HomeHL-9Σεισμός στην Τουρκία: Χάρτης της NASA από δορυφόρους αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Σεισμός στην Τουρκία: Χάρτης της NASA από δορυφόρους αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Δείτε τις φωτογραφίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι δύο φονικοί σεισμοί των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ την περασμένη Δευτέρα στη νοτιοανατολική Τουρκία αποκαλύπτει χάρτης της NASA.

Μόλις διαδόθηκε η είδηση του φονικού σεισμού, επιστήμονες διαφόρων διαστημικών υπηρεσιών ανά την υφήλιο – της NASA συμπεριλαμβανομένης – άρχισαν να αναλύουν τα δορυφορικά δεδομένα.

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί, που έφθασαν μέχρι την επιφάνεια μέσα από μια μακρά σειρά ρηγμάτων. Κι αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές δονήσεις σε μια πολή μεγάλη περιοχή, που έπληξαν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις και κωμοπόλεις. Το μήκος των ρηγμάτων και η ένταση του σεισμού ήταν παρόμοια με εκείνη του 1906 που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

nasa-seismos-toyrkia1

Ο χάρτης της NASA καταγράφει τις ζημιές απο τον σεισμό σε τρεις τουρκικές πόλεις

Στον χάρτη της NASA με τις καταστροφές διακρίνονται τμήματα των πόλεων Τούρκογλου, Καχραμανμαράς και Νουρνταγί. Τα σκούρα κόκκινα πίξελ αντιπροσωπεύουν περιοχές, στις οποίες έχουν υποστεί πιθανώς σοβαρές ζημιές κτίρια, σπίτια και υποδομές ή έχουν γίνει αλλαγές στο τοπίο, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε πίξελ στη φωτογραφία έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρων.

Ο χάρτης προέρχεται από δεδομένα που συνέλεξε στις 8 Φεβρουαρίου το PALSAR-2 του προηγμένου δορυφόρου παρατήρησης ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2) .Ο δορυφόρος αυτός φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, έναν αισθητήρα που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και «ακούει» τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες επεσήμαναν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν περιοχές που είχαν υποστεί ζημιά. Τα δεδομένα ALOS-2 δόθηκαν από την Sentinel Asia και αναλύθηκαν από το Earth Observatory of Singapore – Remote Sensing Lab σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA και το Caltech.

nasa-seismos-toyrkia

Με κόκκινο οι περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές στο Νούρνταγι, το Καχραμανμαράς και το Τούρκογλου της νοτιοανατολικής Τουρκίας

«Ο χάρτης καλύπτει μόνο το κεντρικό τμήμα της πληγείσας περιοχής λόγω του στενού εύρους , μήκους 70 χιλιομέτρων, των δεδομένων λεπτής δέσμης ALOS-2 που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά περιλαμβάνει τα επίκεντρα τόσο του κύριου σεισμού 7,8 Ρίχτερ όσο και του μετασεισμού μεγέθους 7,5 Ρίχτερ », είπε ο Φίλντινγκ. «Σημειωτέον ότι τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των λήψεων του ALOS-2 απέχουν έως και ένα χρόνο, επομένως η ακρίβεια του χάρτη των ζημιών μπορεί να είναι χαμηλότερη σε περιοχές βλάστησης, όπως στα βουνά, λόγω εποχιακών διακυμάνσεων», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου από κοντά», είπε η Σάνα Μακλέιν, υπεύθυνη του προγράμματος. «Πέρα από τη χαρτογράφηση των ζημιών στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό μέσω δορυφόρων, χρησιμοποιούμε δορυφόρους για να εντοπίσουμε τους αυξημένους κινδύνους κατολισθήσεων, τις διακοπές ρεύματος και τις καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης», πρόσθεσε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση