξέρουμε καλά ότι σήμερα γράφεται μια σελίδα με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία της ζωής σας και επιτρέψτε μου, μιλώντας εκ μέρους της κοινωνίας των Χανίων να σας δηλώσω ότι από κοινού, όλοι μαζί, θα κρατήσουμε τη μνήμη του Μανούσου Βολουδάκη, ψηλά και υπερήφανα, όπως επιτάσσει και αξίζει η γενναία Σφακιανή καταγωγή και η παρακαταθήκη που μας άφησε.

Καλοστρατιά Μανούσο, ας είναι ελαφρύ το χώμα της χανιώτικης γης, που θα σε σκεπάσει».

Βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έφτασαν στα Χανιά με ειδική πτήση τσάρτερ που ναυλώθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για να που το τελευταίο αντίο στον σύντροφο και συνοδοιπόρο τους

.

Ο Βολουδάκης τους τελευταίους μήνες έδινε σκλήρη μάχη με τον καρκίνο ενώ αφήνει πίσω του τρία ανήλια παιδιά.

Το παρών έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη Γκραμπόφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Διγαλάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Ταραντίλης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρώην Υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, ο γνωστός συγγραφέας και αδελφικός φίλος του Μανούσου Βολουδάκη Χρήστος Χωμενίδης, ο Χρήστος και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και ο Περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με την Λαϊκή Συσπείρωση Αλέκος Μαρινάκης, η Μαρία Βλαζάκη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας, η υποψήφια βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ Λίτσα Κουρουπάκη.

ikona_viber_2023-02-11_10-17-59-685

zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση